Hyppää sisältöön

Etelätalo heittää olympiavuoden rahoituksesta, Ruuskanen hakee ensimmäistä MM-mitaliaan: "Ei mikään ihme olisi, jos finaalissa nähtäisiin kolme suomalaista"

Suomalaiskeihäänheittäjät jahtavat finaalipaikkoja lauantaina Dohan MM-kisoissa.

Antti Ruuskanen, Lassi Etelätalo, Oliver Helander, Doha2019
Antti Ruuskanen (ylhäällä), Lassi Etelätalo (vas.) ja Oliver Helander heittävät iltapäivällä keihäskarsinnassa. Kuva: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Kirsi Teiskonlahti,
Joska Saarinen

Yleisurheilun MM-kisojen suorat lähetykset, aikataulut, kisauutiset ja videot löydät Yle Urheilun Kisaoppaasta.

35-vuotiaan keihäänheittäjän Antti Ruuskasen palkintokaapista löytyy EM-kultaa ja -pronssia sekä olympiahopeaa. MM-mitali meritoituneelta keihäsmieheltä kuitenkin vielä puuttuu. Kolmissa käymissään MM-kisoissa Ruuskanen on saavuttanut kahdesti sijan viisi. Kerran hän on ollut kuudes.

– Kovasti minua haluttaisi saada MM-mitali. Se on karttanut minua, Ruuskanen myöntää.

Helppo tehtävä mitalin nappaaminen Dohasta ei ole.

Ruuskanen on tämän kauden maailmantilastossa sijalla 18. Kärkeä pitävään Magnus Kirtiin Ruuskasella on kauden parhaallaan matkaa noin viisi ja puoli metriä. Kisojakin suomalaiselle on pitkän olkapäävamman jälkeen kertynyt vain kuusi, joista ensimmäisessä keihäs lensi kauden parhaaseen lukemaan, 85,15 metriä.

Antti Ruuskanen
Antti Ruuskasen uran paras tulos, 88,98 metriä, on peräisin vuodelta 2015. Kuva: Vesa Pöppönen / All Over Press

Elokuisten Kalevan kisojen jälkeen Ruuskanen jäi kilpailutauolle. Tukijalan kantapään rasvapatja otti osumaa jo Lapinlahden GP:ssä, ja Ruuskanen joutui kilpailemaan Kalevan kisat kantapää puudutettuna.

Nyt jalka on oireeton ja Ruuskasella on omien sanojensa mukaan hyvä viimeistelyleiri. Syyskuusta lähtien kokenut heittäjä on voinut tehdä harjoituksia vanhaan malliin, ja jalat ovat nyt kunnossa.

– Nyt olen tosissaan terve mies ja intoa täynnä. Minulla on sellainen tunne, että viimeistään finaalissa voisi tulla kauden parhaat heitot. Ei ole ainakaan liikaa tullut kilpailtua, että olisi väsymys päässyt yllättämään. Haluan kovasti kilpailla.

Sunnuntaiseen keihäsfinaaliin karsintaraja on kova: 84 metriä. Se vaatisi Ruuskaselta kauden toiseksi parasta heittoa. Finaalipaikka on kuitenkin suomalaisen ainoa tavoite lauantain karsinnasta.

– Siihen on kaikki mahdollisuudet. Ei mikään ihme olisi sekään, jos finaalissa nähtäisiin kolme suomalaista.

Etelätalo sinnitteli vuosia säästöillä

Siinä missä Ruuskanen on tuttu näky Suomen edustusasussa, on neljä vuotta nuorempi Lassi Etelätalo vasta toista kertaa aikuisten arvokisakarkeloissa. Etelätalo kilpaili vuonna 2014 EM-kisoissa Sveitsissä. MM-edustuksia hänellä ei ole lainkaan.

Lippu Dohaan oli Etelätalolle ainoa tavoite tälle kaudelle. Tuloksellisesti hyvä kausi on tärkeää myös taloudellisesti.

– Pariin vuoteen en ole ollut liiton ryhmissä. Sekin varmasti muuttuu nyt, ja liitto tukee vähän enemmän. Sponsoreita on jatkossa helpompi vakuuttaa, että yhteistyö kanssani kannattaa.

Vuoden 2014 EM-kisojen jälkeen Etelätalo piti välivuoden kilpailuista. Vuonna 2016 hän kävi heittämässä vain yhdessä kilpailussa, jonka jälkeen Etelätalosta tuli taas tutumpi näky keihäskentillä.

Rahoitus on arvokisattomina vuosina ollut tiukassa.

– Vähän sieltä sun täältä on tullut rahat pari viime vuotta. Tukijoita ei ole ollut liikaa, mutta minulla on onneksi ollut vähän säästöjä. Olen vienyt kulut aika lailla minimiin. Sillä olen pärjännyt.

Tulevaksi vuodeksi rahoituksen saaminen kuntoon on erityisen tärkeää, sillä yleisurheilijoilla on edessään kaksi merkittävää kilpailua: Tokion olympialaiset ja Pariisin EM-kisat.

Dohasta Etelätalo hakee uutta nostetta uralleen. Konkari uskoo finaalipaikkaan, kunhan vauhdinotto toimii. Siihen on kiinnitetty erityistä huomiota valmisteluleirillä.

Lassi Etelätalo
Lassi Etelätalo pitää siitä, että Dohan stadion tarjoaa tasapuoliset olosuhteet kaikille. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Kunnon puolesta Etelätalo uskoo olevansa vähintään samassa tikissä kuin Kalevan kisoissa, jossa hän heitti kauden parhaansa, 84,11 metriä.

– Ainakin ihan vastaavanlainen fiilis kuin Kalevan kisoissa. Fyysisesti minulla on hyvä vire, eikä mitään ongelmia kropassa. Ihan luottavaisin mielin olen.

Lauantain keihäskarsinnan A-ryhmässä kello 16.30 alkaen kilpailee Antti Ruuskanen. Lassi Etelätalo ja Oliver Helander kilpailevat B-ryhmässä kello 18 alkaen. Karsinta näytetään suorana TV2:ssa. Lähetys alkaa kello 16.10.

Lue myös:

Loukkaantumisista kärsineen Helanderin heittokunto on täysi arvoitus – MM-debytantti myhäili salaperäisesti valmentajansa kanssa harjoituskaarien pituuksista kysyttäessä

Antti Ruuskanen joutui koville Kalevan kisojen karsinnassa: "Pikkupojat huusivat, että me uskomme Antti sinuun"

Antti Ruuskanen on joutunut tuskailemaan tekniikkamuutosten kanssa – "Vanhalla koiralla kestää vähän aikaa oppia ja muistaa ne asiat"

Antti Ruuskanen halusi jo lapsena voittaa jokaisen kisan – pienen pojan unelma olympiavoitosta elää vahvana: ”Uraa on sen verran takana, että nyt on kaikki pelissä”

Antti Ruuskanen repäisi parhaan heittonsa kolmeen vuoteen – yllättynyt asiantuntija nosti MM-kisojen mitalikandidaatiksi

Vääntö on päättynyt: Lassi Etelätalo nousee Dohan keihäskolmikkoon, Toni Kuusela jää kotiin

Tässä yleisurheilun MM-kisojen ohjelma – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Suosittelemme sinulle