Hyppää sisältöön

Kuopion koulusurmaa sulateltiin rauhallisesti Rovaniemellä – "Osa sanoi että tuntuu vähän ahdistavalta, osa ei tiennyt asiasta lainkaan"

Poistumisharjoitukset ja valvontakamerat ovat olleet koulujen arkea jo vuosia.

Lukion tiloihin pyrkivät ulkopuoliset ovat useimmiten bussinodottajia, jotka talvella etsivät suojaa pakkaselta. Kuva: Annu Passoja / Yle

Liiketaloutta Lapin koulutuskeskus Redussa opiskeleva Hanna Huurinainen kuuluu niihin, jotka ovat ehtineet lukea monta uutista Kuopion koulusurmasta. Huurinainen kuvaa tapahtumaa järkyttäväksi.

– Mutta ei se herättänyt itselle huolta tulla kouluun. Ei sellaista osaa ajatella omalle kohdalle, Huurinainen toteaa. Mitään uhkaavaa hän ei ole kokenut Rovaniemen Jokiväylän tiloissa, jossa vilkkaimpina päivinä pyörii lähes tuhat opiskelijaa.

– Mutta kai se jostain kertoo, että ihminen menee tuollaiseen tilaan ja syyllistyy tuollaiseen väkivallantekoon. Onko sitten mielenterveysongelmia ja eikö niihin oikeasti saada apua.

Lapin koulutuskeskuksen Jokiväylän yksikössä opiskelee vilkkaimpina päivinä lähes tuhat opiskelijaa. Kuva: Annu Passoja / Yle

Koulutuskeskuksen Jokiväylän yksikön aulassa oli keskiviikkona saatavilla keskusteluapua. Oppilaita aamulla vastaanottanut toimialapäällikkö Tapani Kähkönen kertoo, että harva halusi keskustella terveydenhoitajan kanssa.

– Osa sanoi, että tuntuu vähän ahdistavalta, osa ei ollut moksiskaan ja jotkut eivät tienneet asiasta lainkaan. Siinä se vaihteluväli on.

Redun rehtori Taisto Arkko suhtautuu Kuopion surmauutiseen rauhallisesti vaikkakin vakavasti.

– Kyllä me varaudumme koko ajan ja yritämme olla ajan hermolla, mutta ei asiassa tarvitse myöskään ylireagoida.

Valmiussuunnitelmat, poistumisharjoitukset ja valvontakamerat ovat arkea Redussa, jonka palkkalistoilla on vuoden alusta ollut myös oma turvallisuuspäällikkö Tiina Karisaari. Hän toteaa että väkivalta ei suinkaan ole suurin riski.

– Tulipalojen varalta harjoitellaan eniten, se on meillä paljon todennäköisempi kuin väkivaltatilanne.

Merkonomiksi opiskeleva Hanna Huurinainen kertoo tulleensa aamulla kouluun yhtä rauhallisin mielin kuin aiemminkin. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lukiossa harkitaan kulkukortteja tai ovikoodeja

Rovaniemen kaupungin koulutuspalveluiden päällikkö Kai Väistö kertoo, että koulujen valmiussuunnitelmia on tänä vuonna päivitetty ja turvallisuusvastaavien koulutusta lisätty. Osassa kouluista on sähkölukot ja uusiin koulurakennuksiin ne asennetaan aina.

Valvontakameroita on kaikissa kouluissa. Enimmillään oppilaitoksessa on puolensataa valvontakameraa ulko-ovilla ja käytävillä.

– Luokkatiloja emme voi valvoa kameroiden avulla, mutta kaikki siirtymätilat kamera kyllä tavoittaa, Väistö sanoo.

Lyseonpuiston lukion pihamaata valvovat useat valvontakamerat, joita kouluisäntä seuraa työpisteellään. Lukion turvallisuusriskiä kohottaa kaupungin arvioissa se, että se sijaitsee keskellä kaupunkia. Luokkien ovet ovat oppituntien aikana lukossa.

– Ulko-ovi on auki siitä syystä että meillä ei ole järjestelmää, joka tunnistaisi opiskelijat niin että he pääsevät sisälle. Mutta siitäkin on keskusteltu, että saataisiin sellainen järjestelmä kun kiinteistöön tehdään aikanaan korjauksia, kertoo rehtorin viransijaisena Lyseonpuiston lukiolla toimiva Osmo Huhtala.

Lyseonpuiston lukion rehtorin viransijaisena toimiva Osmo Huhtala kertoo, että Kuopion tapahtuma pisti miettimään onko koulussa varauduttu riskeihin oikealla tavalla. Kuva: Annu Passoja / Yle

Huhtala ei muista uhkatilannetta sen kolmen vuoden ajalta kun on opettanut matematiikkaa lukiolaisille. Palvelualuepäällikkö Kai Väistö kertoo, että Rovaniemellä on tällä vuosikymmenellä jouduttu kerran suojautumaan lukkojen taakse väkivallan uhan vuoksi. Poliisi jäljitti Ounasrinteen koulua koskeneen uhkauksen tekijän nopeasti. Todellista hätää ei Väistön mukaan lopulta ollut, mutta valmius tuli kuitenkin testattua.

– Henkilökunta toimi juuri niin kuin suunnitelmien mukaan pitikin ja totesimme, että suurin osa suunnitelmista toimii myös silloin kun on tilanne päällä.

Suosittelemme sinulle