Hyppää sisältöön

Alisa Vainio taisteli tajunnan rajamailla, tuupertui vessaan – "Ihan hirveätä"

Alisa Vainio sinnitteli maaliin saakka Dohan MM-kisojen naisten maratonilla, vaikka myönsi, että keskeyttäminen kummitteli koko ajan hänen mielessään rankan kilpailun loppuvaiheissa.

Alisa Vainio kuvassa
Joska Saarinen,
Matti Lehtisaari

Alisa Vainio taisteli tajunnan rajamailla maaliin saakka yleisurheilun MM-kisojen naisten maratonilla Dohassa. Vainio sinnitteli 33 asteen hellesäässä 26. sijalle ajalla 2.56.30.

– Ehkä rankin suoritus, jonka olen ikinä kokenut, mutta selviydyin kuitenkin maaliin saakka. Olihan tämäkin omanlainen kokemuksensa, Vainio totesi Yle Urheilulle.

– 25 kilometriin saakka juoksuni kulki melko helposti, tuntui hölkkävauhdilta. Mutta 25 kilometrin jälkeen yritin vain päästä juomapisteeltä toiselle, oli ihan hirveätä, Vainio myönsi.

Loppumatka oli 21-vuotiaalle Vainiolle tuskien täyttämä koettelemus.

– Keskeyttäminen pyöri koko ajan mielessäni, mutta kun vetää Suomi-paidan päälle, niin eihän sitä oikein voi keskeyttää.

– Kehitin sellaisen pelin, että otin jokaiselta juottoasemalta sienen tai pullon ja yritin kuljettaa sen seuraavalle pisteelle. Sain siitä itselleni motivaattorin, josta oli apua, Vainio kertasi.

Tuupertui vessaan, dopingtesti peruuntui

Maalissa Vainio sai huokaista helpotuksesta, mutta siellä häntä odotti myös dopingtestikutsu. Vainio meni vessaan antamaan testiä, mutta operaatio jäi kesken.

– Minulla oli todella huono olo. Lähdin dopingtestiin ja tuuperruin vessaan. Testi jäi sitten välistä ja kävin tiputuksessa. Sain sokeria suoneeni ja oloni lähti paranemaan, Vainio kertasi.

Myöhemmin hoitava lääkäri katsoi, ettei Vainiolla ollut mahdollisuuksia antaa dopingtestiä. Hotelliinsa Vainio pääsi aamuviideltä.

Vainio tunsi jo lauantaina itsensä huomattavasti pirteämmäksi ja oli itsekin hämmästynyt olotilansa nopeasta kohentumisesta.

– Nyt on vähän sellainen ylipirteä olo, se vähän ärsyttää, kun tuntuu, että pitäisi olla väsyneempi, Vainio tunnusti.

Vainio alkaa seuraavaksi valmistautua joulukuussa tai myöhemmässä vaiheessa juostavalle maratonille, jossa hänen tavoitteenaan on rikkoa Tokion olympiamaratonin tulosraja 2.29.30.

Lue lisää:

Hyryläinen oli viidenneksi paras eurooppalaisjuoksija huippurankalla MM-maratonilla – Vainio taisteli maaliin asti

Hyryläinen taisteli äärimmäisissä olosuhteissa nesteen imeytymisongelmien kanssa: "Onhan tämä aika epäinhimillistä"

Mitä naisten "epäinhimillisellä" MM-maratonilla oikeasti tapahtui? Merkittävät vaikutukset 50 kilometrin kävelyyn

Suosittelemme sinulle