Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Sähkötupakointi tappaa Yhdysvalloissa – onko Suomessa varautuminen parempaa? Terveydenhuollon asiantuntijat vastasivat yleisön kysymyksiin

Kesällä sattuneet sähkötupakkaan liittyvät kuolemantapaukset Yhdysvalloissa ovat herättäneet huolta. Tässä asiantuntijoiden vastaukset yleisön kysymyksiin.

Ihmisiä polttamassa sähkötupakkaa New Yorkissa
Ihmisiä polttamassa sähkötupakkaa New Yorkissa. Kuvan henkilöt eivät liity uutiseen. Kuva: Alba Vigaray / EPA
Jyrki Saarikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Sähkötupakointi, 2000-luvulla levinnyt muoti-ilmiö, nousi elokuussa otsikoihin. Yhdysvalloissa sähkösavukkeiden käyttöön liitettiin selittämättömiä keuhkosairauksia.

Sairaudet ovat vaatineet ihmishenkiä, ja esiin on noussut keskustelu sähkötupakan kieltämisestä. Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltio kielsi syyskuussa maustettujen sähkötupakoiden myynnin.

 Otto Ruokolainen ja Meri Paavola
Asiantuntija Otto Ruokolainen (THL) ja neuvotteleva virkamies Meri Paavola (STM). Kuva: Otto Ruokolainen, Meri Paavola, Petteri Sopanen / Yle

Yleisän kysymyksiin vastasivat neuvotteleva virkamies Meri Paavola Sosiaali- ja terveysministeriöstä, sekä asiantuntija Otto Ruokolainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

"Nuorille on puhjennut rajuja keuhkokuumeita"

Terveydenhuollon erikoislääkäri Kristiina Patja muistuttaa, että sähkötupakan markkinoinnin tarkoitus on ollut saada uusi sukupolvi nikotiiniriippuvaiseksi.

– Sähkötupakka esiteltiin vähemmän haitallisena, vaikka sen vaikutuksia ei oltu kunnolla tutkittu, sanoo hän ja vertaa tulokasta kevytsavukkeisiin ja nuuskaan.

Yhdysvalloissa alkaneen epidemian taustalla on sähkötupakoinnin laajuus Eurooppaan verrattuna, vertaa Patja.

– Sähkösavukkeet yleistyivät vuosina 2009-2011, eli nyt on käsillä ensimmäinen sukupolvi joka on käyttänyt sitä viitisen vuotta tai enemmän. Nuorille, muuten perusterveille aikuisille on puhjennut outoja, rajuja keuhkokuumeita.

Patja huomauttaa, että lääkäritkään eivät heti voineet oivaltaa mistä on kysymys: – Kun näitä todettiin useampi tapaus, ymmärrettiin että kyseessä on sähkötupakoinnin aiheuttama epidemia. Se lähti liikkeelle elo-syyskuussa, mutta tapauksia on saattanut olla aiemminkin.

Massa jyllää, kiteyttää Kristiina Patja: – Sähkötupakoinnin laajuus Yhdysvalloissa on auttanut lääkäreitä määrittämään outojen keuhkosairauksien syyn.

Lisäksi Yhdysvalloissa on saatavilla makunesteitä, jotka Euroopassa on kielletty.

Etualalla sähkötupakan makunesteitä, taka-alalla myyjä epätarkkana.
Sähkösavukkeita maustetaan erilaisilla makunesteillä. Kuva: Sini Järnström / Yle

"Muut tupakkatuotteet eivät käyttäydy näin"

– Kannabinoidiset öljyt ja sähkösavukkeet ovat pahin yhdistelmä, ja Yhdysvalloissa huumekulttuuri on toinen kuin Euroopassa, muistuttaa Kristiina Patja. – Juju on siinä että muut tupakkatuotteet eivät käyttäydy näin. Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä mistä tässä uudessa ilmiössä on kyse.

Suomalaisetkaan sähkösavukkeen käyttäjät eivät voi hengähtää helpotuksesta: - Voi olla että meilläkin on näitä vakavia tapauksia, joihin ei ole vielä havahduttu.

Sähkötupakoinnista lääketieteelliseltä kannalta voit lukea tästä. Otto Ruokolaisen blogitekstit löydät täältä.

Kysymysten esittäminen on nyt päättynyt ja kommenttipalsta suljettu, kuten ennalta ilmoitettiin.

Kiitoksia aktiivisuudesta!

Kysymysten numerointi on korjattu oikeaksi 2.10. kello 1040.

Samalla on täydennetty Meri Paavolan vastausta 4. kysymykseen häneltä saadun tiedon mukaisesti.

Yksikin kuolemantapaus on liikaa

1. kysymys: – Paljonko sähkösavukkeen höyryttäjiä kuolee tai sairastuu esimerkiksi verrattuna savukkeiden polttajiin?

Meri Paavola, STM: – Sähkösavukkeiden käytöstä aiheutuvien kuolemien määrää tai pitkäaikaisia terveysvaikutuksia ei vielä tiedetä, koska niitä on käytetty niin vähän aikaa. Lisäksi tuotteiden kirjo on hyvin laaja. Lähes mikä tahansa tuote on savuketta turvallisempi, sillä tupakka on niin vaarallista.

– Suomen tupakkalain tavoitteena on vuodesta 2016 lähtien ollut tupakka- ja nikotiinituotteiden loppuminen. Tämän taustalla on ymmärrys siitä, että ydinkysymys on nikotiiniriippuvuus.

– Tupakoinnin vähentyessä tupakkateollisuus on yhä enemmän siirtynyt tuottamaan muita nikotiinituotteita, kuten sähkösavukkeita. Sähkösavukkeet ja nikotiininesteet rinnastetaan tupakkalain sääntelyssä monella tapaa tupakkatuotteisiin.

Otto Ruokolainen, THL: – Yksikin kuolemantapaus on liikaa, oli aiheuttajana mikä tahansa aine. Sähkösavukkeiden pitkäaikaisen käytön vaikutuksista ei ole vielä saatavilla tietoa, sillä ne ovat olleet markkinoilla vasta noin kymmenen vuotta.

– Vuosikymmenten ajan kertyneen epidemiologisen ja muun tutkimustiedon valossa tupakointi on yksittäisistä elintapoihin liittyvistä tekijöistä kaikkein haitallisinta, sillä noin puolet tupakoijista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Erilaisilla tuotteilla voi kuitenkin olla – ja usein on - erilaiset haitat.

– On terveydelle edullisinta, ettei käytä mitään tupakka- tai nikotiinituotetta.

Suurin osa ei pääse irti riippuvuudesta

2. kysymys: – Brittitutkimuksessa sähkötupakka todettiin tavallista tupakkaa huomattavasti vähemmän haitalliseksi. Auttaako sähkötupakka pysymään erossa tavallisesta tupakasta?

Meri Paavola, STM: – Lähes mikä tahansa tuote on savuketta turvallisempi, sillä tupakointi tappaa joka toisen käyttäjänsä ennenaikaisesti. Tupakointi on suurin yksittäin terveysriski ja ennenaikaisen kuolleisuuden aiheuttaja Suomessa.

– Tutkimusnäyttö sähkösavukkeiden tehosta tupakoinnin lopettamiseen on puutteellista ja ristiriitaista. Jotkut käyttäjät ovat onnistuneet lopettamaan niiden avulla, mutta suuri osa palaa takaisin tupakointiin, jatkaa molempien käyttöä tai jää sähkösavukkeiden käyttäjäksi. Suurin osa ei siis pääse irti nikotiiniriippuvuudesta.

Otto Ruokolainen, THL: Tutkimusnäyttö tulee asettaa laajempaan kontekstiin, yksittäisten tutkimusten kommentointi ei ole mielekästä.

–Sähkösavukkeita käytetään usein tupakoinnin vähentämisen tai lopettamisen tukena. Osa käyttäjistä myös onnistuu lopettamisessa niiden avulla. Tutkimusnäyttö asiasta on kuitenkin puutteellista ja osin ristiriitaista.

– Sähkösavukkeita ei siten voida pitää tehokkaana apuvälineenä tupakoinnin lopettamisessa.

Molemmissa nikotiinin haitat

3. kysymys: – Onko sähkötupakoitsijoita verrattu vain täysin savuttomiin ihmisiin, vai onko sähkötupakoinnin seurauksia verrattu myös tavallisten savukkeiden polttamiseen?

Otto Ruokolainen, THL: – Sähkösavukkeiden käytöstä on enenevässä määrin tutkimusta. On sekä tutkimuksia, joissa vertailuväestönä on tupakoijat että sellaisia, joissa vertailuväestönä on tupakoimattomat. Sähkösavukkeiden käytöllä on haittavaikutuksia esimerkiksi keuhkojen normaalille toiminnalle. Toisaalta osa tupakoijista raportoi terveytensä parantuneen siirryttyään savukkeista sähkösavukkeisiin.

– Molemmissa tuotteissa on kuitenkin nikotiinin tuomat haitat, kuten sydämensykkeen kiihtyminen, sydänlihaksen supistuminen ja mahdolliset syöpään liittyvät solumuutokset.

4. kysymys: – Englannin julkinen terveysviranomainen Public Health England on tehnyt kymmenen vuoden pitkäaikaistutkimuksen, jossa sähkötupakka todettiin huomattavasti vähemmän haitalliseksi kuin savukkeet. Onko vastaavia tutkimuksia suunnitteilla Suomessa?

