Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kahdeksan suomalaista tulessa tänään, asiantuntijalta realistinen näkemys Mäkelän kolmiloikkafinaalista: "Kahdeksan joukkoon pitää rikkoa Suomen ennätys"

Lauantai on Dohan MM-kilpailuissa varsin vilkas suomalaispäivä, sillä tuolloin tositoimissa nähdään peräti kahdeksan suomalaista. 

Kristiina Mäkelä
Kristiina Mäkelä on asettanut tavoitteensa kahdeksan parhaan joukkoon kolmiloikkafinaalissa. Kuva: AOP / imago sportfotodienst
Petra Manner,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lauantai-iltana Dohan MM-kisoissa riittää tohinaa, kun Kristiina Mäkelä hyppää kolmiloikan finaalissa, pika-aiturit Reetta Hurske, Annimari Korte ja Nooralotta Neziri juoksevat alkuerissä, Taika Koilahti hyppää pituuden karsinnassa ja keihäskarsinnassa heittävät Lassi Etelätalo, Oliver Helander ja Antti Ruuskanen.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni odottaakin suomalaisilta hyvää menestystä.

Kristiina Mäkelä on jo kokenut arvokisakävijä, mutta hän ei ole yleensä ollut yhtä hyvä finaalissa kuin karsinnassa. Finnin mukaan Mäkelää saattaa nyt auttaa se, että karsinnan ja finaalin välissä on ollut yksi välipäivä.

– Urheilija on saanut palauduttua hieman paremmin, mutta kuten hänen valmentajansa Tuomas Sallinen sanoi, he ovat valmistautuneet nimenomaan siihen, että hypätään sekä karsinta että finaali, Finni sanoi.

Mäkelä on asettanut itselleen tavoitteen päästä kahdeksan parhaan joukkoon. Se tarkoittaisi kuutta hyppyä. Finni muistuttaa, että hyppylajien finaalit ovat olleet Dohassa todella kovia ja kovatasoinen finaali on odotettavissa myös naisten kolmiloikasta.

– Jos kahdeksan joukkoon haluaa, se tarkoittaa sitä, että silloin pitäisi rikkoa Suomen ennätys eli 14,40 päälle pitäisi hypätä.

Naisten kolmiloikan Suomen ennätys on Heli Koivulan nimissä oleva 14,39, joka on hypätty vuonna 2003.

Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske
Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske tavoittelevat välieräpaikkaa 100 metrin aidoissa. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Naisten 100 metrin aidoissa kolme suomalaisnaista hakee välieräpaikkaa, ja se on Finnin mielestä realismia. Hänen mielestään Hurske, Korte ja Neziri ovat saavuttaneet sen perustason, jolla he pystyvät arvokisoissa juoksemaan jatkoon.

– Jatkoon ei välttämättä tarvita alle 13 sekunnin aikaa, mutta hyvin lähelle sitä. Naisten aitojen taso on noussut, mutta ei niinkään kärjen osalta. Siinä 12,80–13,10-tasolla on valtavan paljon naisia.

Naisten pituuden karsintaraja on 675, kun Taika Koilahti on hypännyt ennätyksekseen 669. Finni ei usko, että finaaliin tarvitaan Koilahdelta ennätyshyppyä

– Sellainen 665–670 voisi olla tarvittava. Kaikesta huolimatta tarvitaan Koilahden parhaita hyppyjä, hän sanoi ja totesi 20-vuotiaan hyppääjän hakevan näistä kisoista lähinnä kokemusta.

– Toivottavasti hän hyppää vapautuneesti ja rennosti, se olisi tärkeintä. Hänellä on vielä isoja kisoja tulossa.

Lassi Etelätalo, Antti Ruuskanen ja Oliver Helander
Lassi Etelätalo, Antti Ruuskanen ja Oliver Helander käyvät karsintarajan 84 metrin kimppuun keihäänheitossa. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Miesten keihään karsintaraja on peräti 84 metriä, ja se on kaikkien kovin karsintaraja lajissa. Kaksi vuotta sitten Lontoon MM-kisoissa nähtiin kaikkien aikojen paras karsinta, joten Finni odottaa nytkin korkeaa tasoa.

– En usko, että 84-metristä tarvitaan, mutta voi olla, että 83 metriä pitää heittää.

Suomalaisheittäjistä Lassi Etelätalo on ollut Finnin mielestä tasaisimmassa kunnossa, mutta Antti Ruuskanen on kokenut sekä valmistautumaan että kilpailemaan arvokisoissa. Oliver Helanderilla taasen on on ollut kesän aikana vaikeuksissa vammojen takia.

– Sanoisin, että Antti Ruuskanen on karsinnassa näistä kolmesta kovin. Siitä lähdetään, että keihäsperinteitä pidetään yllä ja Suomella on vähintään se yksi mies finaalissa. Toivotaan, että sieltä rävähtää pitkiä siivuja.

Lue myös:

Reetta Hurske on perisuomalainen urheilusankari – tuhannesosatappioistaan ja toistuvasta epäonnestaan tunnettu aituritähti sai vihdoin Suomen mestaruuden: "Väänsin kyyneleitä ennen juoksua"

Annimari Korte nautti mojitoja rannalla, kun 100 metrin aitojen MM-mitalit olivat edellisen kerran jaossa – "En uskonut, että ikinä urheilisin uudestaan"

“Haluan näyttää epäilijöille, että he ovat väärässä” – pika-aituri Annimari Korte selätti sairaudet ja palasi huipulle 

Kun Nooralotta Neziri palasi ylirasitustilan jälkeen lenkkipolulle, hän jaksoi juosta vain 600 metriä, kunnes oli pakko pysähtyä: "Olin niin väsynyt ja alamaissa, ettei minua kiinnostanut tehdä mitään"

Pituushyppylahjakkuus Taika Koilahti jätti teini-iän kotkotukset taakseen ja lähestyy Euroopan kärkeä 15 sentin vuosivauhtia: "Ei ole mitään rajoja"

Taika Koilahti pyrkii pitämään elämän arvokisakuplassa mahdollisimman tavallisena: "Tunnen olevani yleisurheilumaailmassa"

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on tottunut siirtämään unelmiaan: "Jos en urheilisi, minulla olisi varmasti jo perhe"

Oliver Helander on suomalaisen yleisurheilun salaperäinen supertähti, josta kukaan ei tunnu tietävän mitään – käsipallolukio Ruotsissa jäi yllättäen kesken, kun omissa oloissaan viihtyvä multilahjakkuus valitsi keihäänheiton

Antti Ruuskanen halusi jo lapsena voittaa jokaisen kisan – pienen pojan unelma olympiavoitosta elää vahvana: ”Uraa on sen verran takana, että nyt on kaikki pelissä”

Suosittelemme sinulle