Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

"Luuletko, että olet vapaa?" – tanssija Reijo Kela herättää henkiin yhä ajankohtaisen klassikkoteoksensa Suomussalmella

Teos käsittelee ihmisen arkiseen elämiseen liittyviä lakeja ja yhteiskunnallisia muotteja sekä taiteen ja byrokratian suhdetta.

Reijo Kela korjaa kelanauhuria ja hymyilee kameralle.
Tanssija-koreografi Reijo Kela korjaa ääntä laahaavaa kelanauhuria pari päivää ennen viikonvaihteessa olevaa esitystä. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisesti tunnettu tanssija-koreografi Reijo Kela tuo viikonvaihteessa kotipaikkakunnalleen Suomussalmelle vuonna 1982 tekemänsä esityksen Taulumannekiini.

Esityksen taustaäänet tulevat vanhalta kelanauhurilta, joka Kelan yllätykseksi venyttää ja laahaa nauhan ääniä.

– Se vain vouvaa, mutta tämä on ihan hyvä vouvaus. Se on oikein sopiva esitykseen, koska kaikki hidastuu, mieskin. Nyt on tämä tuska, kelanauhan tuska eli Kelan tuska, mutta kyllä tästä selvitään, Reijo Kela nauraa korjatessaan kelanauhuria.

Kelan mukaan vanhan teoksen palauttaminen mieleen on ollut isotöistä. Hän haluaa esittää teoksen mahdollisimman samalla tavalla kuin 37 vuotta sitten.

– Se oli kova teos. Katsotaan, mitä ihmiset ajattelevat siitä nyt. Muutama liike on pitänyt jättää pois, mutta muuten pyrin tekemään sen mahdollisimman autenttisena.

Taulumannekiini käsittelee ihmisen arkiseen elämiseen liittyviä lakeja ja yhteiskunnallisia muotteja sekä taiteen ja byrokratian suhdetta. Vaikka maailma on muuttunut, esitys on Kelan mukaan edelleen ajankohtainen.

– Luuletko, että olet vapaa? Mietin sitä, minkä orjia meistä aina tulee. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa annamme oikeudet isoille tietoyhtiöille ja muutaman vuoden päästä ostamme tietojamme sieltä takaisin. Kartamme lakeja ja asetuksia, mutta digitaalisessa mediassa hyväksymme suurimman osan, eikä se juuri hetkauta meitä, Kela sanoo.

Kelan klassikkoteos huipentaa Pakko sanoa! -taidefestivaalin 4.–6. lokakuuta. Viikonlopun aikana Suomussalmella Teatteri Retikassa, Jaloniementalossa sekä Raatteentien maastossa on kahdeksan monologiesitystä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme