Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Khashoggin murhan selvittämistä vaadittiin surmapaikalla Istanbulissa – sauditoimittajan kihlattu: "Siitä on vuosi, kun seisoin täällä"

Murhan yksityiskohdat, tekijät ja ruumiin olinpaikka ovat yhä hämärän peitossa.

Toimittaja Jamal Khashoggin muistokiven paljastustilaisuus Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaatin edessä.
Toimittaja Jamal Khashoggin kihlattu Hatice Cengiz (keskellä) osallistui muistotilaisuuteen Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa. Kuva: Tolga Bozoglu /AOP
Ayla Albayrak
Avaa Yle-sovelluksessa

ISTANBUL Keskiviikkona Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa hiljennyttiin tasan vuosi sitten raa'asti murhatun Jamal Khashoggin muistoksi.

Viime syksynä suunnilleen samalla kellonlyömällä, vähän yli kello 13, sauditoimittaja ja toisinajattelija Khashoggi nähtiin viimeisen kerran astumassa sisään konsulaatin ovesta.

Khashoggin turkkilainen kihlattu Hatice Cengiz odotti ulkopuolella, kun sisällä saudikonsulaatissa yhä nimeämättömät henkilöt toteuttivat empimättä suunnitelmansa: he murhasivat ja paloittelivat Khashoggin sekä tuhosivat ruumiin.

Khashoggin kihlattu: "Olen murtunut, mutta ylpeä"

Murhan yksityiskohdat, tekijät ja ruumiin olinpaikka ovat yhä hämärän peitossa.

– Siitä on vuosi, kun seisoin täällä. Olin rakastunut tyttö, joka odotti miestään ulos konsulaatista. Olimme menossa illalliselle. Halusimme kutsua ystävämme häihimme, Cengiz lausui ääni säröillen muistotilaisuudessa.

Khashoggi työskenteli amerikkalaisen Washington Postin kolumnistina ja arvosteli tiukasti saudihallintoa sen entisenä jäsenenä.

Seinälle on heijastettu vuosi sitten murhatun toimittaja Jamal Khashoggin kuva .
Sauditoimittajan muistotilaisuus pidettiin tasan vuosi murhan jälkeen. Kuva: Tolga Bozoglu / AOP

Khashoggi otti riskin vieraillessaan konsulaatissa. Hän tiesi, ettei ollut toivottu kotimaassaan. Hän kuitenkin tarvitsi turkkilaisviranomaisten vaatimat paperit kotimaastaan todistaakseen, ettei avioliitolle Cengizin kanssa ollut estettä ja että hänen avioeronsa oli selvä.

– Olen murtunut, mutta ylpeä... Haluan vallanpitäjät vastuuseen teoistaan, Cengiz sanoi oranssiin päähuiviin sonnustautuneena.

Kruununprinssi: Murha oli "erehdys"

Kruunuprinssi Mohammad bin Salman on myöntänyt murhan tapahtuneen konsulaatissa, mutta hänen tietämättään. Kun kruununprinssi puhui ensimmäisen kerran länsimedialle sunnuntaina, hän kutsui murhaa "erehdykseksi".

Kruununprinssi väitti amerikkalaiselle CBS-kanavalle, ettei hän voi tietää, mitä saudihallinnon kolme miljoonaa työntekijää tekevät.

Muistolaisuudessa YK:n tutkija Agnes Callamard lupasi, ettei murhan selvittämistä jätetä kesken missään olosuhteissa.

Callamard on aiemmin vaatinut, että kruunuprinssin osuus murhassa tulisi tutkia. Hän sanoi viime kesänä, ettei saudien oma rikostutkinta ole sitä tehnyt ja että asiasta on luotettavia todisteita.

– Emme lopeta ennen kuin oikeus on voittanut. Emme hylkää Jamalia, Callamard lupasi.

Nauhalla murhaajat odottavat Khashoggia ja nauravat

Murhan jälkeen ilmeni että Turkin viranomaiset olivat salakuuntelleet konsulaattia. Sittemmin turkkilaiset ovat kuunteluttaneet raskauttavat nauhat tutkijoille.

Vartija seisoo Saudi-Arabian konsulaatin portilla.
Vartija konsulaatin ulkopuolella juuri ennen muistotilaisuuden alkua. Kuva: Tolga Bozoglu / AOP

Brittiläinen asianajaja Helena Kennedy, joka sai nauhat suoraan Turkin tiedustelupalvelulta, kertoi BBC:lle sunnuntaina julkaistussa ohjelmassa, mitä hän kuuli omin korvin.

– Oli selkäpiitä karmivaa kuulla pelko (Khashoggin) äänessä, Kennedy kertoi BBC:n Panorama-ohjelmassa maanantaina.

Nauhalla saudikonsulaatissa murhan toteuttaneet henkilöt nauravat ja odottavat Khashoggin saapumista konsulaattiin.

– Se on kylmäävää hommaa. He nauravat ja odottavat häntä, tietäen, että tämä mies tulee sisälle ja että hänet murhataan ja paloitellaan, Kennedy sanoi.

Turkki vannoi selvittävänsä murhan

Turkin viranomaisten järjestämässä tilaisuudessa puhuttiin paljon sananvapaudesta, mutta ei Turkin omasta sananvapaustilanteesta. Turkissa on sananvapausorganisaatioiden mukaan vangittuna kymmeniä toimittajia.

Maanantaina julkaistussa Washington Postin mielipidekirjoituksessaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vannoi Turkin selvittävän murhan. Hän kuitenkin vakuutti, että Turkki aikoo säilyttää hyvät välit saudeihin ja kuningas Salmaniin.

– Missä ovat Khashoggin jäänteet? Kuka allekirjoitti sauditoimittajan kuolemantuomion? Kuka toi 15 murhaajaa ja rikosteknisen asiantuntijan lentokoneilla Istanbuliin? Erdoğan kysyi.

Lue lisää:

Sauditoimittaja Khashoggi oli monikasvoinen – eliittisuvun poika kulki maailmalla Afganistanista Yhdysvaltoihin mutta maksoi lopulta hengellään kuningashuoneen arvostelusta

Saudi-Arabian kruununprinssi selitti ensimmäistä kertaa toimittajamurhaa länsimedialle: En voi tietää hallinnon miljoonien työntekijöiden toimista

Suosittelemme