DOHA. Kun vuoden 2009 yleisurheilun MM-kisat olivat päättyneet Berliinissä, laji oli kokenut jotain ennennäkemätöntä. Jamaika oli pyörremyskyn lailla saavuttanut seitsemän kultaa, neljä hopeaa ja kaksi pronssia, joilla se sijoittui mitalitaulukossa sensaatiomaisesti toiseksi. Kaikki 13 mitalia tulivat pikajuoksusta, ja kullanhuuhdontaa johti maailmanennätystä jokaisella matkallaan juhlinut Usain Bolt.
Esimakua oli saatu jo vuotta aiemmin Pekingin olympialaisissa, joissa Jamaika saavutti Boltin johdolla viisi kultamitalia. Berliinin paukku oli kuitenkin vielä kovempi niin tulosten kovuudessa kuin mitalien määrässä. Vertailun vuoksi: vuodesta 1983 käydyissä MM-kisoissa Jamaikan saldo oli yhteensä seitsemän kultaa, minkä maa tuplasi Berliinin olympiastadionilla reilussa viikossa.
Leikkaus nykyhetkeen. Kun Dohan MM-kisoja on jäljellä neljä päivää, Jamaika on saavuttanut neljä mitalia. Niistä kaksi on tullut pikajuoksuista ja toinen mokoma kenttälajeista. Tilanne on historiallinen, sillä ensi kertaa on mahdollista, että pikajuoksijoistaan tunnettu maa saavuttaa enemmän kentältä kuin radalta.
Toistaiseksi jamaikalaista vain Shelly-Ann Fraser-Pryce ja Tajay Gayle ovat päässeet juhlimaan maailmanmestaruutta. Naisten satasta jo yli kymmenen vuotta hallinneelle Fraser-Prycelle MM-kulta oli jo uran kahdeksas, mutta Gaylesta tuli ykköstilallaan historian ensimmäinen jamaikalainen pituushypyn maailmanmestari.
Kenttälajien toisen mitalin toi kiekonheitossa hopealle yltänyt Fedrick Dacres. Jamaika ei ole koskaan aiemmin saanut MM-kisoissa kahta kenttälajin mitalia, mutta tilastojen perusteella määrä voi hyvinkin vielä tuplaantua. Ensimmäinen sauma mitaliin on Danniel Thomas-Doddilla, joka lähtee torstaina naisten kuulafinaaliin kauden tilastokolmosena. Naisten kolmiloikassa Shanieka Ricketts on tilastokakkonen, minkä lisäksi myös Kimberly Williams on ehdokas mitalitaisteluun.
Jamaikalla on toki saumaa palkintosijoihin sekä miesten että naisten 400 metrillä, naisten pika-aidoissa sekä pitkissä aidoissa ja pitkissä viesteissä. Fraser-Prycen kultamitalista ja 4 x 400 metrin sekaviestihopeasta huolimatta jamaikalaisten pikajuoksijoiden meno on ollut harvinaisen vaisua.
Miesten 100 metrillä maa jäi ensimmäistä kertaa ilman MM-mitalia sitten vuoden 2003, ja jo toisissa kisoissa putkeen miesten ja naisten 200 metrin finaalissa ei nähty ainuttakaan jamaikalaista. Miesten pika-aidoissa hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Omar McLeod kompuroi puolestaan hylkäyksen arvoisesti.
Kävi Jamaikan sisäisessä mitalitilastossa miten tahansa, pikajuoksusta hullussa maassa muistellaan varmasti kaiholla Usain Boltin valtakautta. Vuosina 2007–17 Bolt voitti pelkästään MM-tasolla hulppeat 14 mitalia, joista yhdeksän oli henkilökohtaisilta matkoilta. Määrä on huima, kun vertaa sitä jamaikalaiset kenttälajien urheilijoiden MM-historiaan: ennen Dohan kisoja saalis kaikista MM-kisoista oli nimittäin yhteensä vain viisi mitalia.
Luku ei sinänsä ole ihme, sillä esimerkiksi kymmenen viime vuoden aikana Jamaikan MM-joukkueissa kenttälajien edustajia on ollut vain 13–18 prosenttia. Huomattava muutos tapahtui kaksi vuotta sitten, kun Jamaika sai Lontoon kisoihin jalkeille 13 urheilijaa eli 24 prosenttia koko joukkueesta.
Dohassa kilpailee niin ikään 13 jamaikalaista kenttälajien urheilijaa, miksi onkin sensaatiomaista, että pieni ryhmä taistelee menestysmittarilla tasaväkisesti 42 pikajuoksijaa vastaan.
Mikäli alle 20-vuotiaiden arvokisoista voi päätellä jotain, Jamaikan pikajuoksun tila ei ole helpottamassa ainakaan miehissä – edellinen 100 metriltä tullut nuorten MM-mitali kun on vuodelta 2012.
Lue lisää:
Hetki, jota et nähnyt tv:ssä – Dohan MM-stadionilla todistettiin erikoista katsomoepisodia