Hieraisin silmiäni. Näky oli sen verran kummallinen. Mitä ihmettä se Jokinen oikein teki?
Katsoin tilanteen uudestaan. Jussi Jokinen taklaamassa kiekosta jo luopunutta vastustajaa, molemmat kädet pään korkeudella. Siis Jokinen, lähes tuhannen NHL-ottelun veteraani, yksi kotimaan liigan suurimmista tähdistä. Häneltä ei vastaavia aivopieruja ole uran aikana montaa päässyt.
JYPin Julius Nättinen joutui Jokisen koston kohteeksi. Kostoretki oli Jokisen näkökulmasta suorastaan nolo. Vain pari sekuntia ennen Nättinen oli napannut kiekon läpiajossa olleelta Jokiselta tyylipuhtaasti. Tähtipelaaja suuttui, kun tikkari otettiin pois juuri kun sitä piti nuolaista.
Spekulointi alkoi somessa välittömästi, kun ottelun erotuomarit ajoivat Jokisen pelistä ansaitusti ulos. ”Selviää ihan varmasti yhden tai kahden ottelun pelikiellolla!” ”Ei liiga uskalla antaa Kärppien tähdelle kakkua!”
Kaikki tuntuivat olevan varmoja siitä, että Jokisen statuksella ei pitkää pelikieltoa voisi tulla.
SM-liigalta löytyi selkärankaa
Hieraisin taas silmiäni. Näky oli jälleen kummallinen. Jokinen sai SM-liigan kurinpidolta kahdeksan ottelun pelikiellon. Itse teosta napsahti kuusi peliä, ja kaksi ylimääräistä langetettiin, koska Jokinen oli viime kaudella ollut kerran kurinpidon käsittelyssä ja saanut yhden ottelun mittaisen pelikiellon.
Kuuden tai kahdeksan pelin rangaistus ei olisi ollut kovinkaan yllättävä, jos se olisi annettu jollekin tuntemattomalle teppotöppöselle tai mattimöttöselle. Olemme nimittäin – valitettavasti – joutuneet aiemmin tottumaan siihen, että tähdet, varsinkin suurseurojen tähdet, saavat erityiskohtelua kurinpidollisissa asioissa.
Huomionarvoista on nyt myös se, että Jokisen taklaus ei ollut mitenkään poikkeuksellisen ruma. Olen nähnyt jääkiekko-otteluissa ainakin neljäsataa vaarallisempaa ja törkeämpää taklausta kuin tuo Jokisen kosto. Mutta juuri siksi näin tuntuva pelikielto onkin ansiokas teko SM-liigan kurinpidolta. Viesti on kristallinkirkas: älä koskaan taklaa päähän, älä koskaan taklaa kädet ylhäällä, älä koskaan leiki vastustajan terveydellä.
SM-liigalta löytyi selkärankaa.
Kovempia rangaistuksia ja sääntömuutoksia
Aivovammat ovat jääkiekon suurin uhka. Niiden ehkäisemiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Jokisen, Arto Laatikaisen ja Ville Varakkaan saamat pelikiellot päähän kohdistuneista taklauksista ovat SM-liigalta oikeansuuntaisia ja jämäköitä linjauksia, mutta saattaa olla, ettei sekään vielä riitä. Onko neljä tai kuusi ottelua vastustajan terveyden vaarantamisesta riittävä pelikielto? Mielestäni ei.
Rangaistusasteikon pitäisi olla ankarampi. Jos taklaat päähän, saat automaattisesti vähintään kymmenen ottelun pelikiellon. Tai vaikka kahdenkymmenen. Sanktioiden suuruus ohjaa takuuvarmasti pelaajien käyttäytymistä. Kun istut ilman palkkaa kotisohvalla neljänneksen kaudesta, muistat pitää seuraavassa pelissäsi kädet alhaalla ja jättää vastustajan pään rauhaan. Tai jos et muista, voit ripustaa hokkarit naulaan.
Mutta vaikka yksikään pelaaja ei tekisi typeryyksiä, voi vakavia pääosumia siitä huolimatta tulla. Kaikki tietävät, että kontaktit kuuluvat jääkiekkoon. Niiltä ei yksinkertaisesti voi kaukalossa välttyä. Nykylätkässä luistelunopeudet ovat jo sitä luokkaa, että vaikka kukaan ei taklaisi, ei jäällä silti olisi turvallista. Kun vauhti kiihtyy, törmäykset kovenevat.
Sääntömuutoksien avulla pelistä voisi tehdä turvallisempaa. Tai oikeammin sanottua sääntöjen palauttamisella alkuperäiseen suuntaan. Ensimmäinen vauhteja hillitsevä ja sitä kautta turvallisuutta lisäävä tekijä olisi keskialueen paitsion, eli niin sanotun kahden viivan syötön palauttaminen sääntöihin. Nyt keskialueesta on tehty liian kapea kaistale, jonka läpi pyyhkäistään hetkessä hirveällä vauhdilla. Keskialue pitäisi samalla palauttaa alkuperäisiin mittoihin.
Jos kovennetut rangaistukset ja vauhdin suitsiminen eivät toimi, on katseet suunnattava naisten jääkiekon suuntaan ja taklaaminen kiellettävä kokonaan. Se muuttaisi lajin luonnetta merkittävästi, mutta jos pelaajien terveys sitä vaatii, ei muuta mahdollisuutta tulevaisuudessa taida enää olla.
Mutta aloitetaan nyt niistä rankemmista kurinpidollisista sanktioista ja keskialueen alkuperäisen tarkoituksen ja mittojen palauttamisesta.
Lue myös: