Hyppää sisältöön

Vilnassa viinaa saa milloin vain – katso videolta, miten kiistelty pulloautomaatti toimii

Yrityksen mukaan se ei myy vaan ainoastaan lainaa alkoholia. Sanaleikillä pyritään kiertämään tiukentuneet myyntirajoitukset.

Vilnassa viinaa saa automaatista milloin vaan
Vilnassa viinaa saa automaatista milloin vaan
Markus Kuokkanen

VILNA Liettuassa laki kieltää kauppoja myymästä alkoholia iltakahdeksan jälkeen, mutta Vilnasta saa nyt helposti väkeviä vaikka keskellä yötä. Artimiausias-yritys toi syyskuun alussa pääkaupungin kaduille automaatteja, joista voi lainata juomia vuorokauden ympäri.

Yritys esittelee palvelunsa jakamistalouden innovaationa — se tarjoaa vain alustan käyttäjien oman alkoholin varastoinnille ja lainaamiselle. Yritys katsoo, että kun kyse on lainaamisesta, alkoholin myyntiä koskevat rajoitukset eivät koske tätä palvelua ollenkaan.

Liiketoiminta on vielä alkutekijöissään. Kourallinen automaatteja on sijoiteltu ympäri pääkaupunkia, mutta sateisena arkipäivänä palvelun käyttäjiä ei näy. Harmaa laatikko saa seisoa yksin kahvilan kulmalla.

Artimiausias-yrityksen projektipäällikkö Vytautas Šulcas on kuitenkin lupautunut näyttämään, miten palvelu toimii.

Artimiausias-yrityksen projektipäällikkö Vytautas Šulcas
Artimiausias-yrityksen projektipäällikkö Vytautas Šulcas kertoo, että yritys näkee palvelussa potentiaalia kansainväliseen menestykseen. Liettuan viranomaiset kuitenkin pitävät toimintaa lainvastaisena. Kuva: Markus Kuokkanen

Asiointi tapahtuu kännykkäsovelluksen kautta. Kun rekisteröitymismaksu on hoidettu, sovelluksesta voi valita esimerkiksi viskiä, brandyä tai vodkaa. Pullon voi poimia automaatin luukusta, ja yritys veloittaa pienen ”lainausmaksun”.

Lainatun tavaran palauttaminen tapahtuu käytännössä niin, että asiakas siirtää rahaa yritykselle. Yritys ostaa uuden tuotteen asiakkaan puolesta ja varastoi hänen pullonsa automaattiin.

Vytautas Šulcas on täysin varma ympärivuorokautisen palvelun laillisuudesta.

— Me tarjoamme vain varastointipalvelua, hän vakuuttaa.

Yritys visioi, että palvelu voisi levitä myös ulkomaille franchise-mallilla. Toisaalta toiminta voi päättyä piankin, sillä ajatus alkoholin lainaamisesta on törmäyskurssilla Liettuan lain kanssa.

Maan viranomaiset pitävät palvelua lainvastaisena ja parlamentissa on jo alettu tukkia lain mahdollisia porsaanreikiä.

Kova kulutus toi kovat rajoitukset

Alkoholipolitiikka on Liettuassa kuuma keskustelunaihe, sillä parlamentti teki viime vuonna kovia tiukennuksia anniskelua ja myyntiä koskeviin lakeihin. Alkoholin mainonta muun muassa kiellettiin ja ikäraja nostettiin 20 vuoteen.

Tiukennusten takana on huoli kansalaisten terveydestä. Maailman terveysjärjestö WHO:n lukujen mukaan (siirryt toiseen palveluun) liettualainen juo alkoholia lähes kolmanneksen enemmän kuin suomalainen. Viimevuotisen raportin mukaan yli 15-vuotiaat liettualaiset juovat keskimäärin 15 litraa vuodessa puhtaaksi alkoholiksi muutettuna.

Liettuan parlamentti
Kansanedustaja Paulius Saudargas (keskellä) ajaa lakimuutosta, jonka tarkoitus on estää alkoholin lainaamispalvelun jatkuminen. Saudargas kuuluu puolueeseen nimeltä Kotimaan liitto – Liettuan kristillisdemokraatit (TS-LKD). Kuva: Liettuan parlamentti

Huumausaineiden, tupakan ja alkoholin valvonnasta vastaava virasto pitää selvänä, että alkoholin lainaamispalvelu on lainvastainen.

Viraston varajohtaja Gražina Belian kommentoi, että toiminta rikkoo useita lainkohtia.

— Meidän lakiimme on kirjoitettu, että alkoholia ei saa myydä automaatista, hän mainitsee.

Belian huomauttaa, että alkoholikauppa vaatii Liettuassa myyntiluvan ja päihtyneelle myyminen on kiellettyä. Automaattimyynti on hänen mukaansa ristiriidassa näiden pykälien kanssa.

Porsaanreikiä tukitaan

Liettuan parlamentissa on reagoitu uuteen ilmiöön. Kansanedustaja Paulius Saudargas ajaa lakimuutosta, jonka tarkoitus on lopettaa alkoholin lainaamispalvelu. Saudargas kuuluu kritillisdemokraatteihin, Liettuan suurimpaan oppositiopuolueeseen.

— Ongelma on se, että nämä automaatit mahdollistavat alkoholin hankinnan myös sallittujen aikojen ulkopuolella. Uskon todella, että lainmuutos on tärkeä porsaanreiän sulkemiseksi, kansanedustaja perustelee.

— Näissä automaateissa on vain väkevimpiä alkoholijuomia. Se paljastaa kohderyhmän: mahdolliset addiktit, jotka käyttävät alkoholia mihin aikaan tahansa. Siksi nämä alkoholiautomaatit tekevät riippuvuuden vastaisesta taistelusta toivotonta, Saudargas sanoo.

Vytautas Šulcas ei ole mielissään lakihankkeesta.

— Meidän mielestämme ei ole reilua tehdä uutta lakia yhden yrityksen kieltämiseksi, hän protestoi.

Lue lisää:

Latvian viina-ale saattaa päättyä maaliskuussa — Suomalaisten osuus on suuri rajaseudun viinarallissa

WHO: Venäjän tiukempi alkoholipolitiikka tepsii – juominen on vähentynyt jopa 43 prosentilla

Olutralli kiihtyi heinäkuussa – Viron alkoholiveron kevennys sai suomalaiset laittamaan ostohousut jalkaan

Suosittelemme sinulle