Kun torstaiaamu valkeni yleisurheilun MM-isäntäkaupungissa Dohassa, kisojen jury eli viisihenkinen tuomarineuvosto oli luultavimmin vielä syvässä unessa. Tiedotusvälineet saivat aamulla käsiinsä yöllä tehdyn päätöksen, jossa tuomarineuvosto oli muuttanut miesten moukarinheiton lopputuloksia.
Tunteja kestäneen pohdinnan tuloksena tuomarineuvosto päätti nostaa puolalaisheittäjä Wojciech Nowickin neljänneltä sijalta pronssille, koska kolmanneksi pisimmälle heittänyt Unkarin Bence Halasz oli jälkikäteen tarkastetun videonauhan perusteella astunut pisimmän heittonsa yli. Unkarilaisen paras tulos nähtiin ensimmäisellä kierroksella.
Halaszin taustajoukot tekivät kuitenkin protestin, jonka tuomaristo päätti hyväksyä. Vastaprotestin perusteena oli, että hyväksytyn heittonsa jälkeen Halasz päätti yrittää kovemmalla riskillä, koska alla oli jo hyvä tulos. Riskinotto ei tuottanut yhtään kelvollista tulosta. Protestissaan Halasz perusteli, että olisi heittänyt eri taktiikalla, mikäli avausheitto olisi tuomittu yliastutuksi. Tuomaristo olisi näin vaikuttanut Halaszin suoritukseen jälkikäteen, Halaszista riippumattomista syistä.
Kello 18.40 Halasz ja Nowicki pokkasivat molemmat pronssimitalit siitä huolimatta, että unkarilainen oli heittänyt 49 senttiä pidemmälle kuin puolalainen kilpatoverinsa. Palkintojenjaossa molempien pronssipallilla seisoneiden urheilijoiden ilmeet olivat aluksi riemukkaan sijaan epäuskoisia.
Jatkoa seurasi kello 21.34, kun tuomarineuvostolta kantautui uusia uutisia. Tällä kertaa kyse oli moukarin tavoin eilen kilpaillusta 110 metrin aitajuoksusta ja sen muuttuneista lopputuloksista.
Kilpailun lopussa elettiin dramaattisia hetkiä, kun voittajasuosikkeihin kuulunut Jamaikan Omar McLeod kompuroi kumoon ja häiritsi samalla jopa hopeavauhdissa ollutta Espanjan Orlando Ortegaa. Seurauksena Ortega putosi mitaleilta viidenneksi.
Tuomarineuvosto päätti kuitenkin lähes vuorokausi kilpailun päättymisen jälkeen, että kärkikolmikko saa pitää mitalinsa ja Ortega nousee pronssille. Kymmenen minuuttia tiedotteen julkaisun jälkeen Yle Urheilu tapasi kisoissa tuomarina toimivan Pasi Oksasen urheilijoiden haastattelualueella.
Oksanen ei ole ollut tekemässä kumpaakaan päätöstä, vaan hän toimii kisoissa kymmenottelun tuomarina.
Pasi Oksanen, onko aamuöisen moukaripäätöksen takia aloitettu jotain sellaista, että jatkossa kisojen tulokset muuttuvat jälkikäteen aiempaa herkemmin?
– Periaatteessa moukaritapauksessa oli tietyt logiikat, miksi se meni miten meni. Mutta kun päädytään kerta sellaiseen tulokseen, että kahdella eri tuloksella voi saada pronssimitalin, niin avaahan se mahdollisuuksia.
110 metrin aitajhuoksu on fyysinen laji, samoin kuin moni muu juoksulaji. Ortegan tapauksessa hämmentävää on kuitenkin, että siinä käytettiin oletusta: tulosta ei vielä ollut, vaan Ortega oli vasta mitalivauhdissa. Tuleeko yleisurheilusta fair play -urheilua tämän päätöksen seurauksena?
– Se on hyvä kysymys, mikä on fair play -urheilua. Joskus on pidetty huonona, että säännöt ovat liian tiukkoja tai niitä tulkitaan liian pilkunomaisesti. Sitten kun tehdään päätöksiä, joissa on pikkasen joustoa, niin sekään ei ole aina hyvä. Mikä sitten olisi hyvä?
No, mikä on henkilökohtainen mielipiteesi tapaus Ortegasta?
– Ymmärrän päätöksen logiikan. Kun Espanja näki, mitä moukarin kanssa tehtiin yöllä, se halusi avata Ortegan tapauksen uudestaan. Espanja halusi, että myös heidän urheilijansa tapauksessa noudatettaisiin moukarissa nähdyn päätöksen kaltaista logiikkaa. Espanjalaiset toimivat tässä taitavasti.
Mutta Ortegahan oli häirintähetkellä toisena. Miksi hän ei sitten saanut hopeaa?
– Niin. Älä kysy noin vaikeita.
Olet itsekin vaikuttamassa päätöksiin. Pelottaako, että tämänpäivisillä päätöksillä on tehty jotain peruuttamatonta tulevaisuutta silmällä pitäen?
– Niin. Ainahan kaikki tällaiset päätökset ovat sellaisia, että niihin voidaan palata. Jos samanlainen tilanne tulee jatkossa kisoissa, taitavat protestin tekijät voivat sanoa, että noudatetaan samaa mallia kuin MM-kisoissakin.
Aiotko käydä keskustelua kollegojesi kanssa tämän päivän jälkeen?
– En tiedä. Keskustelimme aiheesta jo aamulla jonkin verran. En usko, että tästä syntyy mitään kauheaa kalabaliikkia.
Viime vuosina yleisurheilussa on dopingin takia jaettu mitaleita uusiksi kisoissa, jotka on käyty jopa kahdeksan vuotta sitten. Jos puhutaan estämisistä, niin niitähän on tapahtunut kisassa kuin kisassa. Katsotko, että tämänpäiväisiä tapauksia voidaan tarkastella myös takautuvasti?
– En. Tekniset päätökset tehdään kilpailujen aikana. Mitalit jaetaan kilpailuissa, ja dopingtapaukset ovat eri asia. En usko millään, että tällaisia tapauksia avataan esimerkiksi vuoden kuluttua.
Voiko tätä päivää kutsua yleisurheilun hulluksi päiväksi?
– No tuota, tapahtumia on ollut ja keskustelua riittänyt. Eli siinä mielessä kyllä. Eilen oli aikamoinen hässäkkä. Protestien käsittely on harvoin kestänyt niin kauan, että juryn jäsenet saapuvat hotellille vasta aamuneljältä. Stadionilla oli vielä kello kolmelta aika paljon porukkaa, Oksanen kertoi.
Lue myös: