Hyppää sisältöön

Suomeen palkattavien ulkomaisten asiantuntijoiden lupakäsittely jumittaa – Supercellin Paananen: "Tämä on katastrofi"

Huippuosaajat joutuvat odottamaan oleskelulupaa jopa kuukausia, vaikka lähes kaikki heistä saavat luvan.

Ilkka Paananen
Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen oli Suomen suurituloisin. Myös kakkospaikkaa pitävän Mikko Kodisojan tausta on Supercellissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
STT

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus haluaa lisätä työperäistä maahanmuuttoa Suomeen, mutta tällä hetkellä rekrytointeja hankaloittaa ulkomaisten huippuosaajien hidas lupamenettely.

Suomalaiset yritykset ovat jo pidempään harmitelleet pitkiä käsittelyaikoja erityisasiantuntijoiden oleskeluluvissa. Tällä viikolla aihe nousi keskusteluun Helsingin Sanomien mielipidepalstalla (siirryt toiseen palveluun), ja Twitterissä tilannetta kommentoi muun muassa peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

– Tämä on katastrofi ja näkyy esimerkiksi Supercellin arjessa joka päivä, Paananen tviittasi.

– Suomeen olisi tulossa maailmanluokan osaajia ja erittäin hyviä veronmaksajia, mutta meidän byrokratiamme estää heidän saamisen tänne. Maailmanluokan tekijä ei odota 3-4 kuukautta lupaa, hän jatkoi.

Luvan saamista joutuu odottamaan

Maahanmuuttoviraston (Migri) tilastoista ilmenee, että ulkomaisten erityisasiantuntijoiden lupakäsittelyt ovat selvästi pitkittyneet. Ensimmäisen oleskelulupahakemuksen käsittely on kestänyt tänä vuonna keskimäärin 52 päivää, kun viime vuonna vastaava aika oli 25 päivää.

Vielä enemmän ovat venyneet jatkolupien käsittelyajat. Niiden keskimääräinen kesto on kohonnut 67 päivään.

– Jos se on keskimäärin tuon verran, niin joissakin menee selvästi pidempään. Keskiarvo ei saisi nousta noin paljon, sanoi Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio STT:lle.

Erityisasiantuntijoiksi luokitellaan henkilöt, jotka tulevat Suomeen työskentelemään erityisosaamista vaativissa asiantuntijatehtävissä. Heiltä edellytetään korkeakoulututkinto ja vähintään 3 000 euron kuukausitulot.

Erityisasiantuntijoiden palkkaamiseen ei sovelleta ulkomaisen työvoiman saatavuusharkintaa. Työnantajan ei siis tarvitse selvittää, onko samaan tehtävään saatavilla työvoimaa Suomesta tai muualta EU- ja ETA-alueelta.

Lähes kaikki erityisosaajat saavat Migriltä myönteisen päätöksen oleskeluluvasta. Suurin osa Suomeen saapuvista ulkomaisista asiantuntijoista on intialaisia.

Käsittelyssä pulaa työntekijöistä

Vuorion mukaan käsittelyaikojen venyminen johtuu muun muassa henkilöstövajeesta.

– Tällä hetkellä vain kolme neljäsosaa oleskelulupien käsittelystä pystytään kattamaan hakemusmaksuilla. Meillä on rahoitusvajetta, ja siitä on tullut henkilöstövajetta, Vuorio sanoi.

Hänen mukaansa käsittelyajat ovat pitkittyneet myös siksi, että Migrin on täytynyt aiempaa useammassa tapauksessa selvittää, onko hakijan palkka todellisuudessa vaaditulla tasolla.

Työperusteisia oleskelulupia myös haetaan aiempia vuosia enemmän, mikä on ruuhkauttanut käsittelyä. Sen sijaan turvapaikkahakemusten määrä ei Vuorion mukaan vaikuta erityisasiantuntijoiden käsittelyaikoihin.

Migri toivoo automatisoinnista apua ruuhkiin

Rinteen hallituksen tavoitteena on, että työperäiset oleskeluluvat saataisiin käsiteltyä kuukauden määräajassa. Migri ja useat ministeriöt etsivät parhaillaan keinoja helpottaa lupamenettelyn pullonkauloja.

Maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoi STT:lle, että hakulomakkeita ollaan uusimassa, jotta ne ohjaavat tekemään mahdollisimman täydellisiä hakemuksia. Nykyisin aikaa tärvääntyy puutteellisesti täytettyjen hakemusten ja niiden vaatimien lisäselvitysten takia.

Hakijoita pyritään myös ohjaamaan sähköisten hakemusten tekemiseen, koska niiden käsittely sujuu paperihakemuksia sutjakammin.

Lisäksi Migri suunnittelee jatkolupien käsittelyn automatisointia. Vuorion mukaan tämä koskisi rutiiniluonteisia myönteisiä päätöksiä oleskeluluvan jatkosta.

– Järjestelmä tuottaa automaattisesti ratkaisuehdotuksen, joka nyt pilottivaiheessa, ennen tarvittavaa lakimuutosta, tarkastetaan vielä manuaalisesti.

Automaattisesta käsittelystä ei kuitenkaan ole heti luvassa helpotusta luparuuhkiin. Vuorion mukaan Migriltä puuttuvat vielä rahat järjestelmän kehittämiseen.

Suosittelemme sinulle