Hyppää sisältöön

Ympäristöaktivistit jumiuttivat Helsingin keskustaa ilmastonmuutoksen vuoksi – "Koemme, että häiriön aiheuttaminen on valitettavasti viimeinen keino"

Aktivistit eivät suostuneet siirtymään, joten poliisi otti lopulta yhdeksän kiinni.

Elokapina-liikkeen aktivistit valtasivat kadun 26.9.2019
Poliisi antoi mielenosoituksen jatkua noin puolitoista tuntia, kunnes alkoi siirtää aktivisteja syrjään käsivoimin. Kuva: Mikko Koski
Eero Mäntymaa

Elokapina-liikkeen aktivistit järjestivät häiriötä jo toistamiseen Helsingin keskustassa kuluvalla viikolla.

Keskiviikkona aktivistit meloivat loistoristeilijän kylkeen kajakeilla Helsingin Länsisatamassa. Laivan lähtö viivästyi mielenilmauksen vuoksi tunnilla. Torstai-iltapäivällä liike valtasi kadun Pohjoisesplanadin ja Fabianinkadun kulmassa.

Aktivistit musisoivat, lauloivat ja pitivät puheita noin puolitoista tuntia, kunnes poliisi käskytti heitä poistumaan. Joukko aktivisteja jäi kehotuksesta huolimatta istumaan kadulle, jotka poliisi kantoi lopulta yksitellen pois.

Elokapina-liikkeen aktivistit valtasivat kadun 26.9.2019
Mielenosoittajia oli noin 50. Kuva: Mikko Koski / Yle
Elokapina-liikkeen aktivistit valtasivat kadun 26.9.2019
Poliisin mukaan kiinniotettuja oli yhdeksän. Heitä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan. Kuva: Mikko Koski

Tämä juuri on Elokapinan tavoite: Herättää häiriötä ja siten kiinnittää ihmisten huomio ilmastonmuutokseen.

Miksi perinteinen mielenosoitus ei riitä?

– Klassisia ilmastomarsseja on järjestetty kymmeniä vuosia, on kirjoitettu adresseja ja vähennetty saastutusta yksilötasolla, mutta se ei ole vaikuttanut tuonne ylös. Koemme, että häiriön aiheuttaminen on valitettavasti viimeinen keino, perustelee liikkeen mediayhteyshenkilö Jemina Nylund.

Elokapina on suomalainen osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka perustettiin Englannissa viime syksynä. Lontoossa liike on järjestänyt suuria mielenosoituksia, kadunvaltauksia ja performansseja, jotka ovat paikoitellet jumiuttaneet koko kaupungin keskustan.

Torstaina häiriö Helsingin keskustassa jäi kohtalaisen vähäiseksi, sillä poliisi ohjasi liikenteen kiertotielle ennen Elokapinan mielenosoitusta. Liikenne mateli pitkänä jonona Pohjoisesplanadin ja Pohjoisrannan kaduilla, mutta tukosta ei syntynyt.

Mitä sanotte autoilijoille, jotka jumittavat ruuhkassa kadunvaltauksenne vuoksi?

– Olen erittäin pahoillani. En haluaisi häiritä ketään, tai että yksilöille tulee haittaa. Mutta perusmielenosoitus ei saa median tai päättäjien huomiota. Sitten kun rikotaan lakia, media kyllä tulee paikalle, Nylund sanoo.

Onko lain rikkominen hyväksyttävää ilmastonmuutoksen takia? Kysyimme muutaman ohikulkijan mielipidettä.

– Asia on tärkeä, konsti huono, sanoo Tampereelta Helsinkiin tullut Sari Yrjänäinen.

Sarin seurassa ollut Kari Yrjänäinen on samaa mieltä. Asia on hyvä, mutta mielenosoittaminen pitäisi tehdä lain puitteissa, Yrjänäiset sanovat.

– Aihe on hyvä, mutta mielestäni vähän naurettavaa topata liikenne. Kuinka paljon muut ihmiset tästä sitten kärsii?

Sari ja Kari Yrjänäinen eivät hyväksy luvatonta mielenosoittamista, vaikka asia olisikin tärkeä.  "Asia hyvä, konsti huono, sanoo Sari Yrjänäinen".
Kuva: Mikko Koski

Sen sijaan Unkarista Helsingissä vieraileva Marta Sándor hyväksyy liikkeen keinot.

– Jos se ei aiheuta vahinkoa tai hengenvaaraa kenellekään, mielestäni se on ok. Saadakseen huomiota on tehtävä jotain epätavallista. Ymmärtääkseni he haluavat saada ihmisten huomion, jotta olisimme huolissamme elämästä ympärillämme.

Mitä jos huomio keskittyykin Elokapinan toimintaan, eikä itse ilmastonmuutokseen?

– Ajatellen sitä kuinka paljon puhumme näistä aiheista (ilmastonmuutoksesta) tapahtumissamme, minun on vaikea uskoa, että huomio keskittyisi vaan meihin, toteaa Elokapinan Jemina Nylund.

Lisää aiheesta:

Ympäristöjärjestö yritti pysäyttää loistoristeilijän lähdön Helsingin Länsisatamassa – meloivat kajakeilla jättiläisen kylkeen

Yli 200 ilmastoaktivistia pidätetty Lontoossa – pormestari toivoo, että metrot jätettäisiin rauhaan

Anna Leppä ja Elina Kauppila ahdistuivat ilmastonmuutoksesta ja haluavat nyt suoraa toimintaa – “En haluaisi olla tässä, mutta on pakko tehdä jotain”

IPCC:n jättiraportti varoittaa: Alppien ja Skandinavian jäätiköt vaarassa, merenpinta voi nousta jopa metrin

Itämeri lämpenee, talvitulvat yleistyvät, lumiset talvet harvinaisuus Etelä-Suomessa 2070-luvulla – Näin IPCC-raporttia kommentoitiin

Suosittelemme sinulle