Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Neljä vuotta turvapaikkapäätöstä odottanut nuori päätyi itsemurhaan – mielenilmaus vaatii keskustelua turvapaikanhakijoiden tilanteesta

Uusikaarlepyy järkyttyi nuoren turvapaikanhakijan itsemurhasta. Mielenilmauksen järjestäjät pitävät turvapaikanhakijoiden vuosiakin kestävää epävarmuutta epäinhimillisenä.

Ljus vid foten av ett träd. Bakgrunden är mörk och trädet lite upplyst.
Nuoren turvapaikanhakijan muistolle sytytettyjä kynttilöitä Uudessakaarlepyyssä 23. syyskuuta 2019. Kuva: Yle
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudessakaarlepyyssä järjestetään tänään torstai-iltana mielenilmaus tasa-arvon puolesta.

– Puolustamme jokaisen ihmisen oikeutta elää sellaista elämää, jossa on toivoa ja uskoa tulevaisuuteen, sanoo yksi tilaisuuden ideoijista, Uudenkaarlepyyn seurakunnan kirkkoherra Mia Anderssén-Löf.

Kaupungissa järkytyttiin alkuviikosta, kun nuori turvapaikanhakija teki itsemurhan. Hän oli odottanut turvapaikkapäätöstä vuodesta 2015 lähtien. Kun päätös lopulta viime viikolla tuli, se oli kielteinen.

– Suru on suuri, sanoo Nykarleby flyktingvänner -yhdistyksen puheenjohtaja Tony Forsbacka, joka yhdessä vaimonsa Åsan kanssa tuntee kaupungissa olevien turvapaikanhakijoiden tilanteen.

Neljä vuotta epävarmuudessa

Itsemurhan tehnyt nuorimies oli yksi vuonna 2015 Uuteenkaarlepyyhyn tulleista alaikäisistä turvapaikanhakijoista. Osa heistä on töissä tai opiskelee, osa on saanut oleskeluluvan vuodeksi, mutta osa odottaa vielä päätöstä tulevaisuudestaan.

Itsemurhaan päätyneen miehen prosessi kesti neljä vuotta, mikä on pitkä aika elää epävarmuudessa.

– Nämä ihmiset elävät sanoinkuvaamattoman paineen alla. He eivät voi suunnitella tulevaisuuttaan, eivät tiedä mitä voivat tehdä eivätkä tiedä mitään tulevaisuudestaan, Åsa Forsbacka sanoo.

Muutama Uudessakaarlepyyssä asuvista afgaani-turvapaikanhakijoista on kasvanut Iranissa. He kuuluvat hazara-vähemmistöön ja ovat olleet syrjittyjä jo kotimaassaan sekä Iranissa.

Palautuslento Kabuliin on jotain, mitä he eivät kykene edes ajattelemaan.

– Se on sietämätön ajatus, Åsa Forsbacka sanoo.

2015 tulleet vaikeimmassa asemassa?

Åsa Forsbackan mukaan juuri vuonna 2015 Suomeen tulleet turvapaikanhakijat ovat vaikeimmassa tilanteessa. Turvapaikanhakuprosessi ei nykylainsäädännön mukaan saa kestää enää useita vuosia.

– Näille pojille se tarkoittaa, että prosessi heidän osaltaan vie vielä kauemmin. Ensin pitää käsitellä nyt Suomeen tulevien hakemukset eli he ovat prioriteetti ja heidän prosessinsa menee nopeasti. Näille, jotka tulivat 2015, käy aina vain huonommin, Forsbacka toteaa.

Tony Forsbacka kehottaakin miettimään koko yhteiskunnassa, mitä asialle voitaisiin tehdä.

– Se, että ihmiset ovat tälläisen paineen alla neljä vuotta, ei ole inhimillistä, Tony Forsbacka sanoo.

Mia Anderssén-Löf.
Kirkkoherra Mia Anderssén-Löf toivoo, että Uudessakaarlepyyssä järjestettävä tilaisuus herättäisi laajemminkin keskustelua turvapaikanhakijoiden tilanteesta. Kuva: Yle

Yhteiskunnallinen ongelma

Mia Anderssén-Löfin mukaan Uudenkaalepyyn tragediasta tekee erityisen se, että sen taustalla on yhteiskunnan rakenteellinen epäoikeudenmukaisuus, joka ei liity yksilöön eikä paikalliseen yhteisöön.

Anderssén-Löf peräänkuuluttaa yhteiskunnallista puuttumista turvapaikanhakijan itsemurhaan ajaneeseen tilanteeseen.

– Hän ei ole ainoa, joka on päätynyt tähän tilanteeseen ja tähän ratkaisuun. Se tekee akuutin kysymyksestä, miten me käsittelemme rakenteellista ongelmaa, jonka myötä ihmiset eivät näe ulospääsyä tilanteestaan, Anderssén-Löf sanoo.

Jokainen tragedia ansaitsee tulla muistetuksi ja siihen johtaneet syyt ja taustat tunnistetuiksi, Anderssén-Löf miettii.

– Nyt on kyse kuitenkin myös siitä, miten me yhteiskuntana kohtaamme tämän epäoikeudenmukaisuuden, joka johtaa ihmiset näin epätoivoiseen tilanteeseen.

"Haluamme jotain parempaa"

Torstai-illan kokoontumisen järjestelyissä ovat mukana seurakunta, kaupunki ja Nykarleby flyktingvänner -yhdistys.

Järjestäjät toivovat, että tilaisuudesta tulisi keino ilmaista surua ja turhautumista, toiveikkuutta unohtamatta.

– Toivon, että tilaisuuteen osallistujille tulisi tunne, että meitä on monta, jotka koemme turhautumista ja surua. Mutta että haluamme samalla toisillemme ja maailmalle jotain parempaa, Anderssén-Löf sanoo.

Aiheesta on kirjoittanut Ida-Maria Björkqvist artikkeleissa Sorg i Nykarleby – ung asylsökande orkade inte kämpa längre efter sitt andra negativa asylbesked ja "Inte okej att människor drivs till den här graden av förtvivlan" – manifestation i Nykarleby ska visa på frustration över hur Finland sköter asylprocesser

Suosittelemme