Hyppää sisältöön

Niinistö painotti YK-puheessaan luottamuksen merkitystä ilmastoasioissa: "Kyseessä planeettamme kohtalo"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tiistaina Yhdistyneiden kansakuntien 74. yleiskokouksessa.

Sauli Niinistö puhumassa Yhdistyneiden kansakuntien 74. yleiskokouksessa 24. syyskuuta. Kuva: Don Emmert / AFP
STT

Presidentti Sauli Niinistö painotti luottamuksen merkitystä ilmastotoimissa, kun hän puhui tiistaina YK:n yleiskokouksessa. Niinistö muistutti, että riippumatta valtioiden yhteisestä sitoutumisesta vuoden 2030 kestävän kehityksen agendaan ja Pariisin ilmastosopimukseen, ovat tulokset aivan liian vaatimattomat.

Niinistön mukaan kyvyttömyys pitää lupaukset rapauttaa väistämättä kansalaisten luottamusta johtajiinsa, kuten myös sukupolvien välistä luottamusta.

– Ja ennen kaikkea: kaikkien luottamusta yhteiseen tulevaisuuteemme. Nyt ei ole kyseessä yhtään sen pienempi asia kuin planeettamme kohtalo, hän sanoi.

Niinistö muistutti, että tieteellinen näyttö ilmastonmuutoksesta on jo pitkään ollut selvää. Kyse ei hänen mukaansa kuitenkaan ole enää pelkistä tulevaisuusskenaarioista.

– Ilmastonmuutos on jo täällä: sulavat jäätiköt, valtaisat metsäpalot, äärimmäiset sääilmiöt. Ympäri maailmaa, arktisilta alueilta Amazonille, Niinistö sanoi.

Sopimusten kunnioittamisen puute aiheuttaa uhan

Puheessaan Niinistö kiinnitti huomiota myös instituutioita kohtaan tunnettuun luottamukseen. Tuo luottamus on hänen mukaansa nopeasti haihtunut viime vuosina.

– Koko monenkeskisyyden käsitteeseen kohdistuu kasvavia uhkia. Suurvaltojen välisen kilpailun muodostama uhka. Olemassa olevien sopimusten kunnioittamisen puutteen aiheuttama uhka. Koko sääntöperustainen järjestys on vaarantunut, hän huomautti.

Instituutioita ja hallintojärjestelmiä kohtaan tunnetun luottamuksen häviäminen on Niinistön mukaan erityisen vaarallista asevalvonnan alueella.

– Olemme parhaillaan menettämässä viimeisetkin kontrollin elementit. INF-sopimuksen kaatumisen ja strategisia ydinaseita koskevan New START -sopimuksen epäselvän tulevaisuuden myötä ensi vuoden ydinsulkusopimuksen (NPT) seurantakonferenssi on nyt äärimmäisen tärkeä, Niinistö painotti.

Aiheesta lisää:

Trump puhui YK:ssa: "Tulevaisuus ei kuulu globalisteille, se kuuluu patriooteille" – Niinistön mielestä puhe oli sovitteleva

YK:n ilmastokokouksen tilinpäätös: Yli 11 miljardia puuta, ympäristöystävällistä sementtiä sekä hiilineutraalisuuslupaukset 77 maalta

Suosittelemme sinulle