Hyppää sisältöön

Pääministeri Rinne: Yksikään EU-maa ei vastusta, että rahoitus kytketään oikeusvaltioperiaatteeseen

Rinteen mukaan kyse on keskeneräisestä asiasta, jonka yksityiskohtia hän ei lähtenyt avaamaan tarkemmin.

Pääministeri Antti Rinne valmistautui Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnin suoraan lähetykseen Kesärannassa Helsingissä 29. syyskuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vastaili jälleen pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa ajankohtaisiin kysymyksiin virka-asunnollaan Helsingin Kesärannassa.

Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta ja Euroopan tilanteesta Rinteellä oli uutta kerrottavaa.

Rinteen mukaan kaikki EU-maat ovat näillä näkymin valmiita kytkemään oikeusvaltiokehityksen EU:n rahoituskehykseen.

Hän perustaa arvionsa tämänhetkiseen neuvottelutilanteeseen, joka pohjautuu Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) tekemään neuvottelutyöhön.

– Tarkoitus ei ole naulata yhtäkään jäsenvaltiota seinään, vaan kyse on siitä, miten puolustetaan tavallisia, eurooppalaisia ihmisiä siltä mielivallalta, että oikeusvaltioperiaatetta ei noudateta. Miten puolustetaan vapaata mediaa siltä, että hallitusvalta ei rupea ohjailemaan median käyttäytymistä ja toimintaa.

Rinteen mukaan yksikään EU-jäsenmaa, mukaan lukien Unkari ja Puola, ei suoranaisesti vastusta monivuotisen rahoituskehyksen ja oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä toisiinsa.

Kyselytunnille osallistuneen Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnusen mukaan tämä vaatisi selkeää muutosta esimerkiksi Unkarin ja Puolan tämänhetkiseen politiikkaan. Kinnunen kysyi Rinteeltä, onko tällaisista muutoksista takeita.

– Kun me käymme puheenjohtajamaana tätä keskustelua, olemme Euroopan ja eurooppalaisten ihmisten puolesta sekä sen arvopohjan puolesta, jolla on voitu turvata vakautta, rauhaa ja hyvinvointikehitystä Euroopassa. Emme ole yhtäkään jäsenvaltiota vastaan missään suhteessa ja tämä on selvä viesti kaikille, Rinne totesi.

Pääministeri muistutti, että asian käsittely on kesken ja sen onnistuminen vaatii EU-jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Täysi tuki Greta Thunbergille

Tapahtumarikkaan ilmastoviikon antia Rinne kommentoi huolestuneena. Hänen mukaansa lapset ja nuoret ovat oikeaoppisesti heränneet toimimaan ilmastonmuutosta hidastavien toimenpiteiden puolesta.

– Meillä poliittisilla päätöksentekijöillä on äärettömän suuri vastuu siitä, että uskallamme viedä näitä asioita oikealla tavalla eteenpäin koko sivilisaation ja tulevien sukupolvien näkökulmasta.

Rinne kiitteli myös ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin rohkeutta sekä tärkeää panosta ilmastotyössä.

– Thunberg on aito huolessaan ja vaatimuksissaan aikuisille ja poliittisille päätöksentekijöille. On todella ikävää ja väärin häntä kohtaan, että aikuiset setämiehet arvioivat hänen olevan jotenkin häiriintynyt tai sairas huolehtiessaan ilmastonmuutoksesta.

Rinne sanoi antavansa vahvan tuen Thunbergille ja sille toiminnalle, mitä nuoret ihmiset ylipäätään tekevät maapallon eteen.

Syntyvyyden lasku ja lapsiperhestrategia

Suomessa syntyy yhä vähemmän lapsia ja samaan aikaan väestö ikääntyy kovaa vauhtia. Tästä aiheutuu hankala tulevaisuuden yhtälö, kun esimerkiksi työvoimaa on entistä vähemmän saatavilla.

Pääministerin mukaan mitään nopeita korjauskeinoja ei ole olemassa ja valtiovallan vaikuttamiskeinot ovat rajalliset, sillä perheen perustamisessa on lopulta aina kyse ihmisten omasta elämästä ja päätöksenteosta.

– Hallitusneuvotteluissa todettiin, että meidän täytyy laatia koko maan kattava lapsiperhestrategia, joka kattaa eri osa-alueita. Siihen pitää saada myös kunnat mukaan, koska kunnissa niitä palveluita tuotetaan.

Rinteen mukaan yksi keskeinen asia on perheiden toimeentulo.

– Jos miettii ihan perhearkea, niin lapsilla saa ja pitää olla harrastuksia ja sekin on jo pelkästään toimeentulokysymys. Meillä on ajatuksia esimerkiksi joustavasta koulupäivästä, jonka yhteydessä voisi harrastuksia toteuttaa.

Lisäksi Rinne mainitsee puuttumisen erityisesti naisten palkkakehitykseen. Oleellista on, että kaikilla, joilla on kyky ja halu hankkia lapsia, tulisi myös olla siihen taloudellisesti varaa.

Viennin merkitys ja palkkaratkaisut

Suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuus riippuu hyvin pitkälti viennin tuloksesta, Rinne toteaa.

Hänen mukaansa palkkaratkaisujen tulee lähteä liikkeelle viennin näkökulmasta, ja tarvittaessa lisätään oikeudenmukaisuuden kannalta tärkeitä asioita esimerkiksi naisvaltaisille pienpalkka-aloille.

– Ymmärrän kyllä, että sairaanhoitajat, lähihoitajat ja muut kunnissa pienellä palkalla tärkeää työtä tekevät ihmiset kokevat, että tämä tilanne ei ole oikein reilu.

Rinne kuitenkin korostaa, ettei hänellä ole mitään tekemistä palkkaratkaisun tai muiden työehtojen kanssa, vaan kyseessä on työnantajapuolen ja palkansaajapuolen välinen neuvoteltava asia.

Hallitus kuitenkin seuraa tilannetta tarkasti ja puuttuu työmarkkinoiden tilanteeseen tarvittaessa.

Hallitusohjelmaan on Rinteen mukaan kirjattu lisärahoitusta kunnille kaikkiaan 1,1 miljardia euroa kuluvan ja ensi vuoden aikana. Siitä reilut 500 miljoonaa euroa on suunnattu edellisen hallituksen tekemien lomarahaleikkausten kompensointiin.

– Hallitus tekee myös yli kahden miljardin euron satsaukset koulutuksen eri asteille. Se on sitä pysyvää, kestävän talouden politiikkaa Suomessa, Rinne sanoo.

Pääministerin haastattelutunti on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle