Hyppää sisältöön

Maria Huntington on täysin tuntematon nimi seitsenottelua dominoivalle supertähdelle – suomalainen aikoo jättää muistijäljen kahden seuraavan päivän aikana

Belgian Nafissatou Thiam on taistellut tänä vuonna loukkaantumisten kanssa, mutta jälki on ollut silti hurjaa.

Nafissatou Thiam on ennakkosuosikki tänään alkavassa seitsenottelussa. Kuva: Matthias Hangst / Getty Images
Joska Saarinen

DOHA. – Pyrin seuramaan kisoissa kaikkien ottelijoiden tekemisiä, mutta Thiamia seuraan erityisesti.

Seitsenottelun supertähti Nafissatou Thiam on Suomen Maria Huntingtonille esikuva, vaikka kaksikolla on ikäeroa vain kolme vuotta. Tämän kauden maailmantilastossa heidät erottaa yhdeksän sijaa. Pisteissä ero on suurempi, kun Thiamin ennätys on yli 600 pistettä parempi kuin Huntingtonilla.

Belgialainen on dominoinut seitsenottelua kolme vuotta. Vuoden 2016 Rion olympiakullan jälkeen hän on voittanut kaikki kilpailut, joihin hän on osallistunut.

– Hän on muutamassa lajissa todella kova. Heikommat lajit ovat sen verran hyvällä tasolla, että hän pystyy tekemään kovia pisteitä, Huntington sanoo.

Thiam, 25, on tällä hetkellä yksi maailman parhaimmista urheilijoista. Hänen korkeusennätyksellään (202) olisi saavuttanut Dohan MM-kilpailuissa pronssimitalin. Pituusennätys 686 on sekin maailmantilaston kymmenen parhaan joukossa.

Ei ihme, että belgialainen on ollut kolmen vuoden ajan voittamaton ja napannut olympiakullan lisäksi maailmanmestaruuden ja Euroopan mestaruuden.

Thiam on mestarisuosikki myös Dohan MM-kisojen seitsenottelussa, joka alkaa tänään keskiviikkona.

– Kaikki odottavat minulta paljon. Olin juuri belgialaismedian haastatteluissa, ja kaikki puhuivat kultamitalista ihan kuin sen voittaminen olisi helppoa. Mutta maailmanmestaruuden voittaminen ei ole lainkaan helppoa, Thiam sanoi Yle Urheilulle maanantaina.

Loukkaantumiset kiusanneet Thiamia

Thiamin ennätyspisteet 7 013 syntyivät vuonna 2017.

Tällä kaudella hänen paras tuloksensa on 6 819. Vuosi on ollut Thiamille vaikea. Hän jätti hallikauden väliin pohjevamman takia. Alkukesästä hän kärsi olkapäävammasta.

– Olen valmis MM-kisoihin, en muuten olisi täällä. Kisoissa on tuntunut hyvältä ja olen hyvässä kunnossa, Thiam kommentoi vammatilannettaan.

Thiamin energiaa on vienyt myös maantieteen kandidaatintutkinto, jonka hän sai valmiiksi syyskuussa.

Belgialaisen työmoraali on ollut lapsesta asti kova niin koulussa kuin urheilukentällä. Thiam vaatii itseltään paljon, mikä selittää osaltaan hänen urheilumenestystään.

Kunnianhimoinen ja itsekriittinen urheilija ei ole koskaan tyytyväinen. Thiam on dominoinut lajiaan kolme vuotta, mutta se ei estä häntä asettamasta itselleen entistä kovempia tavoitteita.

– Luulen, että lopetan, kun saavutan maksimipotentiaalini ja tunnen, etten voi olla enää parempi. Eihän silloin ole järkeä jatkaa, jos taso vain putoaa, Thiam sanoi.

– Pitkällä tähtäimellä tavoitteeni on tehdä jälleen yli 7 000 pistettä ja rikkoa Euroopan ennätys.

Ruotsin Carolina Klüftin Euroopan ennätys 7 032 on vain 19 pistettä parempi kuin Thiamin ennätys. Yhdysvaltojen Jackie Joyner-Kerseen maailmanennätys 7 291 taitaa olla liian kova pala jopa Thiamille.

Maria Huntingtonin nimi ei soittanut kelloja

Dohan MM-kisojen seitsenottelussa Thiamin ykköshaastaja on Britannian Katarina Johnson-Thompson, jonka kauden paras 6813 on vain kuusi pistettä Thiamin kauden kärkitulosta huonompi.

