Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Riihimäkeläinen moukari- ja rallimies rakensi käsipalloilijan paratiisin – laittoi neljä miljoonaa euroa uuteen halliin: "Kun on hölmö yrittäjä, ainahan sitä haluaa parempaa"

Käsipallolle sydämensä menettänyt Jari Viita on luonut Riihimäelle käsipalloareenan, joka hämmästeli myös Euroopan käsipalloliiton tarkkailija.

Jari Viita PLK Riihimäen käsipallohallin edessä.
Jari Viita voi seisoa uuden kotihallin edustalla tyytyväisin mielin. Kuva: Esa Fills / YLE
Jussi Jäkälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Riihimäen Cocksin kummisetänä toimivan Jari Viidan pääosin rahoittama uusi käsipallohalli on suomalaisittain poikkeuksellinen urheiluareena aina rappusista lähtien.

– Rappusten tekijä ihmetteli, että haluammeko tosiaan punakeltaiset rappuset? Harva kuulemma haluaa. Meille se oli tietysti luonnollista, että niiden pitää olla punakeltaiset, Viita sanoo Riihimäen uutta käsipallohallia esitellessään.

Cocksin peliasun asun värit näkyvät uudessa hallissa niin julkisivussa, pukukopissa kuin pesutilojen kaakeleissa. Kuntosalissa laitteita ei juuri ole, vaan esimerkiksi käsipainoja on seinustalla pitkä rivi 40 kiloon asti. Punnerruspenkin takana on kaksi kuorma-auton rengasta.

– Pelaajat hakkaavat noita renkaita lekalla. Valmentaja halusi salista yksinkertaisen. Hänen mukaansa vapailla painoilla harjoittelu on tehokkainta, Viita kuvailee.

Gintaras Savukynas PLK valmentaa joukkuetta pilli suussa
Cocks-luotsi Gintaras Savukynas valmentaa Riihimäellä nyt neljättä kauttaan. Kuva: Esa Fills / YLE

Neljän miljoonan euron henkilökohtainen satsaus

Syyskuisena tiistai-iltana hallin 2500 henkeä nielevät katsomot on pakattu seinustoille. Valtava sali on jaettu väliverhoilla kolmeen osaan, joista jokainen on normaalin käsipallokentän kokoinen. Kansainvälisissä peleissä käytettävä sininen erikoismatto on rullina kentän laidalla.

Yhdellä kentällä harjoittelevat junioritytöt, toisella junioripojat ja kolmannella liettualainen päävalmentaja Gintaras Savukynas käskyttää Cocksin miesten edustusjoukkuetta.

Peräti 4628 neliömetrin kokoinen halli on rakennettu täyttämään Mestarien liigan vaatimukset. Viidan mukaan halliprojektin kustannukset ovat olleet 4,8 miljoonaa euroa. Valtio tuki hallihanketta veikkausvoittovaroista 750 000 eurolla. Muista kuluista Viita on vastannut itse.

Lähes 60 miljoonan euron liikevaihdolla pyörivää maansiirto-, kuljetus- ja logistiikka-alan yritysrypästä johtava Viita on halunnut pitää päätäntävallan itsellään käsipallohallin suhteen.

– Siuntiossa on paikallisten yrittäjien tekemä, vähän vastaavalla konseptilla toteutettu halli, jota myös tuettiin veikkausvoittovaroista. Sitä voisi sanoa vaikka tämän pikkuveljeksi. Sieltä minuakin rohkaistiin aikanaan ryhtymään tähän hallihankkeeseen, Viita sanoo.

– Kun on hölmö yrittäjä, niin ainahan sitä haluaa parempaa tulosta, parempaa joukkuetta ja parempaa menestystä. Yrityselämän kautta yritän tässä soveltaa vähän samantyyppisiä asioita.

Jari Viita KK istuu käsipallohallin VIP saunassa josta voi katsella peliä.
Jos peli jättää kylmäksi, Cocksin kotihallissa saa lämpimän tunnelman viimeistään saunassa. Kuva: Esa Fills / YLE

Huumeuutisointi herätti auttamaan nuoria

Joka aamu kello viiden jälkeen heräävän Viidan yrittäjäluonnetta kuvaa osuvasti traktorinhankinta lainarahoilla jo 14-vuotiaana. Urheiluhullukin hän on ollut aina. Isänsä kanssa hän kävi lapsena katsomassa käsipalloa Riihimäen urheilutalolla.

– Lisäksi kävimme katsomassa jääkiekkoa ja lenkkeilimme yhdessä, koska harrastin yleisurheilua. Lajeja oli monia, mutta sittemmin päälajikseni valikoitui moukarinheitto, Viita muistelee.

– Ennätykseni taisi olla 59,28. Osallistuin kahdesti Kalevan kisoihin. Muistan, kuinka Kajaanissa mittamiehet jupisivat keskenään kävellessäni heittopaikalle. Siihen aikaan käytössä oli vielä teräsnauhamitta ja heille aiheutui ylimääräistä kelausta, sillä heittovuoroni oli sen ajan maailmantähtien Juha Tiaisen ja Harri Huhtalan välissä.

Riihimäen Cocksin uusi käsipallohalli sisältä kuvattuna
Punainen ja keltainen ovat hallin päävärit. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Noin 15 vuotta Viita kilpaili rallissa aina WRC-luokan MM-sarjaa myöten. SM-sarjassa paras saavutus oli SM-pronssi. Käsipalloakin hän harrasti korttelisarjoissa, mutta vuosituhannen alussa jysähti idea ryhtyä tukemaan lajia Riihimäellä voimakkaasti.

– Olimme mökillä lomalla, kun näin lehdessä uutisen, jonka mukaan Riihimäellä oli järjestetty kahdet huumebileet. Silloin päätin, että ei pe***le, kyllä kotimaisemista pitää saada muunlaisia uutisia. Nuorille piti järjestää jotain toimintaa ja kohteeksi valikoitui käsipallo. Lajia on kuitenkin pelattu paikkakunnalla jo 60-luvun puolivälistä saakka.

Lisää lajiharjoittelua

Viidan vahvalla taloudellisella tuella Cocksin edustusjoukkueesta on rakentunut kovan luokan ostojoukkue, joka on niittänyt kotimaan kentillä menestystä. Cocks-pelaajien kaulaan on ripustettu seitsemällä edellisellä kaudella kultamitalit.

Viime kausi oli joukkueelle ensimmäinen Mestarien liigassa ja kotipelit pelattiin Vantaalla. Nyt se pääsee haastamaan Euroopan huippuseurat omalla kotireenallaan. Viidan mukaan uuden hallin tarkoitus on vahvistaa paikallista lajikulttuuria ruohonjuuritasolta alkaen. Junioreita seurassa on noin 400.

– Esimerkiksi viime talvena 15-vuotiailla junioripojillamme oli kaksi lajiharjoitusta viikossa. Saman ikäinen käsipallojuniori tekee Tanskassa 10 lajiharjoitusta viikossa. Ei siinä tarvitse ihmetellä, mistä tasoero sitten parikymppisenä johtuu. Tämä halli antaa mahdollisuuden nimenomaan lajiharjoittelun kasvattamiseen.

– Tyttöjen käsipalloilun kohdalla täytyy tosin katsoa hieman peiliin. Lähdimme siinä vähän myöhään liikkeelle, mutta sitäkin kehitetään koko ajan. Naisten joukkue pelaa tällä hetkellä ykkösdivisioonassa.

Cocks spelarbänk jublar.
Cocks pelaa toista kertaa Mestarien liigassa. Kuva: Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press

Viita linjaa tavoitteeksi päästä haastamaan jatkossa Dickenin ja HIFK:n välinen hegemonia naisten finaaleissa. HIFK pelaa Challenge Cupin kotiottelunsa Riihimäellä, ja myös maajoukkue nähdään samassa paikassa pelaamassa.

Viita on asettanut varovaiseksi tavoitteeksi, että jatkossa hallista kertyviä kuluja ei tarvitsisi kaivaa omasta kukkarosta.

– Toivottavasti tapahtumamyyntiä tulee sen verran, että saisi ainakin käyttökustannukset katettua ja kerättyä vähän lainanlyhennysrahaa. Tavoitteena on tehdä tästä monitoimiareena. Miesten päävalmentaja sanoikin hiljattain, että kohta lähdemme takaisin urheilutalolle treeneihin, kun myyn hallin täyteen muita tapahtumia, Viita hymyilee.

Teemu Tamminen KK osoittaa asentamiensa putkien sijaintia käsipallohallissa. Katse kameraan.
"Tähän minä ne vedin". Moniosaaja Teemu Tamminen on vastannut oman kotihallin putkista.

Oma tähti teki putket

Mielenkiintoinen yksityiskohta halliprojektissa on ollut se, että esimerkiksi viemäriputkiasennukset on tehnyt joukkueen maalitykki Teemu Tamminen. LVI-alan töitä pelaamisen vastapainoksi tekevä Tamminen näkee hallissa oivan sauman puhaltaa lajiin lisää hönkää.

– Kuten nyt näkee, niin kaikki kentät ovat ahkerassa käytössä. Tuolla takana treenaavat junnut. Treenivuoroja on nyt enemmän ja hallissa on koko ajan kova meno, Tamminen sanoo oman joukkueen harjoitusten päätyttyä.

Uudesta hallista huolimatta kuluva kausi tulee ainakin toistaiseksi olemaan Cocksille viimeinen nykymuotoisessa Mestarien liigassa. Uuden tv-sopimuksen myötä ensi kaudesta eteenpäin liigassa pelaa enää 16 huippuseuraa.

Cocksin tavoitteena on pelata ainakin seuraavat vuodet pykälää alemmassa Eurooppa-liigassa. Viidan mukaan hän on ollut muutoksista hyvin perillä jo pitkään. Hän kuuluu arvokisojen yhteydessä kokoontuvaan kansainväliseen lajifoorumiin.

– Ei kansainvälisten suhteiden hoidossakaan ole mitään ihmeellistä. Jotkut sanovat esimerkiksi, että ranskalaisia olisi vaikea lähestyä. Ollessani Tanskan EM-kisoissa minun tarvitsi vain kysyä heiltä, ”kuka haluaa kaljan” ja heti löytyi kavereita.

Suomalaisittain poikkeuksellisen käsipalloareenan vip-tiloista löytyy myös sauna, jonka lauteilta voi seurata pelitapahtumia ikkunan läpi.

– Euroopan käsipalloliiton tarkkailija sanoi täällä käydessään, että tämä on maailman ainoa käsipallohalli, josta löytyy sauna, Viita toteaa kasvot peruslukemilla.

Lue myös:

Riihimäen Cocks avasi käsipallon Baltian liigan voitokkaasti

Cocksille avausvoitto käsipallon Mestarien liigassa

Edes upouusi areena ei auttanut – Riihimäen Cocks avasi käsipallon Mestarien liigan tappiolla: "Meiltä puuttui joukkuepeli"

Cocks nälkäisenä toiseen Mestarien liigan kauteen, uusi kotiareena tuo virtaa koko Riihimäelle: "Meillä on yleisön tuki takana ja hirveä motivaatio"

Käsipalloseura Cocksin uusi punakeltainen kotiareena on valmis

Suosittelemme