Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sebastian Kurzista odotetusti vaalivoittaja Itävallassa, oikeistopopulistit romahtivat – Kirjeenvaihtaja: Kurz voi vapaasti valita hallituskumppaninsa

Itävallassa ajauduttiin ennenaikaisiin vaaleihin niin sanotun Ibiza-skandaalin vuoksi. 

Sebastian Kurz tervehtii. Taustalla suuri teksti Danke eli Kiitos.
Sebastian Kurz esiintyi Kansanpuolueen vaalivalvojaisissa juhlittuna sankarina. Kuva: Christian Bruna / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sebastian Kurzin konservatiivinen Kansanpuolue ÖVP on odotetusti voittamassa Itävallan parlamenttivaalit, kertovat vaalien tulosennusteet.

Entisen liittokanslerin Kurzin puolue johti ylivoimaisesti ennen vaaleja julkaistuja mielipidetiedusteluja, joten ÖVP:n voittoa pidettiin jo etukäteen varmana.

Oikeistopopulistiselle Vapauspuolueelle FPÖ:lle ennusteet näyttävät roimaa kannatuksen laskua. Puolue on saamassa noin kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän ääniä kuin edellisissä vaaleissa.

Uutistoimisto APA:n ja Itävallan yleisradioyhtiön ORFin vaaliennusteiden mukaan ÖVP saa 37, sosiaalidemokraatit 22, FPÖ 16, vihreät 14 ja liberaalit 7 prosenttia äänistä.

Sosiaalidemokraattien eli SPÖ:n äänisaalis on noin viisi prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisissä vaaleissa, ja tulos on puolueen huonoin toisen maailmansodan jälkeen. ÖVP:n äänisaalis edellisissä vaaleissa vuonna 2017 oli 31,5 prosenttia.

Vihreät putosivat edellisissä vaaleissa kokonaan parlamentista, mutta tekevät nyt komean paluun historiansa parhaalla vaalituloksella.

Ennusteissa on huomioitu ääntenlaskun eteneminen.

Ihmiset pitävät kylttejä, joissa osoitetaan tukea Sebastian Kurzille.
Itävallan Kansanpuolueen ÖVP:n vaalivalvojaisissa osoitettiin suosiota Sebastian Kurzille ja tukea tämän uudelle kaudelle liittokanslerina. Kuva: Christian Bruna / EPA

FPÖ:n heikko tulos hienoinen yllätys

Yle Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen pitää FPÖ:n heikkoa vaalitulosta hienoisena yllätyksenä.

– Romahdus tapahtui aivan viime päivinä. Ibiza-skandaali ei vielä heilauttanut kannatusta, mutta viime päivinä Itävallassa on uutisoitu kulukorvausten vääärinkäytöstä, josta epäillään Strachea, vaaleja Wienissä seuraava Turtiainen sanoo.

Toinen syy tiukkaa maahanmuuttolinjaa vetäneen FPÖ:n suosion romahtamiselle on, ettei se enää ole ainoa tiukkaa linjaa ajava puolue Itävallassa.

– Kurz on vienyt puoluettaan esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa Vapauspuolueen tontille, Turtiainen sanoo.

– Tällä tuloksella Kurz voi vapaasti valita hallituskumppaninsa. Kurz tuskin enää luottaa Vapauspuolueeseen hallituskumppanina, ja puolue on jo ilmoittanut jäävänsä oppositioon, kertoo Turtiainen.

Vihreät ovat jo vaatineet radikaalia muutosta politiikkaan suostuakseen mukaan Kurzin hallitukseen.

Sebastian Kurz ja Susanne Thier.
Sebastian Kurz saapui äänestyspaikalle Wienissä yhdessä naisystävänsä Susanne Thierin kanssa. Kuva: Christian Bruna / EPA

Itävallassa ajauduttiin ennenaikaisiin vaaleihin niin sanotun Ibiza-skandaalin vuoksi.

Keskustaoikeistolaisen ÖVP:n ja oikeistopopulistisen Vapauspuolueen eli FPÖ:n yhteishallitus kaatui varaliittokansleri Heinz-Christian Strachesta salaa kuvatun videon vuodettua julkisuuteen. Videon perusteella Vapauspuolueen Strache oli valmis tekemään yhteistyötä venäläisten kanssa rahaa vastaan.

Lisää aiheesta:

Itävallan nuori kansleri tajusi ajan hengen ja teki itsestään vahvan johtajan – Vaalit tänään voittavan Sebastian Kurzin takana on piilomiljoonilla voideltu koneisto

Itävallan maaseudulta löytyy syy oikeistopopulistien suosioon – Kun Jörg Haider veti ylleen ruskean perinnetakin, ei Eurooppa ollut enää ennallaan

Itävallan oikeistopopulistit saivat uuden puheenjohtajan – Norbert Hofer yrittää kammeta puolueen taas valtaan

Suosittelemme