Hyppää sisältöön

Nämä asiat Kuopion koulusurmasta tiedetään: Vasta opintonsa aloittanutta tekijää voidaan kuulla, kun hän pääsee tehohoidosta, KRP pyytää kaikkia mahdollisia vihjeitä

Tässä jutussa kerrotaan, mitä traagisesta tapahtumasta tällä hetkellä tiedetään.

Suruliputus kauppakeskus Hermanissa Kuopiossa.
Suruliputus kauppakeskus Hermanissa Kuopiossa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Eelis Bjurström

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuopiossa kauppakeskus Hermanissa, Savon ammattiopiston tiloissa, tapahtui tiistaina puoliltapäivin väkivallanteko, jossa yksi ihminen kuoli ja kymmenen loukkaantui. Yle seuraa tapausta ja tarjoaa siitä tuoreimmat tiedot hetki hetkeltä täällä.

Keskusrikospoliisi tiedotti tutkinnan etenemisestä kello 12. Lisäksi tapauksen tutkinnanjohtaja Olli Töyräs puhui medialle kello 13 aikaan, voit katsoa haastattelun Areenasta tai jutun lopusta. Tässä jutussa kerrotaan kootusti, mitä tällä hetkellä tiedetään. Juttua päivitetään.

1. Epäilty edelleen tehohoidossa, kuollut ukrainalaissyntyinen, seitsemän uhreista naisia

Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta Kuopion kauppakeskus Hermanissa tiistaina kello 12.29, ja poliisi sai epäillyn tekijän kiinni vain kahdeksan minuuttia myöhemmin, kello 12.37.

Pian tapauksen jälkeen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan tuotiin yhteensä kymmenen loukkaantunutta. Kahdella heistä oli vakavia vammoja. Poliisin mukaan toinen vakavasti loukkaantuneista on epäilty tekijä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Olli Töyrään mukaan väkivallanteot tapahtuivat yhdessä luokkahuoneessa, mutta tekijä otettiin kiinni sen ulkopuolella. Hän ei kommentoinut, kuinka moni loukkaantuneista oli opiskelija ja kuinka moni henkilökuntaa.

Epäiltyä kahdesti ampunut poliisi sai myös vammoja, mutta ne ovat alustavien tietojen mukaan lievät. Muut loukkaantuneet ovat koulun opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Pian tapahtuman jälkeen poliisi tiedotti, että Savon ammattiopiston tiloista löydettiin yksi vainaja. Kuollut oli nainen. Poliisi ei ole tiedottanut kuolonuhrista muita tietoja. Ylen kahdesta lähteestä varmistaman tiedon mukaan iskussa kuollut oli nuori ukrainalaissyntyinen opiskelija, joka asui Kuopiossa puolisonsa kanssa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan sairaalajohtaja Heikki Miettinen kertoi Ylelle, että sairaalaan tuoduilla loukkaantuneilla oli viiltohaavoja, jotka syntyivät, kun he olivat yrittäneet puolustautua tekijältä.

Johtajaylilääkärin Antti Hedmanin mukaan uhrit ovat 15–50-vuotiaita. Seitsemän heistä on naisia. KRP ei ole vahvistanut tietoa uhrien sukupuolijakaumasta.

Neljä uhreista pääsi eilen sairaalasta kotiin ja tänään yksi. Hoidossa on edelleen neljä uhria ja epäilty tekijä.

Epäiltyä tekijää voidaan lääkärin mukaan kuulla vasta, kun hän pääsee tehohoidosta.

Johtajaylilääkäri Hedman aiemmin Ylelle, että kenelläkään loukkaantuneista ei ole välitöntä vaaraa ja molempian vakavasti loukkaantuneiden tila on vakaa.

Potilailla on viiltovammojen lisäksi murtumia.

Väkivallanteon uhreilla on oikeus hakea korvausta valtiolta. Valtiokonttori tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että korvausta voi hakea rikoksesta aiheutuneista sairaanhoitokuluista ja muista tarpeellisista kuluista sekä ansionmenetyksestä, kivusta ja särystä. Myös uhrien vanhemmat ja läheiset voivat saada korvauksia.

Poliisiautoja kauppakeksuksen edustalla.
Hermanin kauppakeskuksessa sijaitsevissa Savon ammattiopiston tiloissa oli hyökkäyksen tapahtumahetkellä yli 300 ihmistä. Kuva: Sami takkinen / Yle

2. Epäilty vasta-aloittanut opiskelija, teko taustaan nähden "erittäin yllättävä"

Poliisi on vahvistanut Ylelle, että epäilty tekijä on vuonna 1994 syntynyt syntyperäinen suomalaismies, nimeltään Joel Otto Aukusti Marin. Yle julkaisee epäillyn nimen jo tässä vaiheessa rikoksen poikkeuksellisuuden ja yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Tiedetään, että epäilty on Savon ammattiopiston oppilas, joka oli aloittanut opinnot vasta tänä syksynä. Hän on kotoisin Siilinjärveltä, joka sijaitsee noin 20 kilometriä Kuopiosta pohjoiseen. Epäilty valmistui Siilinjärven lukiosta keväällä 2014 ja muutti Kuopion Särkiniemessä sijaitsevaan opiskelija-asuntolaan keväällä 2015.

Epäillyllä tekijällä ei ole poliisin tiedon mukaan aiempaa historiaa väkivaltarikoksista. Tutkinnanjohtaja Olli Töyrään mukaan epäillyn tekijän historiassa ei ole mitään sellaista, joka olisi antanut viitteitä tällaisen teon mahdollisista suunnitelmista. Teko on tekijän taustaan nähden "erittäin yllättävä".

Nyt häntä epäillään murhasta sekä useista murhan yrityksistä. Rikosnimikkeiden määrä tarkentuu tutkinnan edetessä. Vangitsemisvaatimus esitetään perjantain puoleenpäivään mennessä. Syyttäjänkäsittely mennee tutkinnanjohtaja Töyrään mukaan ensi vuoden puolelle.

Teon mahdollisista motiiveista poliisi ei ole kertonut mitään. Teosta epäiltyä ei ole vielä kuultu, mutta häntä kuullaan heti, kun lääkärit antavat siihen luvan. Tämän hetken tiedon mukaan epäilty toimi yksin, eikä kyse ole järjestäytyneestä rikollisuudesta. KRP tiedottaa esitutkinnasta lisää viimeistään huomenna torstaina.

Epäilty loukkaantui eilen. Hän on on ollut KYS:ssa tehohoidossa.

3. Käytti sapelia, kantoi ampuma-asetta ja sytytti tulipalon

Poliisi kertoo epäillyn käyttäneen aseenaan sapelia. Lisäksi epäilty oli varustautunut ilmapistoolityylisellä ampuma-aseella, joka ei tarvitse patruunoita. Sitä ei kuitenkaan käytetty.

Ylen eilen haastatteleman silminnäkijän mukaan epäilty oli pukeutunut tummiin vaatteisiin, ja näytti siltä, että hän olisi ollut menossa lyömään poliisia.

Poliisi on tehnyt kotietsinnän epäillyn asuntoon Särkiniemessä. Sieltä löytyi polttopulloja ja palon sytyttämiseen liittyviä välineitä. Samalla otettiin haltuun epäillyn atk-laitteet, joiden tutkimukset jatkuvat.

Poliisiauto Särkiniemessä sijaitsevan opiskelija-asuntolan pihalla Kuopiossa
Poliisiauto Särkiniemessä sijaitsevan opiskelija-asuntolan pihalla Kuopiossa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kauppakeskuksessa syttyi iskun yhteydessä tulipalo, joka todettiin tahallaan sytytetyksi. Se saatiin nopeasti sammumaan. Epäiltyä epäillään tulipalon sytyttämisestä. Ei ole tiedossa, oliko tulipalo sytytetty polttopulloilla tai muilla palon sytyttämiseen liittyvillä välineillä, jotka löydettiin epäillyn asunnosta.

Poliisi on takavarikoinut opiskelijoiden puhelimia, mutta ei voi paljastaa, mitä niistä on löytynyt. Ne palautetaan, kun aika on sopiva.

4. Tapahtumapaikalla oli teon aikaan lähes 350 henkilöä

Kauppakeskus Herman sijaitsee parin kilometrin päässä Kuopion keskustassa. Savon ammattiopiston tilat sijaitsevat sen sisällä.

Savon koulutuskuntayhtymän johtajan Heikki Helven mukaan koulun tiloissa oli tapahtumahetkellä reilut 300 opiskelijaa. Tämän lisäksi paikalla oli noin 30 henkilökunnan jäsentä. Valtaosa opiskelijoista oli 16–19-vuotiaita nuoria, mutta koulussa oli myös aikuisopiskelijoita.

Kauppakeskus tyhjennettiin ihmisistä pian tapahtuman jälkeen. Poliisi eristi tapahtumapaikan, tarkisti tiloja ja aloitti teknisen tutkinnan.

Herman on eristettynä ainakin tämän päivän. Puolustusvoimat on paikalla.

Voit katsoa tästä animaatiosta, missä kauppakeskus Herman sijaitsee:

Täällä tapahtui Savon ammattiopiston väkivallanteko. Animaatio: Taneli Arponen.

5. Keskusrikospoliisi pyytää kaikkia mahdollisia silminnäkijähavaintoja ja tietoja

KRP pyytää kaikkia väkivallanteon silminnäkijöitä lähettämään havaintoja ja tietoja tapahtuneesta suoraan poliisille. Erityisesti tarvitaan paikan päällä tapahtuma-aikaan kuvattua kuva- ja videomateriaalia.

