Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kalevalasta Kainuun kirjallisuusmatkailun kärki: "Se on suunnaton aarre"

Kainuuseen kehitetään kirjallisuuteen pohjautuvia matkailutuotteita pohjoiseurooppalaisessa pilottiohjelmassa.

Ensimmäinen runo ja Kalevala kirjoja.
Kalevala on maailmalla tunnettu teos. Arkistokuva. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kansalliseepoksesta, Kalevalasta, aiotaan tehdä Kainuun kirjallisuusmatkailun päätähti. Kirjallisuuteen pohjautuvia matkailutuotteita kehitetään neljän Pohjois-Euroopan maan pilottiohjelmassa, joka käynnistyy tänä syksynä.

– Kalevala on maailmankirjallisuuden kärkeä oleva teos. Se on suunnaton aarre, josta voimme tehdä vielä enemmän matkailutuotteita ja saada tänne väkeä niin kotimaasta kuin maailmalta, sanoo Kainuun liiton aluekehitysasiantuntija Helena Aaltonen.

Esimerkiksi nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isän, J.R.R. Tolkienin kirjallisuus perustuu Kalevalan kielipohjaan. Viime vuosina Kalevala on taipunut esimerkiksi sarjakuvaksi sekä Kalevala-musikaaliksi, jota on esitetty muun muassa New Yorkin Broadwaylla.

– Kun kuulin musikaalista, rupesin heti herättelemään toiveita, että saisimme sen Kuhmon Kamarimusiikin yhteyteen tai ihan omana esityksenään tänne, Aaltonen kertoo.

Aaltosen mukaan Kainuulla on paljon muutakin tarjottavaa kirjallisuusmatkailuun. Kalevalan kokoajan, Elias Lönnrotin lisäksi alueen muita merkittäviä kirjallisia hahmoja ovat Eino Leino, Ilmari Kianto, Veikko Huovinen ja Isa Asp.

– Lähtökohtana on, että meillä on viisi kirjailijapohjaista yhdistystä, joilla kaikilla on jotakin tarjottavaa jo nyt. Meidän on mietittävä esimerkiksi sitä, miten tuotteita voidaan tarjota esimerkiksi nuorille, koska kaikkia kohderyhmiä ei tavoiteta perinteisillä keinoilla.

Kajaanin ammattikorkeakoulu kehittää hankkeessa kännyköihin ladattavan sovelluksen, josta matkailijat saavat kootusti tiedot jokaisen Kainuun kunnan tarjolla olevista palveluista.

– Ne voivat olla kuvia, filmejä ja tekstejä kirjallisuusmatkailukohteista. Siellä voi olla myös muita kulttuurikohteita ja käyntipaikkoja sekä yritysten palveluja: ravintoloita, kauppoja, kynsistudioita, kuljetusliikkeitä eli mitä tahansa, ketkä lähtevät mukaan, Aaltonen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme sinulle