Meri Paavola, STM: – Kysymyksellä tarkoitetaan todennäköisesti Englannin terveysviranomaisten 2015 raporttia, jonka arvio ”sähkösavukkeet ovat 95 prosenttia haitattomampia kuin savukkeet” perustuu lähinnä yhteen, paljon kritiikkiä saaneeseen tutkimukseen. Ilmeisesti tämän tutkimuksen rahoittajina oli sähkösavuke- ja tupakkayhtiöitä. Kritiikkiä tuotiin esiin korkeatasoisissa lääketieteellisissä julkaisuissa.

Otto Ruokolainen, THL: – Tupakointi on terveydelle haitallisinta, tästä kansainvälinen tutkijakunta on samaa mieltä. On muistettava, että sähkösavukkeiden kokeilu on yleistä eritoten nuorilla. On siis merkittävää, mihin tutkimuksissa verrataan. Nikotiinin haitat tulevat molemmista tuotteista.

– Tietääkseni Suomessa on käynnissä tupakoinnin lopettamiseen liittyvä tutkimus ja myös esimerkiksi nuorten sähkösavukkeiden käyttöä tutkitaan. Tarvitsisimme ehdottomasti lisää pitkittäistutkimuksia niin sähkösavukkeiden käytöstä kuin tupakoinnista.

Sähkösavuke ei ole vieroitustuote

5. kysymys: – Sähkötupakan avulla ei tarvitse samaan aikaan pyrkiä irti sekä kemiallisesta että tapariippuvuudesta, mikä voi vähentää stressiä ja tehdä vierottautumisesta tavoitteellisempaa Eikö siis sähkötupakkaa tulisi käsitellä Suomessa sekä lainsäädännön että kansanterveyden näkökulmasta ensisijaisesti nikotiinivieroituksen kannalta?

Meri Paavola, STM: – Jotta sähkösavukkeita voisi nimittää vieroitustuotteeksi, niiden pitäisi olla tehokkaita vieroituksessa. Tätä ei ole tutkimuksilla osoitettu.

– Suomessa sähkösavukkeita säännellään tupakkalaissa pitkälti yhtä tiukasti kuin savukkeita.

– Tarkoituksena on ehkäistä erityisesti sitä, että lapset ja nuoret aloittavat sähkösavukkeiden tai vastaavien nikotiinituotteiden käytön. Sähkösavukkeiden käyttö onkin pysynyt Suomessa vähäisenä sekä nuorten että aikuisten osalta.

Otto Ruokolainen, THL: Käypä hoito –suosituksessa on esitelty tutkimustiedon perusteella tehokkaaksi todetut menetelmät tupakoinnin lopettamiseksi.

– Ymmärtääkseni sähkösavukkeet voitaisiin lainsäädännön perusteella luokitella vieroituslääkkeeksi, jos ne tutkimuksella osoitettaisiin turvallisiksi ja tehokkaiksi. Tiedossani ei ole, että yksikään sähkösavukevalmistaja olisi hakenut tällaista lupaa.

Tupakointi on kaikkein haitallisinta

6. kysymys: – Onko sähkötupakointi Suomessa myytävillä valmisteilla vähemmän haitallista kuin perinteinen tupakointi vai jopa haitallisempaa?

Otto Ruokolainen, THL: – Sähkösavukkeiden sisältämien aineiden pitkäaikaisen käytön vaikutuksista saadaan tietoa vasta vuosikymmenten päästä. Yksittäisen tuotteiden vaikutusta on vaikea tutkia, sillä markkinoilla on niin paljon erilaisia tuotteita ja käyttäjät sekoittavat myös itse ainesosia.

– Sekä yksittäisten aineiden että eri aineiden yhdysvaikutusten tutkiminen on siten haastavaa. Eri tuotteilla voi myös olla erilaiset haitat.

7. kysymys: – Onko parempi jatkaa tupakointia vai siirtyä sähkötupakan käyttäjäksi?

Otto Ruokolainen, THL: – Nykyisen tiedon valossa tupakointi on kaikkein haitallisinta terveydelle.

Sairastumisten tarkka syy ei ole tiedossa

8. kysymys: – Onko Yhdysvalloissa tämän epidemian aikana todettu yhdenkään sairastumisen johtuneen Suomessakin laillisten propyleeniglykoli ja kasvisglyseroli pohjaisten nikotiininesteiden käytöstä?

Otto Ruokolainen, THL: – Vielä ei ole sairastumiseen johtaneita syitä löydetty. Propyleeniglykolia ja glyserolia käytetään sähkösavukkeiden lisäksi esim. kosmetiikkatuotteissa. Sähkösavukkeet ovat kuitenkin ainoa tuote, jossa niitä hengitetään keuhkoihin, minkä pitkäaikaisen käytön vaikutuksista terveyteen ei ole tietoa.

