Hyppää sisältöön

Vesa-Matti Loiri ja Jari Tervo Turun kirjamessujen lavalla – Tervo arvioi, että elämäkertaa kommentoineista hyvin harva lukenut kirjan

Areenassa lähetetään myös Jörn Donnerin esiintyminen Turusta kello 16:n jälkeen.

Loiri ja Tervo kohtaavat Turun kirjamessuilla
Loiri ja Tervo kohtaavat Turun kirjamessuilla
Satu Aaltonen

Turun kirjamessujen lauantain tähtiesiintyjä oli taiteilija Vesa-Matti Loiri. Loiri esiintyi elämäkerturinsa Jari Tervon kanssa Turun messukeskuksen auditoriossa lauantaina kello 13.20.

Yle lähetti keskustelun suorana Areenassa. Ohjelman voi katsoa myös jälkikäteen.

Auditorio oli tupaten täynnä. Osa yleisöstä jäi salin ulkopuolelle kuuntelemaan.

Tervo aloitti tilaisuuden lukemalla Loiri.-kirjan alusta katkelman, jossa puhutaan päähenkilön syntymästä ja tämän eriparisista silmistä. Isoäidiltä peritty oikku.

Tervon kirjoittaman elämäkerran vastaanotto on ollut ristiriitaista. Kirjoja on myyty suuria määriä, ja kauppa käy vilkkaasti Turun messuillakin. Toisaalta osa kriitikoista on pitänyt teosta turhan äijämäisenä ja sensaatiohakuisena.

– Meillä oli kulttuuria kotona, onneksi. Isä ei uskaltautunut taiteilijaksi, Loiri kertoi lapsuudestaan.

– Hän olisi pärjännyt taiteilijana, hän oli todella taitava piirtäjä.

Nuoruusmuisteloissa korostuivat Loirin urheiluharrastukset, kunnes päästiin Mikko Niskasen Pojat-elokuvaan. Koekuvauksiin hän päätyi sattumalta.

– Juoksin kuvitteellisen junan perässä pitkin Filmiteollisuuden käytävää ja huusin "äiti, äiti, äiti".

Teatterikorkeakoulumuistojen jälkeen Tervo ehdotti, että kaksikko "poistuu lavalta ennen kuin pyydetään". Loiri kiitti kirjoittajaa, yleisökysymyksille ei jätetty aikaa.

– Kiitos Matti, että annoit meille elämäsi, Tervo lopetti.

Tilaisuuden jälkeen Vesa-Matti Loiri ei antanut haastatteluja, mutta Tervo kommentoi kirjan vastaanottoa lyhyesti. Hän epäili, että elämäkertaa kommentoineista vain hyvin pieni osa on lukenut kirjan. Kuusi prosenttia, hän arvioi.

– Jos kirja julkaistaan kello 9, ja kello 9.02 on ensimmäiset kommentit julki, kirjaa ei ole luettu.

Turun kolmepäiväisten kirjamessujen teemoja ovat teatteri, ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito. Esiintyjiä on kaikkiaan yli 900.

Yle on lauantaina mukana omalla osastollaan messukeskuksen sisääntuloaulassa.

Tommi Läntinen kertoo elämästään

Suorat Areena-lähetykset jatkuvat Turusta kello 15.45. Silloin lavalle nousee muusikko Tommi Läntinen.

Vastikään 60 vuotta täyttänyt Läntinen on julkaissut kirjan rock and roll -vuosistaan.

Muusikko Tommi Läntinen kertoo Turun kirjamessuilla elämästään, urastaan ja musiikistaan. Elämään on mahtunut monia ikimuistoisia hetkiä mutta myös asioita, jotka jälkikäteen ovat kaduttaneet.

Donner saa viimeisen sanan

Areena-taltioinnit päättää kulttuurivaikuttaja Jörn Donnerin haastattelu, joka alkaa noin kello 16.10. Hän puhuu keväällä ilmestyneen Viimeinen taisto -kirjansa teemoista kuten vanhenemisen vaivoista.

Donner aikoo tämän jälkeen lopettaa kaiken tekemisen, ja edessä on vain hiljaisuus. Haastattelijana on Ylen Antti Korhonen.

Henkilökohtaiset päiväkirjamerkinnät paljastavat kulttuurijärkäleen yksityisen puolen. – Pysyäkseen elossa on oltava halu pysyä elossa, eikä ruveta heti samanlaiseksi kuin muut, elottomaksi, Donner kirjoittaa.

Lue lisää:

Kirjailijoiden mielestä ilmastonmuutos on hankala aihe taiteessa – katso Ylen lähetykset Turun kirjamessuilta Areenassa

Reijo Mäki porskuttaa Vares-kirjoillaan suosion harjalla – uusin dekkari Turun murteella

Jari Tervo haastatteli Loiria 100 tuntia elämäkertaa varten – sikarinsavussa riideltiin, mutta tunnustettiin myös rakkautta

Suosittelemme sinulle