Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Itämeri lämpenee, talvitulvat yleistyvät, lumiset talvet harvinaisuus Etelä-Suomessa 2070-luvulla – Näin IPCC-raporttia kommentoitiin

Suomalaiset tutkijat kävivät läpi IPCC:n raportin keskeisiä havaintoja. Tiedotustilaisuuden voi katsoa tästä jutusta.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin kansallinen julkistustilaisuus
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään julkaistu hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n erikoisraportti varoittaa vakavista seurauksista, mikäli kasvihuonekaasupäästöjä ei saada rajoitettua.

Raporttia käytiin läpi keskiviikkona iltapäivällä Helsingin Tiedekulmassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Lämpenemisen tasosta riippuen talvilämpötilat voivat kohota Suomessa 50 vuoden kuluttua 2-7 astetta. Tällä olisi konkreettiset vaikutukset lumipeitteeseen talvisin.

– Lapissa lumipeite tulee ennen kaikkea ohenemaan, Etelä-Suomessa lumipeitteen ajanjakso tulee dramaattisesti vähenemään. 2070-luvulla voidaan olla samassa tilanteessa kuin Keski-Euroopassa nyt, eli lunta on talvisin silloin tällöin, totesi tutkimusprofessori Timo Vihma Ilmatieteen laitokselta tilaisuudessa.

Talvitulvat voivat yleistyä Suomessa

Myös ympäristöjärjestö WWF on käynyt läpi talvien muutosta. Järjestön tiedotteen mukaan Suomessa talvet ovat jo nyt siirtyneet 300 kilometriä pohjoiseen. Näin ollen Lahden seudun 1980-luvun talvet vastaavat 2020-luvun Joensuun talvia.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä ennakoi, että ilmaston lämpeneminen ja sen seurauksena tulevat muutokset lumen, roudan ja jään määrässä tuottavat riskejä Suomelle enemmän kuin merenpinnan nousu. Merenpinnan nousua kompensoi Suomessa maanpinnan nousu.

– Esimerkiksi talvitulvia on nähty Suomessa vasta vähän, mutta niiden määrä voi kasvaa, Husu-Kallio totesi tilaisuudessa.

Helsingin yliopiston mukaan on mahdollista, että rehevöityminen ja lämpeneminen yhdessä saattavat tehdä Itämerestä hiilen lähteen hiilinielun sijaan. Yliopiston tiedotteen mukaan pieni ja melko matala Itämeri lämpenee keskimäärin vielä valtameriäkin nopeammin.

IPCC:n raportti arvioi, että esimerkiksi Alppien, Ruotsin ja Norjan vuoristojäätiköistä voi kadota 80 prosenttia vuosisadan loppuun mennessä.

Muutoksiin vaikuttaa se, kuinka nopeasti ilmasto lämpenee ja kuinka ilmaston lämpenemistä edistävien päästöjen määrä kehittyy.

Lue tästä uutisesta tarkemmin: IPCC:n jättiraportti varoittaa: Alppien ja Skandinavian jäätiköt vaarassa, merenpinta voi nousta jopa metrin

Lue myös

Pääministeri Antti Rinne tuoreesta ilmastoraportista: On vastuullista lopettaa puhe "vouhotuksesta" ja tehdä se mitä voidaan

YK:n ilmastokokouksen tilinpäätös: Yli 11 miljardia puuta, ympäristöystävällistä sementtiä sekä hiilineutraalisuuslupaukset 77 maalta

Uusi muistutus ihmiskunnan kohtalonhetkistä – YK-arvio: Luonnon tuhoutuminen ja rahan keskittyminen estämässä maailman tilan parantamisen

Yle seurasi raportin Suomen julkistustilaisuutta Helsingin Tiedekulmassa hetki hetkeltä. Seurannan tilaisuudesta voi lukea alta.

Suosittelemme