Hyppää sisältöön

Lihansyönnistä syttymässä jälleen iso riita Helsingin kaupunginvaltuustossa – ”Idealismi ei toimi tässäkään”

Aloite liha- ja maitotuotteiden käytön puolittamisesta Helsingin kaupungin yksiköissä käsitellään uudelleen tänään illalla.

Ruokalinjasto Hauhon yhtenäiskoulussa
Aloitteen mukaan Helsingin tulisi asettaa tavoitteeksi puolittaa liha- ja maitotuotteiden kulutus vuoteen 2025 mennessä. Kuvituskuva. Kuva: Raili Löyttyniemi / Yle
Tero Valtanen

Helsingin valtuustossa käsitellään toistamiseen vihreiden valtuutetun Atte Harjanteen aloite lihan- ja maidonkulutuksen puolittamisesta seuraavan kuuden vuoden aikana.

Helmikuussa esillä ollut aloite tulee tänä iltana uudelleen käsittelyyn, koska valtuutetut eivät hyväksyneet kaupungin kevättalvella antamaa vastausta. Kaupunginhallitus ei innostunut Harjanteen aloitteessaan esittämistä mittavista uudistuksista.

Helsingin valtuuston enemmistö kannatti Harjanteen esityksen palauttamista uudelleen valmisteluun, ja asian uudelleen käsittelyä.

Aloitteen taustalla on vihreiden Atte Harjanne ja 22 muuta valtuutettua. Aloite on jätetty kesäkuussa 2018.

Ruoantuotanto on merkittävä ilmastopäästöjen aiheuttaja

Aloitteen mukaan Helsingin tulisi asettaa tavoitteeksi puolittaa liha- ja maitotuotteiden kulutus vuoteen 2025 mennessä. Aloitteen mukaan myös maidon kulutus voitaisiin puolittaa korvaamalla se kasvisperäisillä tuotteilla.

Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne Eduskunnan Pikkuparlamentissä.
Vihreiden Atte Harjanteen aloitteen odotetaan synnyttävän vilkasta keskustelua. Kuva: Toni Määttä / Yle

Aloitteessa todetaan, että ruoantuotanto on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista ja sillä on myös suuria vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin.

Esitys jakaa mielipiteet jyrkästi

Valtuuston istunnosta odotetaan illalla varsin kiivasta, koska aloite liha- ja maitotuotteiden käytön puolittamisesta Helsingin yksiköissä jakaa mielipiteet jyrkästi. Harjanteen aloitteen palauttamista uuteen käsittelyyn puolustivat kaikki vihreät ja vasemmistoliitto kokonaisuudessaan. Sitä vastustivat perussuomalaiset. Kaikkien muiden isojen ryhmien äänet hajosivat äänestyksessä.

Valtuusto palautti aloitteen takaisin valmisteluun täpärästi äänin 42–39.

Kaupungilta edellytetään nyt käytännön suunnitelmaa tavoitteen toteuttamiseksi. Suunnitelma koskisi siis kaupungin alaisten toimijoiden, esimerkiksi koulujen, ruokahuoltoa.

Harjanteen mukaan tavoite lihankulutuksen puolittamisessa on mahdollista toteuttaa.

– Uskon, että aloite hyväksytään, mutta keskustelusta tulee varmasti vilkas.

Perussuomalaisten Rantanen: Kaikki korvattava kotimaisella tuotannolla

Perussuomalaisten valtuutettu Mari Rantanen puolestaan on varsin epäileväinen uudistuksen suhteen. Maitotaloustuotteiden vähentäminen etenkin lapsilta, vanhuksilta ja sairaaloiden potilailta on hänen mukaansa hankala tehtävä.

Rantanen toteaa, että tämänkaltaisissa linjauksissa tulee huomioida uudistuksen kokonaisvaikutukset ilmastolle.

Mari Rantanen eduskunnassa 12.9.2019
Perussuomalaisten Mari Rantanen ei innostu liha- ja maitotuotteiden puolittamisesta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

– Jos liha- ja maitotuotteiden käyttöä aiotaan merkittävästi karsia, kaikki pitäisi korvata kotimaisella tuotannolla, Rantanen lataa.

"Ulkomailta kuljetettu tuote kuormittaa luontoa oli se mitä hyvänsä"

Rantanen sanoo, että ulkomailta kuljetettu tuote kuormittaa luontoa aina enemmän kuin lähellä tuotettu ruoka oli se sitten mitä hyvänsä.

– Pakko on ylipäätään huono keino ajaa uudistuksia läpi.

Rantasen mielestä ihmisille tulee antaa mahdollisuus valita.

– Idealismi ei toimi tässäkään, koska Helsingin kaupunki ei päätöksellään pysty vaikuttamaan asioiden maailmanlaajuiseen kehitykseen.

Rantanen kysyy myös, onko meillä varaa vähätellä muun muassa iäkkäiden makutottumuksia.

Suosittelemme sinulle