Meri Paavola, STM: – Yhdysvalloissa selvitystyö on vielä kesken. Se tiedetään, että kaikki sairastuneet ovat käyttäneet sähkösavukkeita, mutta sitä ei tiedetä tarkasti, mitä aineita he ovat niissä käyttäneet.

Yhdysvalloissa ei juuri sääntelyä

9. kysymys: – Eivätkö Yhdysvalloissa tapahtuneet sairastumiset ja kuolemat - joiden aiheuttajina ovat siellä käytössä olevat nesteet - merkitse että kyseessä on eri tilanne kuin Euroopassa, jossa näihin tuotteisiin on tiukat säädökset?

Meri Paavola, STM: – Yhdysvalloissa sähkösavukkeita ei juurikaan ole säädelty. Euroopassa tupakkatuotedirektiivi edellyttää jäsenvaltioilta tiettyjä laatu- ja turvallisuusvaatimuksia.

10. kysymys: – Onko Yhdysvaltain tautitapauksissa kysymys laittomien kannabisvalmisteiden käytöstä, eikä sähkösavukkeista sinänsä?

Otto Ruokolainen, THL: – - Yhdysvaltain terveysviranomaisen CDC:n tietojen valossa näyttäisi siltä, että suurimmassa osassa tautitapauksia on kyse kannabisvalmisteiden käytöstä (osassa osavaltioita laittomien, osassa osavaltioita laillisten).

– Nykytiedon valossa vajaassa viidesosassa tautitapauksia ei henkilö kuitenkaan ole käyttänyt kannabisvalmisteita, vaan ainoastaan nikotiinipitoisia aineita.

Suomessa tiukat säädökset

Meri Paavola: – Suomi sääntelee sähkösavukkeita pitkälti samalla tavalla kuin tupakkatuotteita. Taustalla on tupakkalain tavoite tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumisesta vuoteen 2030 mennessä.

– Tupakkalaissa sähkösavukkeille ja nikotiininesteille on asetettu direktiivin vaatimusten lisäksi makuainekielto, ostoikäraja, myynnin luvanvaraistaminen, markkinointi-, esilläpito- ja etämyyntikiellot, maahantuonnin rajoittaminen sekä käyttökiellot tiloissa, joissa ei saa tupakoida.

– Tiukasta lainsäädännöstä johtuen sekä nuorten että aikuisten sähkösavukkeiden käyttö onkin Suomessa vähäistä, eikä käyttö ole lisääntynyt viime vuosina.

Kiellot voivat ajaa laittomuuksiin

11. kysymys: – Onko perusteita tehdä kyseenalaiseksi kaikki sähkötupakointi Yhdysvaltain tautitapausten vuoksi? Eikö tämä lietso paniikkia höyryttelijöiden keskuudessa ja saattaa pelotella sähkötupakoitsijat takaisin tavallisen tupakan pariin?

Meri Paavola, STM: – Yhdysvalloissa selvitystyö on vielä kesken. Joissakin osavaltioissa tai kaupungeissa hätätoimenpiteenä sähkösavukkeiden tai niiden makuaineiden myynti ja mainonta on nyt kielletty. Ongelmana näissä nopeissa lakimuutoksissa on se, että käyttäjiä on jo paljon ja nikotiiniriippuvaiset käyttäjät saattavat hankkia tuotteet laittomilta markkinoilta.

– Suomessa on onneksi lainsäädännöllä haluttu ennakoida mahdollisia riskejä ja pitää käyttäjien määrä vähäisenä.

Epäiltyjä tautitapauksia Euroopassakin

Otto Ruokolainen, THL: – Suomessa tupakkalailla pyritään eritoten ennaltaehkäisemään tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä, mikä käytön vähäisyyden perusteella näyttäisi toimivan suhteellisen hyvin.

– Osa sähkösavukkeiden käyttäjistä käyttää tuotetta tupakoinnin lopettamisen tukeen. Käypä hoito –suosituksessa on esitetty tutkitusti turvalliset ja tehokkaat keinot tupakoinnin lopettamiseksi. Euroopassa ja Suomessa on tiukemmat sääntelyt sähkösavukkeiden osalta kuin Yhdysvalloissa. Kuluttajan kannalta tämä on erittäin hyvä asia.

– Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa on terveysviranomaisten suhtautuminen tähän tilanteeseen vaihdellut. Taudinaiheuttajaa ei ole vielä pystytty toteamaan.

– Tautitapausten ilmeneminen Yhdysvalloissa viittaisi siihen, että kyseessä on sikäläisiin markkinoihin liittyvä asia. Mutta taudin aiheuttajan syytä ei vielä tunneta ja Euroopassakin on tautitapauksia, joissa aiheuttajaksi on arveltu sähkösavukkeiden käyttö.

Suosittelemme sinulle