Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Pohjalaissaari on somessa syntyneen luonnonsuojeluryhmän ensimmäinen ostos – "Haluamme tehdä luonnonsuojelusta mahdollisimman helppoa"

Ilmastometsä ry haluaa kehittää kansalaistoimintaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hässjeholmenin saari on tarkoitus jättää luonnontilaiseksi.

Ilmastometsä ry:n Julius Koskela ja puheenjohtaja Anton Verho ensivisiitillään Hässjeholmenissa
Ilmastometsä ry:n Julius Koskela ja puheenjohtaja Anton Verho ensivisiitillään Hässjeholmenissa Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Hässjeholmen on hehtaarin kokoinen saari Maksamaan saaristossa Vöyrillä Pohjanmaalla. Hässjehomenille pääsee lähes kahlaamalla kaislikon läpi Viereiseltä Ulotin saarelta.

Ilmastometsä ry osti saaren keväällä nettihuutokaupasta ja nyt se on luonnonsuojelualue.

Yhdistyksen puheenjohtaja Anton Verholle vierailu saarella on ensimmäinen.

– Yhdistys perustettiin tammikuussa ja huhtikuussa hankimme ensimmäiseksi alueeksi Hässjeholmenin. Ilmastometsän tavoitteena on luoda luonnonsuojelualueita ja rauhoittaa metsiä lajien monimuotoisuuden ja ilmaston, eli tulevien sukupolvien iloksi, Verho kertoo.

Ilmastometsä ry haluaa, että jokainen suomalainen varoista ja varallisuudesta riippumatta voisi olla mukana rauhoittamassa metsiä. Tavoitteena on suojella tuhat hehtaaria metsää hiilinieluksi kymmenen vuoden aikana.

– Haluamme on tehdä luonnonsuojelusta mahdollisimman helppoa. Internet on keskeisessä osassa ja sitä kehitetään, jotta saadaan lisää suomalaisia kauniita luonnontilaisia metsiä suojeltua, Verho sanoo.

Hässjeholmenin saari Maksamaan saaristossa Vöyrillä on asumaton ja luonnontilainen hehtaarin kokoinen saari. Ilmastometsä ry:n puheenjohtaja Anton Verho näyttää, että kulkeminen siellä on hankalaa.
Hässjeholmenin saari Maksamaan saaristossa Vöyrillä on asumaton ja luonnontilainen hehtaarin kokoinen saari. Ilmastometsä ry:n puheenjohtaja Anton Verho näyttää, että kulkeminen siellä on hankalaa. Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Somesta apua luonnonsuojeluun

Anton Verhon mukaan sosiaalinen media on paikka, jossa tuntemattomat voivat kokoontua tekemään jotain konkreettista luonnon hyväksi.

– Unelmani on luoda sellainen alusta, jonka avulla jokainen voisi muutamalla eurolla valita oman neliömetrin suojelualueeksi. Joukkovoimalla voidaan sitten monistaa ja skaalata lisää metsiä suojeluun.

Hässjeholmenin saari on pienen venematkan päässä Ulotin saaresta
Hässjeholmenin saari on pienen venematkan päässä Ulotin saaresta Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Julius Koskela Ilmastometsä-yhdistyksen jäsen. Hän halusi antaa mediaosaamistaan yhdistyksen hyväksi. Visiitiltä Hässjeholmenille lähti verkkoon esimerkiksi droonikuvaa.

– Metsä ja luonto ovat äärettömän lähellä sydäntäni. Sain mahdollisuuden lähteä mukaan toimintaan sisällöntuottajana ja lahjoittaa sitä kautta työtä ja osaamistani tälle hyvälle asialle, Koskela sanoo.

Yhdistys tuottaa alueelle seuraavaksi suojelusuunnitelman

Hehtaarin kokoinen saari on tarkoitus jättää luonnontilaan.

– Tämän hetkisen parhaan tieteen perusteella luonnon monimuotoisuudelle ja ilmastolle paras tapa on juuri luonnontilaan jättäminen, Verho sanoo.

Hässjeholmenin saarta ympäröi vesijättömaa.
Hässjeholmenin saarta ympäröi vesijättömaa. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Verhon mukaan Hässjeholmen on lähialueen tärkeä lintualue.

– Saarella on myös tuulenkaatoja, jotka ovat pieneliöstölle hyväksi. Puut saavat kasvaa ja saari toimii hiilivarastona ja hiilinieluna.

7500 euron saari

Ilmastometsä-yhdistys sai alkunsa Facebook-postauksesta. Sen jälkeen perustettiin Luonnonsuojelualueen perustaminen kiinnostaa -ryhmä, jossa on jäseniä nyt yli 1600.

Ilmastometsän liittymismaksun on maksanut viitisen sataa jäsentä. Liittymismaksut yhdistys käyttää metsien ostamiseen.

Hässjeholmen maksoi nettihuutokaupassa lopulta 7500 euroa.

Suosittelemme