Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

MM-moukarin tuloksiin hämmentävä käänne, pronssi jaettiin protestin jälkeen kahdella eri tuloksella – suomalaistuomari: "Erikoista ja epätavallista"

Dohan MM-kisoissa toimiva kansainvälinen tuomari Pasi Oksanen pitää moukarifinaalin tapahtumia erikoisina.

Unkarilaisen moukarimiehen kohuheitto
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Dohan yleisurheilun MM-kisoissa koettiin hämmentäviä vaiheita, kun moukarin lopputuloksia muutettiin protestin jälkeen.

Puola teki MM-finaalin jälkeen protestin Unkarin Bence Halaszin pronssiheitosta. Pronssia tuoneessa ensimmäisen kierroksen heitossa unkarilainen liikkui moukariringissä sen laidoilla. 78,18 metriä kantanutta heittoa ei kuitenkaan tuomittu kisan aikana yliastutuksi.

Kisan jälkeen Puolan protesti meni kuitenkin läpi ja puolalaisheittäjä Wojciech Nowicki nousi neljänneltä sijalta kolmanneksi. Unkarilaisen tulos jäi silti voimaan ja tuomaristo päätti, että pronssi jaetaan siis eri tuloksilla. Halasz heitti tuloksen 78,18 ja Nowicki 77,69.

Dohan MM-kisoissa toimiva kansainvälinen tuomari Pasi Oksanen pitää tilannetta erikoisena. Oksasen mukaan tuomaristo pohti moukarikisan jälkipyykkiä kuudesta seitsemään tuntia. Oksanen ei itse ollut mukana tekemässä päätöstä.

– Kun tämmöisiä mietitään kisan jälkeen, niin katsotaan, miten se on vaikuttanut kokonaisuuteen. Siksi he ovat päätyneet tähän ratkaisuun, Oksanen kommentoi.

Oksanen viittaa, että kisaa oltaisiin jouduttu mahdollisesti muuten jatkamaan. Jos unkarilaisheittäjän ensimmäisen kierroksen heitto olisi hylätty, hän olisi pudonnut lopputuloksissa 12:nneksi.

– Silloin jonkun muun olisi pitänyt päästä kolmelle viimeiselle kierrokselle. Tällä ratkaisulla on pyritty siihen, että saadaan lopulliset tulokset eikä laiteta enää moukarihäkkiä ylös.

"Tämä on tavallaan ollut tuomarivirhe"

Oksasen mukaan tilanne olisi ollut eri, jos heitto olisi tuomittu yliastutuksi kisan aikana.

– Jostain syystä tätä katsottiin vasta protestin kautta. Tässä tilanteessa kisan jälkeen ei ole hirveän hyviä ratkaisuja ja vaihtoehtoja jäljellä. Tavallaan ymmärrän ratkaisua, Oksanen sanoo.

– Urheilija ei ole tehnyt mitään väärää. Tämä on tavallaan ollut tuomarivirhe, joka tässä tapauksessa menee urheilijan eduksi.

Oksasen mukaan tuomariston päätös oli lopullinen eikä siitä voi valittaa. Moukarikisasta tehtiin Oksasen mukaan ainakin kolme protestia.

Kisan voitti Puolan Pavel Fadjek tuloksella 80,50.

Lue myös:

Kestääkö Warner Mayerin rynnistyksen ottelussa? "Mayer on kaikkien aikojen kovin kakkospäivän ottelija"

Otteluiden ennätykset jäänevät näkemättä, asiantuntija nostaa kaksi kysymysmerkkiä esiin Kristiina Mäkelän tilanteesta

Britti Asher-Smith jälleen huippuvauhdissa – 200 metrin ylivoimainen mestari muistuttaa: "Kisat eivät ole vielä ohi"

Fajdek osoitti olevansa MM-kisojen moukariringin kuningas – "Nyt minulla on lomaa, joten vihdoin olen onnellinen"

Suosittelemme sinulle