Hyppää sisältöön

EIT: Holokaustin kieltäminen ei ole ihmisoikeus

Saksalaisen uusnatseja edustavan poliitikon puhe osoitti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan holokaustin uhrien halveksuntaa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Kuva: EPA / Patric Seeger
STT

Holokaustin kieltäminen ei ole ihmisoikeus, toteaa päätöksessään Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT). Näin se hylkäsi saksalaisen uusnatseja edustavan poliitikon valituksen.

Mecklenburg-Etu-Pommerin liittoparlamentissa ollut Udo Pastörs tuomittiin Saksassa vuonna 2012 hänen pari vuotta aiemmin pitämästään puheesta. Siinä hän tuntui epäilevän, onko holokausti todella tapahtunut.

Pastörs on äärioikeistolaisen Saksan kansallisdemokraattisen puolueen (NPD) jäsen. Hän valitti tuomiostaan EIT:hen vuonna 2014. Pastörs väitti, että hänen ilmaisunvapauttaan oli loukattu.

EIT:n tuomarit olivat yksimielisiä siitä, että Pastörsin valitus ilmaisunvapauden loukkauksesta oli selvästi aiheeton ja täytyi siksi hylätä.

EIT:n mukaan Pastörs oli vuoden 2010 puheessaan sanonut, että "niin kutsuttua holokaustia käytetään poliittisiin ja kaupallisiin tarkoituksiin". Puhe osoitti EIT:n mukaan holokaustin uhrien halveksuntaa ja on vakiintuneiden historiallisten tosiasioiden vastainen.

Suosittelemme sinulle