Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomalaispäättäjä oli mukana tekemässä MM-kisojen kohuttuja mitaliratkaisuja – myöntää nyt ristiriitaisuudet sääntötulkinnoissa

Dohan MM-kilpailujen parin viime päivän suurin puheenaihe on ollut protestit, joilla muun muassa kaksi urheilijaa on nostettu jälkikäteen mitaleille. 

Omar McLeod (oikealla) häiritsee Orlando Ortegan juoksua 110 metrin aitojen finaalissa. Grant Holloway (toinen vasemmalta) voitti, Pascal Martinot-Lagarde oli kolmas.
Omar McLeod (oikealla) häiritsee Orlando Ortegan juoksua 110 metrin aitojen finaalissa. Grant Holloway (toinen vasemmalta) voitti, Pascal Martinot-Lagarde oli kolmas. Kuva: Getty Images
Joska Saarinen,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstaiyönä kisojen tuomarineuvosto päätti nostaa puolalaisen moukarinheittäjä Wojciech Nowickin neljänneltä sijalta toiseksi pronssimitalistiksi ja myöhemmin samana iltana 110 metrin aitajuoksussa espanjalainen Orlando Ortega nostettiin viidenneltä sijalta jaetulle pronssisijalle.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) hallituksen jäsen Antti Pihlakoski oli torstaina mukana molempia tapauksia käsitelleessä tuomarineuvostossa. Pihlakoski myöntää, että finaaleissa käytetään yleensä erilaisia sääntötulkintoja kuin alku- ja välierissä.

– Aika usein tulkitsijoiden mielessä on erilaiset säännöt alku- ja välierissä. Finaalissa sitä samaa tulkintaa ei tehdä, vaan sanotaan, että “bad luck”, Pihlakoski kertoi Yle Urheilulle ja sanoi peräänkuuluttaneensa sääntöihin täsmennystä.

– Pitää voida toimia yleisen oikeustajun mukaisesti.

Pihlakoski ei usko, että Dohan protestit ja tapahtumat avaisivat Pandoran lippaan, sillä nyt esillä olleet tapaukset olivat Pihlakosken mukaan täysin erilaisia. Moukarikisan protestissa vedottiin kilpailun luonteen muuttumiseen, kun Unkarin Bence Halaszin ensimmäisellä kierroksella heittämä pisin heitto oli jälkikäteen tarkastettuna yliastuttu.

110 metrin aidoissa toisena ollut Omar McLeod häiritsi viimeistä edellisellä aidalla toisena ollutta Orlando Ortegaa. McLeod kaatui ja juoksurytmin kadottanut Ortega ylitti maaliviivan viidentenä.

Pihlakosken mukaan yleisurheilun säännöt ovat jälkimmäisessä tapauksessa selkeät. Siinä toinen urheilija häiritsi toista niin paljon, että hänet hylättiin. Sen jälkeen piti enää pohtia, miten käsitellään häirityn urheilijan tilanne.

Alkuerävaiheessa urheilija voidaan vastaavassa tilanteessa nostaa välieriin ja välierissä finaaliin, kuten tehtiinkin Shane Brathwaiten kohdalla.

– Pohdimme paljon, eikö finaalissa voida tehdä jonkinlaista kompensaatiota. Ainakin minun oikeustajuuni sopii se, että selvästi mitaleille matkalla ollut urheilija saa mitalin, vaikka ei lopputuloksissa aikojen perusteella ollut kolmen parhaan joukossa.

Ortega oli siinä vaiheesas toisena, kun McLeod häiritsi hänen suoritustaan. Miksi Ortegalle annettiin sitten pronssimitali, eikä hopeaa? Tähän oli Pihlakosken mukaan selkeä syy:

– Espanja pyysi protestissaan pronssia.

Lue myös:

Taas iso tuomariratkaisu MM-yleisurheilussa! Espanjalaisaituri nostettiin viidenneltä sijalta pronssille

Pika-aidat jälleen täynnä draamaa! Suomalaistuomari odottaa protesteja

MM-moukarin tuloksiin hämmentävä käänne, pronssi jaettiin protestin jälkeen kahdella eri tuloksella – suomalaistuomari: "Erikoista ja epätavallista"

Kommentti: Kansainvälinen yleisurheiluliitto sivuuttaa asiantuntijansa – tässä on syy Qatarin MM-kisojen "reilun pelin" mitalikohuun

Dohan MM-helteessä alkoivat yleisurheilun hullut päivät: jo toinen reilun pelin mitali sai suomalaistuomarin puhaltelemaan – "Älä kysy noin vaikeita"

Suosittelemme sinulle