Viime vuonna Berliinin EM-kisoissa Johnson-Thompson, 26, jäi hopealle. Tänä vuonna britannialainen juhli kultaa EM-hallikisoissa ja voitti legendaarisen ottelukisan Götzisissä Itävallassa.

Thiam ei ollut vammojen takia kummassakaan kisassa mukana.

Johnson-Thompson on vakuutellut brittimedialle MM-kisojen alla, että hän pystyy vihdoinkin päihittämään Thiamin.

– Tänä vuonna valmistautuminen on sujunut paremmin kuin koskaan. Nyt haluan vain päästä kisaamaan, Johnson-Thompson sanoi Telegraphille (siirryt toiseen palveluun).

Thiam ja Katarina Johnson-Thompson halasivat Berliinin EM-kisojen seitsenottelun jälkeen. Kuva: AOP

Suomen Maria Huntington on tämän kauden maailmantilastossa kymmenentenä tuloksella 6 339. Olisiko hänestä jonain päivänä haastamaan Thiamia ja muita huippunaisia?

– En oikeastaan tiedä häntä. Kun olen kilpailuissa, keskityn omaan tekemiseeni, enkä katsele ympärilleni, Thiam sanoi.

Kenties kahden seuraavan päivän jälkeen suomalaisen ottelutähden nimi on belgialaiselle tuttu.

– Toivottavasti. Siihen pyritään, Huntington nauraa.

"Marialla on mahdollisuus Suomen ennätykseen"

Vaikka Huntington ei nauti vielä kansainvälisestä maineesta, hänen ei tarvitse astella Dohan MM-näyttämölle häpeillen. Kaksi vuotta sitten Lontoon MM-kisoissa Huntingtonin ennätyspisteillä olisi päässyt kymmenen parhaan joukkoon. Suomen ennätys 6 404 olisi riittänyt seitsemänteen sijaan.

– Marialla on täällä mahdollisuus Suomen ennätykseen, mutta tämä ei ole lupaus, Huntingtonin valmentaja Matti Liimatainen sanoi maanantaina Yle Urheilulle.

Maria Huntington on ollut kauden yleisurheilusensaatio Suomessa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Huntington, 22, debytoi viime kaudella aikuisten arvokisatasolla Berliinin EM-kisoissa. Debyytti meni muuten hyvin, mutta Huntington epäonnistui pahasti pituuspaikalla tasoonsa nähden pituuspaikalla. Lopputuloksissa hän oli 19:s.

– Opin Berliinistä sen, että panen nykyään ottelun aikana kaikki mediat kiinni. Huomasin, että se häiritsi, Huntington kertoo.

– Sieltä tarttui matkaan myös sellaista rauhallisuutta. Olen välillä sellainen, että häsään ja lämmittelen liikaa kentällä. Täälläkin on niin lämmin sää, että perusverryttely riittää. Ei tarvitse mitään ylimääräistä.

Huntington on kehittynyt vuoden aikana valtavin harppauksin. Hän on tehnyt kesän aikana ennätyksensä seitsenottelun jokaisessa lajissa.

Suomalaisottelija oli pika-aidoissa ennätysiskussa jo alkukesästä. Oma otteluennätys tuli elokuun alussa Kalevan kisoissa.

Miten huippukunto on saatu ylläpidettyä lokakuun alkuun asti?

– Olemme levänneet paljon, on ollut lepopäiviä, uintia ja lenkkeilyä. Olen tehnyt vain muutaman kovan harjoituksen viikossa Kalevan kisojen jälkeen, Huntington sanoo.

– Tunne on vähintään samanlainen kuin ennen Kalevan kisoja. Treenit ovat menneet tosi hyvin.

Lue myös:

Maria Huntington aloittaa urakkansa MM-areenalla

Tunteikas kohtaaminen ennätysottelun jälkeen – Maria Huntington kertoi poikaystävänsä korvaamattomasta roolista: "Ilman häntä en tekisi tällaista tulosta"

"Menetkö treenaamaan vai vietätkö päivän krapulassa?" Sairaalareissun jälkeen Maria Huntington teki elämänmuutoksen – parikymppisen urheilijan ura lähti rakettimaiseen nousuun

Suosittelemme sinulle