Kuva- ja videomateriaalia pyydetään lähettämään Keskusrikospoliisin Whatsapp-numeron 050 306 8875. Keskusrikospoliisi on aktivoinut numeron käyttöön varta vasten tiistaina Kuopiossa tapahtuneen väkivallanteon kuva- ja videomateriaalin keräämiseksi.

Muita tietoja ja vihjeitä tapahtuneesta pyydetään lähettämään Keskusrikospoliisin vihjesähköpostiin rikosvihje.krp@poliisi.fi.

.

Kuopio, tiedotustilaisuus, väkivallanteko
Kuva poliisin eilisestä tiedotustilaisuudesta Kuopion koulusurmaan liittyen. Kuva: Yle

6. Kriisiapua on tarjottu sitä tarvitseville eilisestä saakka

Savon ammattiopiston kriisiryhmä tiedotti eilen (siirryt toiseen palveluun), mistä uhrien omaiset, läheiset, opiskelijat ja muut tapauksesta järkyttyneet voivat saada kriisiapua. Opiskelu jatkuu (siirryt toiseen palveluun) ammattiopiston muissa yksiköissä normaalin työjärjestyksen mukaisesti heti tänään. Hermanin osalta opiskelun jatkumisesta tiedotetaan tänään myöhemmin.

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystävän kriisipuhelimen 017 172 000 lisäksi apua saa sosiaalipäivystyksen suorasta asiakaslinjasta numerosta 044 718 3930. Ne ovat opiskelijoiden ja huoltajien käytössä ympäri vuorokauden.

Tänään keskiviikkona kriisiapua on ollut saatavilla ammattiopiston Presidentinkatu 3:ssa sijaitsevan yksikön liikuntasalissa aamusta alkaen. Opiskeluhuollon henkilöstö päivystää siellä koko päivän.

Lisäksi kriisiapua on saatavilla paikallisessa opiskelijaterveydenhuollossa osoitteessa Kaartokatu 9 A1. Sekin on auki koko päivän.

Pelastakaa lapset ry:n tukichat palvelee osoitteessa www.kriisichat.fi (siirryt toiseen palveluun).

Kauppakeskus Hermanin pihaan tuotiin illalla kynttilä ja kimppu vaaleita ruusuja.
Kauppakeskus Hermanin pihaan tuotiin eilen illalla kynttilä ja kimppu vaaleita ruusuja. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Eilen myös Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piiri mobilisoi vapaaehtoisia viranomaisten ja ammattilaisten avuksi tarjoamaan keskusteluapua sitä tarvitseville.

Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion yksiköissä järjestetään tänään suruliputus ja kello 12 vietetään hiljainen hetki. Yle näyttää Savon ammattiopiston Hermanin toimipistettä ulkopuolelta suorassa lähetyksessä Areenassa.

Sisäministeriö on määrännyt valtion virastot ja laitokset suruliputtamaan kouluhyökkäyksen johdosta torstaina. Koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen, joka alkaa kello 8 aamulla ja päättyy auringon laskiessa.

 Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs.
Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kommentoi Kuopion koulusurman tutkinnan etenemistä tiedotusvälineille.

Juttua täydennetty kello 18.13 ylilääkäri Antti Hedmannin tiedoilla.

Juttua täydennetty kello 13.40 tutkinnanjohtaja Olli Töyrään kertomilla tiedoilla.

Juttua täydennetty kello 14.36 tiedolla, että väkivallanteon uhreilla on oikeus hakea korvauksia valtiolta.

Juttua päivitetty kello 15.28 KYS:n johtajaylilääkärin Antti Hedmanin tiedoilla uhrien tämänhetkisestä tilasta.

Juttua täydennetty kello 15.32 tiedolla, ettei KRP ole vahvistanut teon uhrien sukupuolijakaumaa.

Juttua täydennetty kello 16.00 Ylen tiedoilla iskussa kuolleen naisen taustoista.

Lue lisää:

Yle seuraa hetki hetkeltä: KRP epäilee Kuopion kouluiskun tehnyttä murhasta ja useista murhan yrityksistä – katso suorana poliisin haastattelu

Tämä Kuopion koulusurman uhreista tiedetään: kuolonuhri asui Kuopiossa miehensä kanssa, loukkaantuneista liki kaikki naisia

Koulusurman jälkeinen aamu on ollut oppilaitoksella erittäin raskas – johtaja: "Ihmisillä on suuri tarve puhua ja jakaa tunteita"

Savon ammattiopiston koulusurma kosketti kuopiolaisia: "Järkytys on ollut voimakasta ja syvää"

Kymmenen vuotta sitten Suomi-sydän pysähtyi kahdesti Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien myötä – Tutkija: Nykyään toimimme paremmin, mutta parantaa voi

Suosittelemme sinulle