Hyppää sisältöön

Ali Tialalle, 21, seksuaalikasvatus oli genitaalien opettelua ja raskaudenehkäisyä – Vaikka abortit vähenevät, klamydiatartunnat eivät

Ilmainen ehkäisy on vähentänyt osaltaan raskaudenkeskeytyksiä erityisesti alle 20-vuotiaiden keskuudessa.

Seksistä puhuttiin Ali Tialan, 21, nuoruudessa perustasolla. Vastaukset kysymyksiin löytyivät netistä. Kuva: Sini Järnström / Yle

Kaksi luokkahuonetta, mies- ja naisopettaja sekä ryhmä peruskoululaisia. Lisätään yhtälöön vielä genitaalialueet ja kiusallinen ilmapiiri.

Tämä oli Ali Tialan, 21, ensikokemus seksuaalikasvatuksesta kokkolalaisessa alakoulussa noin vuosikymmen sitten.

– Meidät jaettiin sukupuolen perusteella kahteen luokkahuoneeseen, jossa sitten jompikumpi opettajista piti luennon sukupuolielinten toiminnasta.

Tialan muisto tyttöjen ja poikien jakamisesta eri luokkiin on vanha perinne suomalaisessa seksuaalikasvatuksessa.

– Oppilaiden erottaminen toisistaan johtunee siitä, että esimerkiksi kuukautisista on kerrottu ennen vain tytöille, eikä ole haluttu, että pojat ovat sitä kuulemassa, kertoo asiantuntija Katriina Bildjuschkin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Koska koulussa ei tullut hullua hurskaammaksi, Tiala hankki valistuksensa netistä.

Tästä syksystä alkaen hän on mukana kehittämässä yhdenvertaista seksuaalikasvatusta Hivpointin nuorten vaikuttajaryhmässä.

Kun nuorten tekemät raskaudenkeskeytykset kääntyivät nousuun 90-luvulla, reagoitiin tilanteeseen monin toimin: jälkiehkäisyn reseptipakko 15 vuotta täyttäneiltä poistettiin ja seksuaalikasvatus lisättiin pakolliseksi osaksi koulujen opetusohjelmaa 2000-luvun alussa.

Sittemmin erityisesti alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet huomattavasti verrattuna 2000-luvun alun lukuihin.

Aborttien vähenemiseen on esitetty monia syitä, kuten kuntien tarjoama maksuton ehkäisy ja nuoremman sukupolven parantunut terveyskäyttäytyminen.

Klamydiatartuntojen lukemat ovat kuitenkin hieman ankeammat.

– Meidän näkemyksemme on se, että tällä hetkellä kuntien tarjoama maksuton ehkäisy painottuu pääosin raskauden ehkäisemiseen. Seksitautien ehkäisemiseksi myös kondomeita tulisi tarjota nuorille ilmaiseksi, Hivpointin seksuaaliterapeutti Anni Susineva sanoo.

Suomessa raskaudenkeskeytykset etenkin alle 20-vuotiailla nuorilla ovat vähentyneet 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Vuonna 2018 klamydiatartuntoja todettiin lähes 15 000. Kuva: Juha Rissanen / Yle

Tällä hetkellä noin 50 kuntaa tarjoaa ehkäisyä ilmaiseksi vaihtelevin ehdoin: Esimerkiksi Vantaalla ilmaisten pitkäaikaisten ehkäisyvälineiden, kuten kierukan jakamisen on todettu vähentäneen nuorten naisten abortteja.

Seksuaaliopetus kuuluu koulujen opetussuunnitelmaan. Koska sen taso vaihtelee Suomessa edelleen, ovat ihmisten kokemukset erilaisia iästä ja asuinpaikasta riippuen.

Enää seksiä ei kuitenkaan käsitellä synnin ja moraalittomuuden tiivistymänä, kuten 50-luvulla.

Seksistä puhuttiin Ali Tialan nuoruudessa perustasolla. Oli hymyileviä kondomiesitteitä ja heteroseksiä. Ehkä joskus jopa "joitain homoja".

– Jos lukion tai ammattikoulun tunnilla luetellaan vain taudit tyylillä kuppa ja kuusi muuta sekä varoitellaan raskaudesta, niin kyllä suurimmaksi osaksi ihmiset hakevat vastauksensa netistä, Tiala sanoo.

Oireettomana ei ajatella testausta

THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin vuonna 2018 lähes 15 000 klamydiatartuntaa, joiden määrä on kasvanut vuosittain.

Viime vuosina ilmi tulleiden tartuntojen kasvuun voi osaltaan vaikuttaa se, että klamydiatestin voi tehdä myös kotona.

Tämä ei kuitenkaan selitä klamydiatartuntojen lisääntynyttä määrää kokonaisuudessaan.

THL:n erikoistutkijan Kirsi Liitsolan mukaan merkittävä osa tartunnan saaneista on oireettomia, minkä vuoksi tutkimuksiin ei tajuta hakeutua. Näin tauti siirtyy kavalasti myös uusille kumppaneille.

Parhaiten klamydiaa vastaan taistellaan kondomeilla ja säännöllisellä testauksella.

Tautirekisterissä ei kuitenkaan tapahtu muutoksia parempaan, ellei erilaisista seksitavoista puhuta.

– Kuulin suuseksisuojista vasta äskettäin. Mitä tulee seksuaalisuuden moninaisuuteen, niin oman kokemukseni perusteella opettajat ajattelevat sen olevan niitä "nuoremman sukupolven juttuja", eikä erilaisista tavoista harrastaa seksiä oteta edes selvää, Tiala sanoo.

Erot esille jo lapsena

Seksuaalikasvatusta opetetaan nykyisin kouluissa keskimäärin muutama tunti vuodessa osana terveystietoa. THL:n Katriina Bildjuschkinin mukaan opettajankoulutuksessa seksuaalikasvatus on häviävän pienessä osassa.

Tialaa on aina kiinnostanut seksuaalisuus ja siihen liittyvät ilmiöt: Tästä syksystä lähtien hän toimii osana Hivpointin nuorten vaikuttajaryhmää.  Kuva: Sini Järnström / Yle

Suomessa seksuaalikasvatusta (siirryt toiseen palveluun) on annettu vaihtelevin kutsumanimin 1970-luvulta lähtien, jolloin seksuaalisuus alettiin erottaa lisääntymisestä.

Tuolloin oppikirjoissa puhuttiin (siirryt toiseen palveluun) raskauden ehkäisystä ja aborteista. Vasta 90-luvulla koulun oppikirjoihin ilmestyivät aidsin ja klamydian lisäksi orgasmit sekä hyväksyvä asenne homoseksuaalisuuteen.

Nykyään seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvät eroavaisuudet ovat pöydällä yhä näkyvämmin. Tialan mukaan asian eteen tulisi tehdä vielä enemmän.

– Jo ehdottomasti koulussa tulisi ilmaista, että ei haittaa, vaikka on erilainen.

Lue lisää:

Esiinnyin netissä 14-vuotiaana poikana ja sain aikuisilta peniskuvia – Seksuaalikasvatus alkaa vitosluokalla, vaikka opettajan mielestä sen pitäisi alkaa jo ekalla

Tutkija selvitti seksitautiin sairastuneiden kokemuksia: "Jotenkin tuntuu, että syöpä olisi ollut parempi vaihtoehto kuin tämä"

"Tunnen olevani liian saastunut normaaliin seksiin", kirjoittaa seksitautiaan häpeävä Marjukka – katso kartalta kotiseutusi tartuntatilanne

Suosittelemme sinulle