Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Poliisi puhutti epäiltyä ensi kertaa, sairaalassa epäillyn lisäksi neljä uhria – Yle seurasi hetki hetkeltä Kuopion tapahtumien etenemistä

Kuulemista päästään jatkamaan, kun epäillyn kunto ja terveydentila sen mahdollistaa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan sisäänkäynti.
Epäillyn lisäksi yksi sairaalahoidossa olevista viidestä henkilöistä on vakavasti loukkaantunut. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

20:32 Hetki hetkeltä -seuranta on päättynyt. Kiitämme kaikkia lukijoita.

19:15 Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Olli Töyrään mukaan poliisi on päässyt tänään ensimmäistä kertaa lyhyesti jututtamaan Kuopio hyökkäyksestä epäiltyä.

Epäillyn kuulemista jatketaan, kunhan se on epäillyn kunnon ja lääkärien mukaan mahdollista.

KRP kertoo lisää tutkinnan jatkosta huomenna torstaina.

19:15 Ruotsalaisen kouluampumisia tutkineen toimittajan mukaan murha-ase, iskun ajankohta ja toiminta iskun jälkeen ovat hyvin yhteneväisiä Ruotsin pahimman koulusurman välillä.

18:20 Yle jutteli noin kymmenen epäillyn tunteneen ihmisen kanssa. Entisten luokkatovereiden ja muiden tuttavien kertoman pohjalta piirtyy kuva hiljaisesta introvertistä, jonka käytös ei vaikuttanut lainkaan pahansuovalta.

17:41 Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoo, että sairaalassa on enää viisi potilasta. Heistä kaksi on vakavasti loukkaantuneita, toinen on epäilty tekijä. Hän on yhä tehohoidossa.

Yksi potilas on päästy kotiuttamaan, muut eivät näillä näkymin pääse tänään kotiin. Hedmanin mukaan hoidossa vielä olevista potilaista kaikki ovat vaatineet jonkinlaista leikkaushoitoa.

KRP kertoi aiemmin, että epäiltyä päästään kuulemaan, jahka lääkärit myöntävät siihen luvan. Johtajaylilääkäri Hedman perustelee lääketieteelliseltä kannalta sitä, miksi epäiltyä ei voida vielä kuulla:

– Hänen täytyy olla hyvin kommunikoimassa tilanteessa, täysin hereillä eikä käytössä ole enää hyvin voimakkaita kipulääkkeitä.

Poliisi pääsee kuulemaan epäiltyä sitä mukaan, kun hänen kuntonsa sen lääkäreiden arvion perusteella sallii.

Alla olevasta videosta voit katsoa tutkinnanjohtaja Olli Töyrään haastattelun aiemmin tältä päivältä:

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kommentoi Kuopion koulusurman tutkinnan etenemistä tiedotusvälineille.

17:20 Yle tapasi nuoria Savon ammattiopiston opiskelijoita kaupungilla Kuopiossa. Eilisen tapahtumat pyörivät mielessä.

Liiketaloutta samassa Hermanin toimipisteessä opiskeleva Niko Liukkonen oli tapahtumahetkellä kotona, mutta kertoo pyörähtäneensä koululla muutama tunti ennen tapahtunutta. Tapahtumahetkellä puhelin soi.

– Kaveri kysyi, oletko kunnossa. Vastasin joo, miten niin?, Liukkonen kertoo.

– Ensireaktioni oli se, onko koko juttu edes totta.

Myöhemmin Liukkonen kertoo saaneensa Wilma-viestin, ettei kouluun tarvitse tulla.

Liukkosen kanssa torilla kävellyt Susanne Kauppinen opiskelee niin ikään liiketaloutta Sakkyssa, mutta eri toimipisteessä. Hän kävi tänään oppilaitoksen järjestämässä hiljaisessa hetkessä.

Kia Väisänen, Susanne Kauppinen ja Niko Liukkonen.
"Ei olisi uskonut, että tällaista tapahtui omassa koulussa", sanoo Susanne Kauppinen (keskellä). Niko Liukkonen (oikealla) kuuli tapahtuneesta, kun ystävä soitti ja kysyi "oletko kunnossa". Vasemmalla Kia Väisänen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Monet kertovat, että huolestuneita puheluita soitettiin läheisten kanssa puolin ja toisin.

– Mieheni soitti minulle, ja kysyi, että enhän vaan ole siellä (Hermanissa) päin, kertoo ammattikorkeakoulu Savonian opiskelija Hanna-Mari Kaarma.

Muutoin Ylen jututtamien nuorten tunnelmissa toistui ajatus ja pelko turvallisuudesta: onko sitä tutussakaan paikassa?

– Mielessä on pyörinyt pelottavia ajatuksia. Lähinnä sitä, että vaarallista voi olla missä vaan, sanoo Vitalina Yakovleva.

– Saattaa tulla sellainen olo, että koulu ei ehkä ookkaa niin turvallinen – täällä Kuopiossa, kun se nyt täällä sattui, kertoo abiturientti Juho Naskali Kuopion lyseon lukiosta, kun häneltä kysyttiin vaikuttaako eilinen ilmapiiriin nuorten keskuudessa.

Myös nuorten kertoman mukaan opettajat ovat tänään kysyneet opiskelijoiden vointia ja muistuttaneet, että kriisiapua on saatavissa. Kaikki Ylen haastattelemat nuoret ovat yli 18-vuotiaita eivätkä olleet paikalla tapahtumahetkellä.

Vitalina Yakovleva
Kesäkuussa lukiosta valmistunut Vitalina Yakovleva ei usko, että Savon ammattiopiston tapahtumat vaikuttavat hänen arkeensa juurikaan. Hän ei itse tällä hetkellä opiskele, vaan käy töissä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Juho Naskali.
Tapaus sai Kuopion lyseon lukiossa viimeistä vuotta käyvä Juho Naskali helpottui, kun kuuli eilen illalla Hermanissa opiskelevan tuttavan olevan kunnossa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

15.58 Ylen tietojen mukaan Kuopion kouluiskun kuolonuhri on nuori ukrainalaissyntyinen nainen, joka asui Kuopiossa puolisonsa kanssa.

15.20 KYS:n johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoo Ylelle, että kuusi potilasta on edelleen sairaalassa ja heidän tilansa on vakaa. Hedmanin arvion mukaan kukaan heistä ei ole kotiutumassa enää tänään, sillä heillä on hoitoa vaativia vammoja. Hedman ei kerro yksittäisten potilaiden tai hyökkääjän tilasta tarkemmin heidän yksityisyytensä suojelemiseksi.

14.26 Uhreilla on oikeus hakea korvausta valtiolta. Valtiokonttori tiedottaa, että korvausta voi hakea rikoksesta aiheutuneista sairaanhoitokuluista ja muista tarpeellisista kuluista sekä ansionmenetyksestä, kivusta ja särystä. Myös uhrien vanhemmat ja läheiset voivat saada korvauksia.

14.00 Eduskunta aloitti keskiviikon istuntonsa hiljaisella hetkellä Kuopion uhrien kunnioittamiseksi. Varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) esitti eduskunnan puolesta osanotot koulusurmassa menehtyneen läheisille ja loukkaantuneille uhreille ja heidän läheisilleen.

Eduskunta aloitti keskiviikon istuntonsa hiljaisella hetkellä Kuopion tiistaisen veitsi-iskun uhrien kunnioittamiseksi. Hiljainen hetki vietettiin istunnon aluksi kello 14.

13.16 Poliisilla ei ole ollut epäillyn henkilöhistoriasta mitään indikaattoria, joka olisi kertonut hänen suunnitelmistaan ja ajatuksistaan. Teko on epäillyn taustaan nähden yllättävä, sanoo tutkinnanjohtaja Olli Töyräs haastattelun lopuksi. Koko haastattelun voi katsoa klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

13.14 En kommentoi, kuinka moni loukkaantuneista kuului henkilökuntaan.

13:12 Poliisi palauttaa opiskelijoiden kännykät takaisin sitten, kun sen aika on. Kauppakeskus on eristetty, koska poliisi tarvitsee rauhan tehdä tutkintaa.

13:11 En tiedä, ovatko epäilty ja uhri olleet tekemisissä muutoinkin kuin koulussa.

13:10 Suurin kysymys tässä vaiheessa on epäillyn motiivi. Kotietsinnän tuloksia en kommentoi.

Poliisiauto Särkiniemessä sijaitsevan opiskelija-asuntolan pihalla Kuopiossa
Poliisi teki kotietsinnän Särkiniemessä sijaitsevaan opiskelija-asuntolaan. Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kertoi medialle keskiviikkona, että epäilty oli aloittanut opinnot Savon ammattiopistossa tänä syksynä. Töyräs ei yksilöinyt, mitä alaa epäilty opiskeli. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

13.09 Poliisi toivoo, että kaikki kuvat, tiedot ja vihjeet tulevat poliisin käyttöön.

13:08 Perjantaina puoleenpäivään mennessä esitetään vangitsemisvaatimus.

13.07 Epäiltyä puhutetaan heti, kun lääkärit antavat luvan.

13.05 Kaikki kivet ja kannot käännetään ja katsotaan, mitä löytyy.

13:03 Epälty lähti itse luokasta pois. Poliisi ei tiedä, minne tämä oli menossa.

13:03 En voi vahvistaa kuolleen uhrin kansallisuutta.

13.01 Epäilyn henkilöhistoriasta ei löydy väkivaltarikoksia, mutta se käydään läpi perin pohjin.

13.01 Poliisi käytti omaa virka-asettaan luokkahuoneen ulkopuolella. Varsinainen väkivallanteko tapahtui vain luokkahuoneessa.

13.00 Teko vaikuttaa tällä hetkellä yksittäisen ihmisen omalta teolta, kertoo Töyräs.

12.58 Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs aloittaa haastattelun: Epälty ei ampunut aseellaan, joka oli ilmapistoolityyppinen.

12.35 Ylen toimittaja haastattelee KRP:n tutkijaa kello 12.55. Katso suora lähetys klikkaamalla nuolta yllä olevasta kuvasta.

12.05 KRP: Poliisi epäilee vuonna 1994 syntynyttä miestä murhasta sekä useista murhan yrityksistä. Rikosnimikkeiden määrä tarkentuu tutkinnan edetessä. Teosta epäiltyä poliisi ei ole vielä kuullut.

12.03 – Väkivallanteon motiivista ja syistä ei ole tällä hetkellä tietoa, ja poliisi selvittää niitä parhaillaan. Poliisin tämän hetken näkemys on, että epäilty toimi yksin eikä kyse ole esimerkiksi järjestäytyneestä rikollisuudesta, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs KRP:stä.

Poliisi ampui tilanteessa kaksi laukausta pysäyttääkseen epäillyn, joka ei totellut poliisin käskytystä. Epäilty loukkaantui ampumisessa. Poliisin aseenkäytön tutkinnasta vastaa Valtakunnansyyttäjänvirasto.

Keskusrikospoliisi kertoo esitutkinnasta julkisuuteen sitä mukaa, kun se etenee ja teon yksityiskohdat tarkentuvat, kuitenkin viimeistään huomenna torstaina.

Savon ammattiopistossa vietettiin hiljaista hetkeä Kuopion tiistaisen veitsihyökkäyksen vuoksi. Myös kauppakeskus Hermanilla ja Kuopion kaupungintalolla oli suruliputus.

11.15 Savon ammattiopistossa vietetään hiljaista hetkeä kello 12. Yle näyttää hiljaista hetkeä koulun ulkopuolelta suorana lähetyksenä. Pääset lähetykseen yllä olevan kuvan nuolta painamalla.

11.05 Sisäministeriö on määrännyt valtion virastot ja laitokset suruliputtamaan Kuopiossa tapahtuneen kouluhyökkäyksen johdosta torstaina. Koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen, joka alkaa kello 8 ja päättyy auringon laskiessa.

10.26 KRP pyytää kaikkia väkivallanteon silminnäkijöitä lähettämään havaintoja ja tietoja tapahtuneesta suoraan poliisille. Poliisi pyytää lähettämään erityisesti paikan päällä kuvattua kuva- ja videomateriaalia Whatsapp-numeroon 050 306 8875. Muita tietoja ja vihjeitä pyydetään lähettämään vihjesähköpostiin rikosvihje.krp@poliisi.fi.

10.24 Savon ammattiopiston Hermanin yksikkö kertoo tiedotteessaan, että oppilaitos keskittyy nyt kriisiapuun. Hermanin opiskelun jatkumisesta ja yksikköön jääneiden tavaroiden noutamisesta tiedotetaan tänään.

Kynttilöitä tuotuna tiistai iltana tapahtumapaikalle.
Kauppakeskuksen eteen on tuotu kynttilöitä. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

9.33 KRP kertoo lähettävänsä julkisuuteen tiedotteen tutkinnan etenemisestä kello 12. Lisäksi Yle haastattelee tutkinnanjohtajaa noin kello 13.00.

8.57 Kuopion yliopistollinen sairaala KYS tiedottaa, että kaksi vakavimmin loukkaantunutta on tehohoidossa ja heidän tilanteensa on vakaa. Osastohoidossa on neljä lievemmin loukkaantunutta potilasta, joilla on leikkaushoitoa vaativia vammoja.

8.40 Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo Ylen Aamu-tv:ssä, että Kuopion hyökkäyksen vuoksi varautumissuunnitelmia ja -ohjeita on syytä miettiä ja päivittää. Ohisalon mukaan pitää varmistaa, että viranomaisten välinen tiedonkulku on mahdollisimman hyvää kaikissa tilanteissa.

Sisäministeri Maria Ohisalo Ylen Aamu-tv:ssa 2. lokakuuta 2019.
Sisäministeri Maria Ohisalo Kuva: Yle

8.31 Epäilty on kotoisin Siilinjärveltä, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Kuopiosta. Hän valmistui Siilinjärven lukiosta keväällä 2014. Opiskelija-asuntolaan Särkiniemessä epäilty muutti keväällä 2015.

8.12 Poliisi on vahvistanut Ylelle kouluhyökkäyksestä epäillyn henkilöllisyyden. Hän on Joel Otto Aukusti Marin. Yle kertoo epäillyn nimen jo tässä vaiheessa rikoksen poikkeuksellisuuden ja yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

8.02 Ohisalo: Poliisi, oppilashuolto ja oppilaat yhdessä tehneet varautumistyötä vastaavien tilanteiden varalle. Varmasti ympäri Suomea on ymmärretty ja muistettu taas, että aina täytyy olla valmiina tällaisiin tilaisuuksiin.

7.58 Ohisalon mukaan kysessä on erittäin vakava tapahtuma – asia, jota ei pitäisi olla. Ihmisten pitäisi pystyä luottamaan siihen, että koulu on turvallinen paikka.

7.56 Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo Ylelle, että Kuopion tapauksessa viranomaiset osoittivat, että kykenevät toimimaan nopeasti vaikeassa tilanteessa.

**7.09 **Hedmanin mukaan potilaat tarvitsevat vielä muutaman päivän ajan sairaalahoitoa.

Kuopion yliopistollinen sairaala
Loukkaantuneita hoidetaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

7.07 Potilaista kaksi on tarvinnut leikkaushoitoa. Lisäksi yksi tarvitsee vielä leikkaushoitoa ja yhden tilaa arvioidaan. Potilailla on vakavia ja lieviä viiltohaavoja sekä murtumia.

7.02 Sairaalassa on vielä kuusi potilasta. Hedmanin mukaan heistä kahden tila on vakava mutta vakaa. Kenelläkään ei ole välitöntä vaaraa.

7.01 KYS:n johtajaylilääkäri Antti Hedman arvioi Ylelle, että epäiltyä tekijää on tuskin päästy vielä kuulustelemaan. Hänet on eilen leikattu.

Koulusurma.
Kuopiossa on suruliputus tänään keskiviikkona. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

6.35 Tutkinnasta vastaava keskusrikospoliisi on kertonut tiedottavansa asiasta lisää aikaisintaan kello 12. Nähtäväksi jää, pystyykö poliisi sanomaan vielä mitään teon motiivista. Tiistaina siitä ei ollut tietoa. Epäillyn ei ainakaan toistaiseksi tiedetä jättäneen jälkeensä viestejä tai esimerkiksi somepostauksia, joiden perusteella teon taustoja voitaisiin selvittää.

Tekijää epäillään nyt murhasta ja useista muista väkivaltarikoksista. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

5.57 Poliisi jatkaa tänään Kuopion väkivallanteon tutkimista. Kuopion yliopistollisesta sairaalasta KYS:stä kerrottiin iltakymmeneltä, että neljä loukkaantuneista on päässyt kotiin. Eduskunta aloittaa tämänpäiväisen istuntonsa hiljaisella hetkellä kello 14.

Oikaisu 4.10. klo 9.05: Artikkelin kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että haastateltu Vitalina Yakovleva opiskelisi tarjoilijaksi. Yakovleva ei opiskele, vaan käy töissä. Korjattu myös Yakovlevan nimen kirjoitusasu oikeaan muotoon.

Suosittelemme