Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Nuoria riisutettu alasti, eristetty ja pakotettu syömään hiljaisuudessa – viranomaiset keskeyttävät lastensuojelulaitos Loikalan kartanon toiminnan

Laitoksen toiminnassa on havaittu useita vakavia puutteita.

Loikalan kartano.
Lastensuojelulaitos Loikalan kartano sijaitsee Iitissä, Kymenlaaksossa. Kuva: Tiina Karppi / Yle
Miina Sillanpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Pro Manors Oy:n keskeyttämään Iitin kunnassa sijaitsevan Loikalan kartanon toiminnan.

Viranomainen on havainnut laitoksen toiminnassa useita vakavia puutteita.

Avin mukaan laitoksen kasvatuskäytännöt ovat olleet epäasianmukaisia ja laitoksessa lapsiin käytetyt rajoitustoimet sekä niitä koskevat kirjaukset lastensuojelulain vastaisia. Laitoksessa ei myöskään ole riittävästi alan ammatillista henkilökuntaa eikä henkilökunnan koulutustaso ole riittävä.

– Niin oikeusasiamies kuin meidänkin virasto on antanut aikaisempia päätöksiä ja heitä on ohjattu asianmukaiseen toimintaan. Näitä ei kuitenkaan ole noudatettu ja tilanne on saanut jatkua entisenlaisena. Nyt tarkastuskäynti osoitti, että palveluntuottajalla ei ole edellytyksiä jatkaa toimintaansa.

Aluehallintovirasto teki yllätyskäynnin laitokseen kesäkuussa.

– Meillä ei ollut edellytyksiä antaa tätä kevyempää päätöstä. Huomautus ei olisi ollut riittävä ottaen huomioon, että siellä oli niin paljon puutteita, sosiaalihuoltoyksikön päällikkö Eija Hynninen-Joensivu Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Nyt viranomainen määrää laitoksen toiminnan keskeytettäväksi marraskuun alusta alkaen.

– Ainakin meidän aluehallintoviraston alueella tämä on poikkeuksellista ja harvinaista, Hynninen-Joensivu sanoo.

Aluehallintoviraston tietojen mukaan laitoksessa on tällä hetkellä kolme lasta, joille pystytään ensi viikolla osoittamaan korvaava sijaishuoltopaikka.

Loikalan kartano.
Oikeusasiamiehen kanslian tarkastuksessa selvisi, että Loikalan kartanossa oli esimerkiksi riisutettu alasti ja eristetty nuoria. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Laitoksen johto kommentoi niukasti

Lastensuojelulaitoksen johtaja Heidi Rauha ei halua juurikaan kommentoida tuoretta päätöstä.

– Pöyristynyt toki olen, pidän asiaa tässä oikeusvaltiossa ihmeellisenä ja tilannetta erikoisena. Jos viranomaiset tekevät tällaisia ratkaisuja, niin tokihan niiden mukaan täytyy asioita eteenpäin viedä, Rauha sanoo.

Rauha harkitsee vielä, käyttääkö hän valitusoikeuttaan asiassa.

– Olemme paljon korjanneetkin toimintaa, ja odotettukin ratkaisuja. Prosessi on kestänyt käytännössä melkein vuoden. En kuitenkaan ole valmis vielä tänään kommentoimaan asiaa.

Poliisitutkinta käynnissä

Aluehallintovirasto sai toukokuussa eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä pyynnön tarkistaa Loikalan kartanon luvanmukaisuus sekä toimintakäytäntöjä. Pyyntö tehtiin sen jälkeen, kun oikeusasiamiehen kanslia teki tarkastuksen laitokseen vuosi sitten.

Oikeusasiamiehen kanslian tarkastuksessa selvisi, että laitoksessa oli esimerkiksi riisutettu alasti ja eristetty nuoria. Alasti riisuttaminen ei perustu lakiin. Laitokseen sijoitetut olivat tarkastushetkellä 14–17-vuotiaita.

Loikalan kartanon lapset kertoivat tarkastuksessa, että heidät oli käsketty riisuutumaan alasti saavuttuaan laitokseen. Lisäksi heidät eristettiin muista ihmisistä käytännössä kokonaan. Sijoitetut lapset eivät saaneet liikkua oman yksikkönsä sisällä ja he joutuivat pyytämään lupaa päästäkseen ulos omasta huoneestaan koputtamalla oveen oman huoneensa sisäpuolelta.

Lisäksi lapset eivät saaneet puhua ruokailujen aikana.

Apulaisoikeusasiamies käytti ratkaisunsa pohjana paitsi lasten kertomuksia, myös laitoksen toimittamia rajoituspäätöksiä, henkilöntarkastuspäätöksiä ja lapsista tehtyjä asiakirjamerkintöjä.

Kaakkois-Suomen poliisilla on käynnissä tutkinta Loikalan kartanon toimintaan liittyvistä epäkohdista. Loikalan kartanon johtoa epäillään vapaudenriistosta, pakottamisesta ja pahoinpitelystä. Rikosnimikkeet täsmentyvät tutkinnan edetessä. Poliisilla on kaksi pääepäiltyä, joista toinen on laitoksen johtaja.

Lue myös:

Nuoria riisutettiin alasti ja pakotettiin syömään hiljaisuudessa laitoksessa Iitissä: "En ole koskaan törmännyt tällaiseen"

Suosittelemme sinulle