Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Nyt tuli kova luku Lapin rakennusbuumista: Lähes sadan prosentin kasvu, rakentamista liki puolen miljardin euron edestä

Vuoden isoimmat rakennushankkeet Lapissa ovat Kevitsan ja Kittilän kaivosten laajentaminen sekä Minimanin Rovaniemen myymälän rakentaminen.

Ilmakuva Kittilän kaivoksesta.
Kittilän kultakaivosta laajennetaan parhaillaan. Kuva: Agnico Eagle Finland
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Rakentaminen on jatkunut viime vuotista vilkkaampana Lapissa. Tänä vuonna on aloitettu tai aloitetaan uusia rakennushankkeita kaikkiaan noin 479 miljoonan euron edestä, mikä on lähes kaksinkertainen summa verrattuna viime vuoteen. Viime vuonna rakennushankkeita aloitettiin Lapissa 247 miljoonan euron arvosta.

Kuluvan vuoden suurimmat rakennushankkeet ovat Bolidenin Kevitsan kaivoksen laajentaminen Sodankylässä, noin 96 miljoonaa euroa ja Agnico Eaglen Kittilän kultakaivoksen laajentaminen, noin 60 miljoonaa euroa.

Bolidenista kerrotaan, että Kevitsassa laajennetaan tuotantoa ja rakennetaan uusi kaivoskonekorjaamo. Uusi mylly otetaan käyttöön vuoden vaihteessa.

Agnico Eagle Finland Oy:n toimitusjohtaja Jani Lösönen sanoo, että Kittilään rakennetaan kaivoskuilu ja laajennetaan rikastamoa. Kolmivuotinen työmaa maksaa kaikkiaan 160 miljoonaa euroa ja valmista pitäisi olla vuonna 2021.

14 miljardia rakentamiseen Suomessa

Koko maassa rakennushankkeita on aloitettu tai aloitetaan koko vuoden aikana arviolta runsaat 14,2 miljardin euron arvosta. Nousua viime vuodesta on reilut sata miljoonaa euroa. Viime vuonna aloitettuja hankkeita oli Suomessa yhteensä noin 14,1 miljardia euroa.

Luvut perustuvat rakennusalan tietopalveluyhtiö RPT Docu Oy:n tietoihin ja Boliden-kaivosyhtiöstä saadut tiedot Kevitsan kaivoksen investoinneista. Rakennushankkeiden kustannukset perustuvat rakennuttajalta saatuun tietoon tai RPT:n tekemään arvioon.

RPT kerää tietoja rakennusalan puhelinhaastatteluista, julkisen sektorin rakennusohjelmista, rakennusluvista sekä tiedotusvälineistä. Yhtiö julkaisee selvityksen rakennushankkeista neljästi vuodessa.

RPT:n tiedossa ei ole kaikki investoinnit, kuten esimerkiksi Kevitsan kaivoksen laajennus. RPT:ltä kerrotaan, että tietojen antaminen heille on vapaaehtoista eivätkä heidän rekisterinsä kata aivan kaikkea rakennusalalta.

KORJATTU: Lisätty tietoja ja summat Kevitsan kaivoksen investoinneista ja korjattu tieto, jonka mukaan Kittilän kaivoksen laajennus olisi Lapin suurin rakennushanke tänä vuonna. Kevitsan investoinnit mukaan luettuna aloitettujen rakennushankkeiden yhteissumma on 479 miljoonaa euroa eli 93 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä.

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Suosittelemme