Hyppää sisältöön

Ensimmäinen avaruuskävely vain naisten kesken saattaa toteutua pian – Aiempi yritys kariutui, kun M-kokoisia avaruuspukuja ei ollut tarpeeksi

Astronautit Christina Koch ja Jessica Meir saattavat päästä vaihtamaan avaruusaseman akkuja yhdessä jo parin viikon päästä.

Nasan austronautti Jessica Meir lähti ensimmäiselle komennukselleen kansainväliselle avaruusasemalle syyskuun lopussa. Kuva: AOP

Nainen avaruudessa ei ole uusi juttu, mutta ensimmäinen vain naisten avaruuskävely saattaa tapahtua 21. lokakuuta. Suunnitelman paljasti Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa perjantaina.

Silloin kävelylle lähtevät "avaruussiskot" Christina Koch ja Jessica Meir, jotka työskentelevät tällä hetkellä kansainvälisellä avaruusasemalla yli 400 kilometrin päässä maasta.

Meir kommentoi tulevia suunnitelmia avaruusaseman Twitter-tilillä julkaistussa videossa.

– Kaikki täällä ovat päteviä tekemään avaruuskävelyjä. Uskon, että luvassa voi olla kaikenlaisia parivaljakkoja, emmekä vielä tiedä tarkkoja tehtäviä kävelyille. Mutta kyllä, on olemassa mahdollisuus, että teemme sen yhdessä, Meir sanoo.

Nasa kertoo, että avaruusasemalta tehdään tulevien kolmen kuukauden aikana pareittain jopa kymmenen avaruuskävelyä aseman ulkopuolelle.

Kävelyjen aikana on tarkoitus vaihtaa aseman akkuja ja kunnostaa universumia tutkivaa laitetta.

Viimeksi yritys kariutui avaruuspukujen puutteseen

Naisten oma avaruuskävely piti tapahtua jo maaliskuussa, jolloin matkaan oli lähdössä Christina Koch yhdessä astronautti Anne McClainin kanssa.

Avaruuskävelyt tehdään pareittain. Christina Koch testaili avaruuspukuaan maaliskuussa. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Hanke kariutui kuitenkin yllättävään ongelmaan, kun avaruusasemalla ei ollutkaan tarpeeksi oikeankokoisia avaruuspukuja.

Nasan tiedottaja Brandi Dean kertoi maaliskuussa CNN-uutiskanavalle (siirryt toiseen palveluun), että astronautin koko saattaa muuttua korkeuksissa ja vaikka puvuilla kuinka harjoitellaan etukäteen, ei yksikään harjoitus simuloi täysin avaruuden olosuhteita.

Maaliskuussa helpompaa oli vaihtaa Christina Kochin paria kuin muokata McClainin avaruuspukua.

McClain vetäytyi kävelystä omasta tahdostaan ja on sittemmin palannut takaisin maahan, kertoo uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Pian avaruuskävelylle lähtevät Koch ja Meir ovat molemmat harjoitelleet M-kokoisella puvulla. Tällä kertaa oikeankokoisia pukuja pitäisi olla asemalla tarpeeksi.

Ennätykset paukkuvat ja lapsuudenunelmat toteutuvat

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Christina Kochin avaruuspestistä on tulossa pisin yksittäinen naisen tekemä avaruusmatka, kertoo CNN. (siirryt toiseen palveluun) Koch saapui kansainväliselle avaruusasemalle maaliskuun puolivälissä ja on aikeissa pysyä siellä helmikuuhun asti.

Aiempaa naisten ennätystä pitää avaruuskonkari Peggy Whitson, joka vietti avaruudessa 288 päivää putkeen. Pisimmän yksittäisen reissun avaruuteen on tehnyt kosmonautti Valeri Poljakov. Hän oli avaruudessa yhteensä 437 päivää.

Jessica Meir puolestaan saapui ensimmäiselle missiolleen kansainväliselle avaruusasemalle vasta tällä viikolla. Hänen on tarkoitus osallistua kahdelle avaruuskävelylle lähiaikoina.

– Tältä tuntuu, kun lapsuudenunelmasi toteutuvat avaruusasemalle saapuessasi ja sinua tervehtivät astroveljet ja -siskot, Meir sanailee riemukkaassa tviitissään.

Juttua korjattu 6.10. kello 06:04. Kosmonautti Poljakov on tehnyt avaruuteen pisimmän yksittäisen matkan. Scott Kelly puolestaan on pisimmän yksittäisen matkan avaruuteen tehnyt Nasa-astronautti. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle