Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Iho ja mielenterveys hyötyvät metsän mikrobeista – "Niitä ei saa purkista"

Suomi on erityinen maa, koska jokaisella suomalaisella on mahdollisuus päästä metsään. Kainuun soten työntekijät saivat koulutusta luonnon vaikutuksista.

Puun juurionkalo
Metsän vaikutukset aivoihin alkavat jo puun juurista. Kuvituskuva. Kuva: Marko Melto / Yle
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Metsä on aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan luonnollinen elinympäristö ihmiselle ja metsästä löytyy paljon elementtejä, joita ihminen tarvitsee.

Luonnon ja metsän vaikutuksia ihmisen terveyteen käsiteltiin Kajaanissa järjestetyssä koulutustilaisuudessa, joka oli suunnattu Kainuun soten heinkilökunnalle, kuten terveydenhoitajille ja neuvolatyöntekijöille.

Huotilaisen mukaan esimerkiksi ihmisen motoriikka kehittyy paremmin metsässä kuin tasaisella alustalla asfaltilla. Ihminen tarvitsee harjoitusta tasapainon ylläpitämiseen ja siihen metsä tarjoaa sopivan ympäristön.

– On tärkeää, että lapsi kaatuu puiden juuriin, sillä siitä se motoriikka lähtee kehittymään jo pienestä lähtien.

Metsässä liikkuessa ihmisen näkö säilyy hyvänä, koska katseltavaa on paljon eri etäisyyksillä. Myös puista ja eläimistä lähtevät metsän äänet vaikuttavat aivoihin positiivisesti.

Mikrobit, jotka metsästä löytyvät ovat aivotutkijan isoin innostuksen aihe. Ne vaikuttavat ihmisen somaattiseen terveyteen, suolistoon, ihoon ja mielenterveyteen.

– Niitä ei saa purkista. Eikä mistään muualta kuin multaisesta maasta, sienistä ja marjoista.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme