Oletko aikeissa ryhtyä säästämään pitkäjänteisesti, esimerkiksi lapsellesi tai omia eläkepäiviäsi varten? Oletko myös valmis ottamaan riskiä sijoittamalla osakkeisiin ja vaihtamalla osakkeita saadaksesi pitkällä tähtäimellä paremman tuoton säästöillesi? Oletko valmis sijoittamaan osinkojasi ja myynneistä saamiasi voittoja heti uudelleen tililläsi?
Sinulle voisi sopia ensi vuoden alustava käynnistyvä uusi tapa sijoittaa suoraan osakkeisiin osakesäästötilin kautta. Sijoittajana hyödyt uudesta osakesäästötilistä, koska se lykkää osinkojen ja myyntivoittojen verotusta siihen hetkeen, kun nostat tililtä rahoja. Pitkäjänteisenä sijoittajana pystyisit näin hyötymään niin sanotusta korkoa korolle -vaikutuksesta.
Nordea ja Danske Bank tarjoavat osakesäästötiliä ensimmäisten joukossa
Ensimmäisten joukossa uutta tapaa sijoittaa tarjoaa Nordea. Sen verkkosivuilta voi jo nyt tilata ennakkoon osakesäästötilin. Ennakkotilaajat saavat tilinavausmuistutuksen joulukuussa, ja he voivat käyttää osakesäästötiliä heti vuodenvaihteen jälkeen.
– Toivomme, että osakesäästötili rohkaisee yhä useampia asiakkaitamme säästämisen ja sijoittamiseen. Suomalaiset pitävät sijoittamisen sijasta rahoja tileillä, Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Sara Mella sanoo.
Myös Danske Bank tulee tarjoamaan asiakkailleen osakesäästötiliä heti vuoden alussa.
OP on myös tuomassa osakesäästötilin markkinoille ensi vuonna.
– Tiedotamme vielä syksyn aikana tarkemmin sen aikataulusta ja ominaisuuksista, OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen kertoo.
– OP tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman säästämisen ja sijoittamisen palveluita. Näemme osakesijoittamisen tärkeänä osana tätä palvelukokonaisuutta, ja haluamme olla tukemassa suomalaisten sijoittamista pörssiosakkeisiin. Toivomme, että osakesäästötilin myötä matkaan lähtisi iso joukko uusia osakesäästäjiä.
Vain yksi tili per asiakas
Jokaisella saa lain mukaan olla vain yksi osakesäästötili. Useamman tilin pitäminen johtaa ylimääräisiin veromaksuihin.
– Jos käy niin, että osakesäästötilejä avataan eri paikkoihin, jokaista tiliä kohden koituu kymmenen euron veroseuraamus jokaista päivää kohden, Tanja Eronen muistuttaa.
Osakesäästötilinsä voi kuitenkin halutessaan siirtää toiseen pankkiin.
Sopii yli seitsemän vuoden sijoituksiin
Tyypillinen osakesäästötilistä hyötyvä on pitkällä tähtäimellä esimerkiksi eläkepäiviä varten rahaa säästävä.
– Jos on tottunut sijoittamaan osakkeisiin ja haluaa kerryttää varallisuutta vaikkapa lapsille tai lapsenlapsille pitkällä aikavälillä, niin osakesäästötili on siihenkin hyvä tapa, Nordean Sara Mella sanoo.
Nordean sijoitustuotejohtaja Tanja Eronen korostaa myös osakesäästötiliä tapana sijoittaa pitkäjänteisesti.
– Ne varat, joita ei tarvitse yli seitsemään vuoteen, voisivat olla tilillä.
Mutta, jos tiedät , että voit tarvita noita rahoja aiemmin, niin arvo-osuustili voi sopia paremmin.
Osakesäästötilille kotimaisia osakkeita
– Suosittelemme osakesäästötiliä lähinnä suomalaisten osakkeiden ostamiseen, sanoo Nordean Tanja Eronen.
Syynä on, se että ulkomaisten osakkeiden osingoista ulkomaille maksetuista lähdeveroista ei saa hyvitystä osakesäästötilillä, toisin kuin arvo-osuustilillä.
– Ulkomaisten osakkeiden kauppaa varten kannattaa pitää osakesäästötilin rinnalla edelleen arvo-osuustiliä. Jatkossa heillä, joita sijoittaminen kiinnostaa, on todennäköisesti molemmat tilit, Eronen arvelee.
