Hyppää sisältöön

Vanhukset pääsivät kävelylle Aurajoen rantaan VR-lasien avulla – “Tuntui kuin oikealta, mutta raitis ilma puuttui”

Turussa testataan 5G-teknologian tuomia mahdollisuuksia monilla eri osa-alueilla.

Maija Niemi
Maija Niemi testasi VR-laseja Ruusukorttelissa Turussa. Kuva: Paula Collin / Yle
Paula Collin

TURKU Vanhuksia ilahdutettiin virtuaalisella kävelyretkellä Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksessa torstaina. Virtuaalitodellisuuslasien avulla vanhukset pääsivät kävelemään Aurajoen rantaan.

Osalle VR-laseja kokeilleista kävelyretki olisi saattanut olla todellisuudessa mahdoton. Nyt laseihin välittyi reaaliaikainen kuva Aurajoen rannasta.

Yksi virtuaalitodellisuutta testanneista oli turkulainen Maija Niemi.

– Se oli ihan mukavaa ja tuntui kuin olisi oikeasti ollut Aurajoen rannassa. Ei tämä kuitenkaan oikeaa kävelyä valitettavasti korvaa, koska raitis ilma jää puuttumaan, Niemi kertoo.

Samoilla linjoilla oli Ruusukorttelissa asuva Ritva Juhola.

– Tuntui mielenkiintoiselta, voisin hyvin kokeilla uudestaankin.

Ritva Juhola
Ritva Juholan mielestä VR-laseja käyttämällä tuntui oikeasti siltä kuin olisi ollut Aurajoen rannassa kävelyllä. Kuva: Paula Collin / Yle

Kokeilu liittyy Turun kaupungin ja teleoperaattori Elisan kolmivuotiseen kehityshankkeeseen, joka keskittyy 5G-teknologian tuomiin mahdollisuuksiin muun muassa liikenteessä, liikkumisessa ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen kertoo, että Ruusukorttelissa kerättiin kokemuksia tulevaisuutta varten. Kokeilujen perusteella pohditaan, voisiko VR-laseja hyödyntää laajemminkin vastaavissa tarkoituksissa. Virtuaalitodellisuutta käyttämällä esimerkiksi ikäihmiset voisivat päästä kokemaan asioita, joihin heillä ei muuten ole mahdollisuutta. Muun muassa vaikeasti saavutettavia tapahtumia voitaisiin tuoda vanhusten luo.

Turussa toimii Pohjoismaiden laajin 5G-verkko. Sitä laajennetaan merkittävästi vuoden 2020 aikana.

Lue myös:

Turussa kunnianhimoiset 5G-suunnitelmat: Tulossa maailman ensimmäinen 5G-kahvila ja robottibussikokeilu

Suosittelemme sinulle