Hyppää sisältöön

Kuopion kaupunginmuseon taidevartit alkoivat taas – alussa kuuntelijoina saattoi olla vain museon väkeä, suosituin veti yli sata osanottajaa

Ytimekkäissä yhden asian taidevarteissa taiteilijaa ja teoksia voi käsitellä erikoisemmistakin näkökulmista.

Syksyn ensimmäisessä taidevartissa tutustutaan tarkemmin taiteilija Hanna Vahvaselkään sekä esillä olevan teoksen tarinaan, joka on koskettava kokemus kaipauksesta. Kuopion taidemuseossa keskiviikkona 2. lokakuuta kello 13 alkavan taidevartin pitää intendentti Marianna Huttunen. Kuva: Harri Heinonen

Kuopion taidemuseon taidevartit ovat alkaneet jälleen. Niitä järjestetään keskiviikkoisin kello 13 marraskuun loppuun asti. Taidevartit ovat tiiviitä ja ytimekkäitä tietoiskuja, joissa tutustutaan yhteen esillä olevaan taiteilijaan ja teokseen.

Taidevartteja on järjestetty Kuopion taidemuseossa jo useiden vuosien ajan. Ensimmäisillä kerroilla taidevarttien kuuntelijoina saattoi olla intendentti Marja Lounin mukaan vain kollegoita, mutta nykyään ne ovat suosittuja.

Keskimäärin taidevarteissa on Lounin mukaan 20–50 osallistujaa, suosituimmassa jopa 120 ihmistä. Se on jäänyt Lounin mieleen, sillä hän oli sitä itse pitämässä.

– Se koski Akseli Gallen-Kallelan Sammon taonta -teosta. Suomen taiteen tarina oli kokonaisuudessaan suosittu näyttely, se oli näyttelyn ensimmäinen taidevartti ja tuo teos siitä mielenkiintoinen, että se liittyy Pohjois-Savoon. Gallen-Kallela maalasi sitä Vehmersalmella ollessaan.

Lounin mukaan lyhyet taidevartit aloitettiin, koska pitkät näyttelyopastukset eivät tuolloin vetäneet. Lisäksi noin tunnin mittaiset koko näyttelyä koskevat kierrokset olivat pakostakin yleisluontoisia.

Taidevartissa voi syventyä näyttelyn eri puoliin, käsitellä teoksia erikoisemmista näkökulmista ja kertoa historiallisia anekdootteja, Louni luettelee.

– Esimerkiksi Veljekset von Wright -näyttelyssä teoksiin saatiin erilainen näkökulma, kun lintuja kommentoimaan saatiin asiantuntijoita Kuopion luonnontieteellisestä museosta.

Suosittelemme sinulle