Myös osinkoverotuksen merkitystä itselleen kannattaa pohtia, jos aprikoi avaako osakesäästötilin. Arvo-osuustilillä 15 prosenttia pörssiyhtiön osingoista on verovapaata, lopuista maksetaan pääomaveroa, joka on tällä hetkellä 30 prosenttia.
Sen sijaan osakesäästötilillä osingoista ei tarvitse maksaa lainkaan veroa niin kauan, kun ne ovat tilillä. Mutta kun tililtä nostetaan varoja, niin kaikista osinkotuloista joutuu maksamaan tuon pääomaveron.
– Jos haluat käyttää osingot elämiseen ja kulutukseen, niin kannattaa valita arvo-osuustili. Esimerkiksi eläkeläisen, joka haluaa tehdä osakkeistaan saamillaan osingoilla joka talvi etelänmatkan, ei ehkä kannata valita osakesäästötiliä, Eronen neuvoo.
Sopiiko osakesäästötili aloittelevalle sijoittajalle?
Nordeassa uskotaan, että osakesäästötili kiinnostaa yhtä lailla sekä pitkäaikaisen säästämisen aloittavia asiakkaita että aktiivista osakekauppaa käyviä piensijoittajia.
– Omia sijoituksia ei toki kannata edelleenkään keskittää vain muutamaan kotimaiseen osakkeeseen, vaan on tärkeää hajauttaa säästöjä ajallisesti, maantieteellisesti sekä eri omaisuuslajeihin, Nordean Eronen sanoo.
– Suosittelen, että aloittelija opettelisi sijoittamista ensin rajoitettujen rahastojen kautta. Jos se tuntuu luontevalta, voi sitten siirtyä sijoittamaan myös suoraan osakkeisiin, vaikka osakesäästötilin kautta.
Millaisia kuluja kaupankäynnistä osakesäästötilillä syntyy?
Osakesäästötilin avaaminen on maksutonta ja kaupankäynnistä osakesäästötilin sisällä veloitetaan välitys- ja säilytyspalkkiot. Nordea kertoo, että heillä kulut ovat samat, joita peritään arvo-osuustilillä.
Nordea uudisti keväällä verkkokaupankäynnin hinnoittelun. Kaikissa pörssitoimeksiantojen palkkioissa on yhden prosentin hintakatto, joka kattaa toimeksiannot Helsingin pörssistä maailman pörsseihin. Esimerkiksi sadan euron kaupasta välityspalkkiota menee yksi euro.
OP:stä kerrotaan, että edullinen osakekaupankäynti ja säilytys jatkuvat myös osakesäästötilin kohdalla. Osakesäästötilin hinnoittelusta OP lupaa kertoa oman osakesäästötilin lanseerauksen yhteydessä.
Pankkeja vertailtaessa monesti edullisempi vaihtoehto sijoittajalle riippuu lopulta sijoitusten ja salkun koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudesta. Syyskuussa sijoittaja.fi (siirryt toiseen palveluun) julkisti oman vertailunsa kaupankäynnin kuluista pörssissä.
Erot Ruotsin ja Norjan vastaaviin malleihin
Ruotsissa Suomen osakesäästötiliä vastaava malli otettiin käyttöön vuoden 2012 alusta. Ruotsissa tilillä sijoituskohteena ovat pörssilistattujen osakkeiden lisäksi rahasto-osuudet, joukkolainat, warrantit ja johdannaiset.
Norjassa taas silloiset osakeomistuksensa sai kaksi vuotta sitten siirtää sikäläiselle osakesäästötilille. Suomen mallissa tämä siirto ei ole mahdollista.
Ruotsalaisista lähes viidenneksellä on sijoitustili. Sekä Ruotsissa että Norjassa tilejä voi avata useampia, kun meillä osakesäästötilejä voi olla vain yksi. Ruotsalaiset ovat avanneet jo 2,8 miljoonaa tiliä.
– Esimerkiksi Norjassa parissa vuodessa tilejä on avattu 155 000. Suomessa parin vuoden päästä on selvästi alle puolet tästä määrästä avannut osakesäästötilin, Eronen veikkaa.
Juttua korjattu 3.10.2019 klo 12.56. Poistettu lause, jossa OP kertoi, että "Mekin tulemme tarjoamaan sitä heti vuoden alussa”.