Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Hämeen kansanedustajat haluavat sote-palvelut myös kyliin ja pitäjiin

Pääosa Hämeen kansanedustajista vierastaa sote-palveluiden keskittämistä maakuntien keskuskaupunkeihin.

remontuidun eduskuntalon istuntosali jossa iso osa kansanedustajista paikoillaan.
Yle Häme kysyi Hämeen vaalipiirin kansanedustajilta sote-palveluiden keskittämisestä keskuskaupunkeihin. Kuva: Yle
Antti Ruonaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Seitsemän yhdeksästä Yle Hämeen kyselyyn vastanneesta kansanedustajista piti tärkeänä, että sotepalveluita on oltava tarjolla lähellä. Kahdessa vastauksessa keskittäminen sai myönteisemmän vastaanoton.

Yle Hämeen toimitus kysyi alueen kansanedustajilta onko sote-palveluiden keskittäminen keskuskaupunkeihin oikea ratkaisu.

Kaksi kansanedustajaa, perussuomalaisten Jari Ronkainen ja vihreiden Mirka Soinikoski vastasivat väittämään kyllä. Jari Ronkainen arvioi, että vaativamman tason palvelut tulee keskittää jo pelkästään sen vuoksi, että lääkäriresurssit riittävät, mutta haluaa perustason palvelut ympäri sotepiiriä.

Mirka Soinikoski sanoo, että on määriteltävä, mikä on lähipalvelua ja mikä keskitettävää palvelua. Molemmat korostavat lisäksi sitä, että kulkuyhteydet keskitettyihin palveluihin on taattava.

Lähipalvelut saavat kannatusta

Vastaajien enemmistö eli seitsemän kansanedustajaa painotti lähipalveluiden tärkeyttä. Perussuomalaisten Rami Lehto, keskustan Hilkka Kemppi ja kokoomuksen Timo Heinonen korostivat sitä, että sotepalvelujen tulee olla lähellä. He ovat selvimmin keskittämistä vastaan.

Rami Lehto sanoo, että maakunnan elinvoimaisuus vaati sotepalvelut lähelle. Hilkka Kempin mukaan keskittäminen ei ole paras ratkaisu ja tuo vastauksessaan esille ennakoivan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tärkeyden myös harvaan asutuilla alueilla.

Timo Heinonen on jyrkimmin keskittämistä vastaan ja vaatii, että palvelut tarjotaan maakuntakeskusten sijaan seutukunnittain.

Vain vaativimmat palvelut on syytä keskittää

Sosiaalidemokraatit Johannes Koskinen ja Tarja Filatov, perussuomalaisten Lulu Ranne ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen arvioivat, että vaativammat erityispalvelut tulee keskittää, mutta muut palvelut on saatava myös maaseutukunnissa.

– Pitäjissä ja kylissä on tarjottava matalan kynnyksen ja tason peruspalveluja, sanoo Lulu Ranne. Johannes Koskinen puhuu lähes samoin sanoin:

– Matalan kynnyksen soteasemia tarvitaan jatkossakin kunta- ja seutukeskuksissa.

Tarja Filatov arvioi, että sotepalvelut on laaja käsite ja siihen kuuluu palveluita, joita tulee saada läheltä. Päivi Räsänen pitää niinikään tärkeänä, että perustason sotepalveluja voi saada muuallakin kuin maakunnan keskuskaupungissa.

Viisi Hämeen 14 kansanedustajasta ei vastannut kyselyyn.

Maan hallitus rakentaa parhaillaan soteuudistusta, jonka päämääränä on siirtää vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä maakunnille.

Suosittelemme sinulle