Hyppää sisältöön

Jari Litmanen vieraili tulevalla MM-kisastadionilla ja puhui kiistellyn Qatarin turnauksen puolesta: "Kukaan ei tule pettymään"

Jari Litmanen tutustui Qatarissa vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen näyttämöihin.

Jari Litmanen seurasi Suomen ja Italian EM-karsintaottelua Tampereen Ratinassa. Kuva: Tomi Hänninen
Jussi Vainikka

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen on hiljattain vieraillut Qatarissa tutustumassa vuoden 2022 MM-kisojen järjestelyihin. Litmanen puhui Qatarin kiistellystä turnauksesta kisojen järjestelyistä vastaavan komitean verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Litmasen mukaan Qatarin lyhyet välimatkat ovat pelaajille hyödyksi, kun pelipaikkakuntien välillä ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja.

– Kompakti turnaus on suuri etu kaikille joukkueille, sillä he voivat majoittua yhdessä paikassa. He voivat käyttää samaa harjoituskeskusta ja pysyä lähellä stadioneita. Pelaajat ja valmentajat voivat keskittyä vain peliin, Litmanen toteaa.

Järjestelykomitean sivuilla mainostetaan, että yhdenkään joukkueen ei tarvitse matkustaa tuntia pidemmälle otteluita varten. Fanien on puolestaan mahdollista nähdä päivän aikana useampia otteluita paikan päällä.

Litmanen kertoo vierailleensa Qatarissa ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten.

– Siellä on paljon tekemistä jalkapallon ulkopuolella. Kukaan ei tule pettymään Qatarin kisoihin, Litmanen sanoo.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi MM-kisat Qatarille joulukuussa 2010. Päätös on herättänyt vuosien varrella runsaasti kritiikkiä muun muassa korruption, Qatarin ihmisoikeusrikkomusten ja ulkomaalaisten kisapaikkarakentajien työolojen vuoksi.

Suomen maajoukkuepelaaja Riku Riski kieltäytyi viime talvena matkustamasta Qatariin harjoitusleirille eettisten syiden vuoksi.

Qatarin pääkaupungissa Dohassa on parhaillaan käynnissä yleisurheilun MM-kisat, joissa Qatariin liittyvät ihmisoikeuskysymykset ja muun muassa pukeutumista rajoittavat tiukat lait ovat puhuttaneet runsaasti.

Litmanen on huomannut Qatarin jalkapallon kehityksen

Litmanen on vakuuttunut Qatarin kehityksestä jalkapallomaana. Maa on hallitseva Aasian mestari.

– Isäntämaana Qatar voi tehdä mitä vain, en näe mitään rajoja. Suurten maiden kuten Saksan ja Brasilian ja pienten maiden kuten Qatarin ja Suomen erot eivät ole enää niin suuria, Litmanen miettii kisajärjestäjien sivuilla.

Qatar isännöi jo tänä vuonna seurajoukkueiden MM-lopputurnausta, johon osallistuu Euroopan edustajana Mestarien liigan hallitseva voittaja ja Litmasen entinen seura Liverpool.

– Se on hyvä testi kisajärjestäjille. He näkevät, kuinka fanit käyttäytyvät ja liikenne toimii. Ne ovat tärkeitä askelia matkalla kohti vuotta 2022, Litmanen sanoo.

Litmanen tutustui matkallaan yhteen kisastadioneista ja tapasi pitkään Qatarin jalkapallossa mukana olleen Xavin. Kaksikko pelasi aikanaan yhdessä Barcelonassa. Espanjan maajoukkueessa maailmanmestaruuden ja kaksi EM-kultaa voittanut Xavi valmentaa tällä hetkellä qatarilaista Al Saddin joukkuetta.

– Qatarin liiga kehittyy koko ajan kansainvälisten pelaajien ja valmentajien takia. Xavi on yksi kaikkien aikojen pelaajista ja voi auttaa nuoria pelaajia paljon, Litmanen näkee.

MM-kisat pelataan Qatarissa poikkeuksellisesti vasta marras-joulukuussa 2022. Tavallisesti MM-kisat on järjestetty kesä-heinäkuussa, mutta Fifa päätti siirtää turnauksen talvikuukausille kesällä Qatarissa vallitsevan kuumuuden takia.

Lue myös:

Kommentti: Periaatteet lensivät roskiin 30 miljoonasta dollarista – Dohan MM-kisat ovat häpeällinen osoitus yleisurheilupomojen selkärangattomuudesta

Suosittelemme sinulle