Hyppää sisältöön

Unkari pitää Suomen tavoitetta sitoa EU-rahat oikeusvaltioperiaatteeseen turhana – Ylen kysymystä vävyn EU-rahoista Orbán kutsui valeuutiseksi

Pääministeri Antti Rinne tapasi Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Budapestissa myöhään maanantai-iltana.

Pääministerit Antti Rinne ja Viktor Orbán tapasivat maanantaina Budapestissa.
Pääministerit Antti Rinne ja Viktor Orbán tapasivat maanantaina Budapestissa. Kuva: Attila Kisbenedek / AFP / Lehtikuva
Suvi Turtiainen

Budapest. Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi, ettei Unkari vastusta Suomen ajamaa mallia sitoa EU-rahoitus oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Mutta hän lisäsi pitävänsä uutta mekanismia turhana.

– On jo olemassa yhteys maan toiminnan ja budjetin välillä. Vieraamme herra pääministeri haluaa nyt luoda rinnalle uuden, Orbán sanoi.

Orbán puhui tiedotustilaisuudessa myöhään maanantai-iltana tavattuaan Budapestissa pääministeri Antti Rinteen.

Rinne sanoi sunnuntaina, ettei mikään EU:n jäsenmaa enää vastusta mallia jossa oikeusvaltioperiaate sidotaan EU-budjettiin. On vielä epäselvää, mitä uutta Suomen ajama malli toisi Euroopan unioniin.

Orbán kaipasi nykyistä selkeämpää ehdotusta siitä, miten rahoitus ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen sidotaan yhteen Suomen mallissa.

–En vastusta pyörän keksimistä uudestaan. Mutta tarvitaan harkittuja ehdotuksia, jotka antavat vastauksen tärkeimpiin kysymyksiin.

Orbánin mukaan nyt tämän ehdollisuuden ajaminen kuulostaa poliittiselta iskulauseelta.

Rinne sanoi Budapestissa, että asiasta on sovittu periaatteen tasolla ja nyt alkaa konkreettisten esitysten tekeminen.

– Me tuomme uuden elementin tähän ikään kuin väärinkäytösten ja korruptioepäilysten kautta. Ja sillä tavalla, että siihen reagointi mahdollistaa sitten julkisen keskustelun sen takia, että se mahdollistaa myös valitusoikeuden tähän päätökseen.

Rinteen ja Orbánin tapaaminen tapahtui jännitteisissä olosuhteissa.

Suomi ajaa nyt EU-puheenjohtajuuskautensa aikana oikeusvaltioperiaatteen sitomista EU-rahoitukseen. Unkari on yksi EU-tukien suurista saajista ja sitä vastaan on aloitettu 7. artiklan menettely oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta.

Yle kysyi Antti Rinteeltä, miten Suomi ja muut EU-maat aikovat varmistaa sen, ettei EU-rahoja käytetä väärin tai korruptioon. EU:n petostentorjuntavirasto Olaf on löytänyt mahdollisia epäselvyyksiä muun muassa siinä, miten EU:n tukirahoja on päätynyt pääministeri Orbanin oman vävyn yritykselle.

Asia ei päätynyt oikeuteen Unkarissa.

Orbán sanoi Ylen kysymystä valeuutiseksi.

– Vaikka tämä kysymys ei ollut minulle, et puhu totta. Mitä sanotte, on fake news, Orbán sanoi.

Olafin raportista on kuitenkin vuotanut (siirryt toiseen palveluun)julkisuuteen tietoja, vaikkei Unkari ole julkaissut raporttia.

Rinne vastasi yleisellä tasolla ja sanoi, että EU-varojen käyttöä pitää valvoa tarkasti ja väärinkäytöstä pitää seurata sanktioita.

Suosittelemme sinulle