Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"OK" -käsimerkki lisätty antisemitismin vastaisen järjestön vihasymbolien listalle

Käsimerkki, joka yleisemmin käsitetään hyväksymisen merkkinä, luokitellaan yhdysvaltalaisjärjestön mukaan vihasymboliksi.

Käsimerkki.
OK-käsimerkillä on oma merkityksensä äärioikeiston keskuudessa. Kuva: Oleksandr Perepelytsia / AOP
Riikka Kajander
Avaa Yle-sovelluksessa

OK-merkkinäkin yleisesti tunnettu käsimerkki on virallisesti luokiteltu vihan symboliksi antisemitismiä vastustavan järjestön Anti-Defamation Leaguen (ADL) mukaan.

ADL on vuonna 1913 perustettu yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö, joka toimii kansainvälisesti. Se kertoo taistelevansa antisemitismiä ja kaikenlaista kiihkoilua vastaan.

Kansalaisjärjestö huomauttaa käsimerkin yleisimmän merkityksen olevan hyväksyminen tai kun jokin on "OK".

– Erityistä varovaisuutta on noudatettava, jotta elettä käytettäessä välttyisi vääriltä johtopäätöksiltä, järjestö huomauttaa sivuillaan.

Järjestö on listannut vihamerkkejä, kuvia ja sanontoja vuodesta 2000 lähtien, jotta ääriliikkeiden merkkejä ja käytöstä olisi helpompi tunnistaa, BBC kertoo. ADL:lla on listallaan yli 200 merkintää, kuten hakaristi ja Ku Klux Klanin palava risti.

– Ääriryhmät käyttävät vuosia tai vuosikymmeniä käytössä olleita merkkejä, mutta kehittävät myös uusia tapoja vihan tunteiden ilmaisuun, ADL:n johtaja Jonathan Greenblatt sanoo.

Greenblatt uskoo, että lainvalvonta ja yhteiskunta tarvitsee tietoa symbolien merkityksistä, jotka voivat olla ensimmäisiä merkkejä ääriajattelijoista yhteisöissä ja kouluissa, CNN kirjoittaa.

ADL:n mukaan OK-symboli on suosittu "trollauskeino" äärioikeiston keskuudessa. Sitä käytetään usein sosiaalisessa mediassa julkaistavan omakuvan yhteydessä ja se toimii merkkinä muille samanmielisille.

Suosittelemme