Hyppää sisältöön

Kuopion kouluhyökkäyksen epäilty vangittiin todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja 9 murhan yrityksestä – KRP ei usko, että teko oli taustaltaan terroristinen

Puolustusasianajaja ei ota kantaa, onko epäilty myöntänyt tekoa tai vastustanut vangitsemistaan.

Kuopion koulusurman vangitsemisoikeudenkäynti
Kuopion koulusurman vangitsemisoikeudenkäynti
Anne-Pauliina Rytkönen

Pohjois-Savon käräjäoikeus on vanginnut Kuopiossa tiistaina tapahtuneen kouluhyökkäyksen epäillyn. Poliisi epäilee 24-vuotiasta Joel Otto Aukusti Marinia todennäköisin syin murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä. Rikosnimikkeiden määrä tarkentuu tutkinnan edetessä. KRP keskustelee nimikkeistä lähiaikoina syyttäjän kanssa.

Epäilty osallistui vangitsemisvaatimuksen käsittelyyn videoyhteyden välityksellä sairaalasta. Hänen puolustusasianajajana työskentelee Matti Niiranen. Hän ei ollut paikalla salissa, vaan sairaalassa yhdessä Marinin kanssa. Niiranen kertoo, että hän toimi istunnossa epäillyn äänenä.

Nämä asiat ovat edelleen vailla vastausta

  • Motiivi? Poliisilla on jonkinlainen käsitys mahdollisesta motiivista, mutta sitä ei ole kerrottu julkisuuteen.
  • Uhrit? Valikoiko epäilty uhrinsa vai oliko väkivalta sattumanvaraista?
  • Yhteys muihin koulusurmiin? Ruotsalaiskirjailija Åsa Erlandssonin mukaan Kuopion tapahtumilla on selvä yhteys Ruotsin pahimpaan koulusurmaan vuonna 2015.

Niiranen ei voi kommentoida, onko epäilty myöntänyt tekoa tai vastustanut vangitsemistaan.

– Marin voi olosuhteisiin nähden kohtalaisen hyvin. Hän on yhteistyössä esitutkintaviranomaisen kanssa selvittämässä asioita, kertoo Niiranen Ylen haastattelussa.

Asianajaja Matti Niiranen ei kerro, onko epäilty myöntänyt tekoa tai vastustanut vangitsemistaan. Hän seurasi istuntoa sairaalassa yhdessä epäillyn kanssa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Olli Töyräs kommentoi vangitsemista käräoikeuden istuntosalin ovella tuoreeltaan. Syytteen nostamispäivämäärä on 13.2.2020.

– Hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä, Töyräs kertoo.

Keskusrikospoliisi vahvistaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että väkivallan seurauksena menehtynyt nainen on vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen. Nainen ja teosta epäilty mies opiskelivat molemmat Savon ammattiopistossa.

Töyräs ei lähde avaamaan epäillyn kuulustelujen sisältöä. Töyrään mukaan keskustelut ovat sujuneet asiallisesti. Kuulusteluja jatketaan ja asioita käydään läpi lisää lähiaikoina.

– Mitä ihminen hakee tällaisella teolla? Tämä muistuttaa tietyllä tavalla Turun puukotusta. Väkivallan määrä ja kohde on tässä samanlaista. Vakavaa, voimakasta sivullisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Näitä asioita me pohdimme, Töyräs kertoo.

Luokassa tapahtumahetkellä olleiden ikää ja sukupuolta ei ole kerrottu julkisuuteen. Töyräs ei vielä osaa sanoa, kohdistiko epäilty hyökkäyksensä juuri naisiin vai olivatko kohteet täysin sattumanvaraisia.

Oliko teko taustaltaan terroristinen?

– En usko. Sen enempää en lähde sitä avaamaan tässä. Tarkoitin (Turkuun viittaamisella) sitä, että väkivalta oli yllättävää ja kohdistui täysin sivullisiin, jos näin voi sanoa, Töyräs kertoo.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs vastasi median kysymyksiin istuntosalin ovella heti istunnon päätyttyä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kun epäilyn terveydentila sallii, hänet siirretään vankilaan. Hänen vammansa vaativat vielä hoitoa. Poliisi ampui häntä alaraajaan. Poliisilla on jonkinlainen käsitys mahdollisesta motiivista, mutta sitä ei vielä kerrota julkisuuteen. Vielä ei tiedetä, oliko epäilty käyttänyt päihteitä ennen tekoa.

– Hänen henkilöhistoriastaan ei ole löytynyt sellaista merkkiä, että se selittäisi tapahtunutta, Töyräs sanoo.

Poliisi suorittaa Hermanin toisessa kerroksessa koulun tiloissa vielä tutkimuksia. Koulun tilat avataan vasta tutkinnan ja tarvittavien korjauksien jälkeen. Tarkemmasta aikataulusta ei ole tietoa. Kaikki tilanteessa loukkaantuneet olivat luokan sisällä.

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoo Ylelle, että kolme lievemmin loukkaantunutta kotiutetaan tänään perjantaina sairaalasta. Toinen tehohoidossa olleista potilaista siirretään hoitoon osastolle. Hedman ei kommentoi, onko kyseessä epäilty vai uhri. Yksi potilasta jää vielä tehohoitoon.

Poliisi tekee tutkintaa monella eri rintamalla. Tutkinnan väkeä on Vantaalta, Joensuusta ja Kuopiosta. Jutussa on mukana paljon it-alan ammattilaisia, jotka tutkivat esimerkiksi epäillyn tietokoneen.

– Tässä menee kuukausia, että kaikki palaset saadaan kohdalleen, Töyräs sanoo.

Poliisi ei ole vielä tavoittanut kaikkia silminnäkijöitä, ja toivoo, että tapahtuneesta tietävät ottavat yhteyttä. Poliisi on saanut runsaasti yhteydenottoja ja materiaalia. Kaikki käydään lähiaikoina läpi.

Kouluhyökkäyksestä epäilty osallistui vangitsemisvaatimuksen käsittelyyn videoyhteyden välityksellä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Paikalla käräjäoikeuden salissa oli tutkinnanjohtaja Olli Töyräs. Keskusrikospoliisilla on Kuopiossa yli 10 tutkijan ryhmä selvittämässä tapahtunutta.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Olli Töyräs esitti vangitsemisvaatimuksen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Pakkokeinoistunnon puheenjohtajana toimi käräjätuomari Heidi Fröberg. Istunnon alussa sai kuvata noin viiden minuutin ajan, minkä jälkeen käsittely aloitettiin. Samalla mediaa pyydettiin poistumaan salista. Käsittely kesti yli tunnin.

Käräjätuomari Heidi Fröberg teki vangitsemispäätöksen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Lue myös:

KRP: Kouluiskusta epäillyn vangitsemisvaatimus käsitellään huomenna aamulla, epäilty osallistuu sairaalasta videon välityksellä

"Isä on nyt aika väsynyt" – Kuopion surmapaikalla olleet Anssi Saarelainen ja Panu Pohjolainen kertovat, miten tapahtumat heihin vaikuttivat

Kauppakeskus Herman avattiin asiakkaille, työntekijät vaitonaisina: "Se on ollut niin lähellä meitä"

Kuopion kouluhyökkääjä on sulkeutunut nuori mies, joka kirjoitti kaksi laudaturia – lukiokaveri kuvaa "täysin näkymättömäksi"

Suosittelemme sinulle