Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Luvut jättiläismäisistä kuulamörssäreistä ovat ällistyttävää luettavaa – edes maailmanmestari itse ei ollut uskoa silmiään: "Aikamoista"

Miesten kuulantyönnössä on käynnissä historiallinen vuosi.

Tom Walsh
Kuvassa Tom Walshin tyylinäyte kuulan karsinnasta. Kuva: Getty Images
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ällistyttävä, häkellyttävä, uskomaton.

Mikä tahansa kyseisistä adjektiiveista on oikeutettu, kun puhe on yleisurheilukauden tasokkaimmasta lajista, miesten kuulantyönnöstä. Vaikka Randy Barnesin vuonna 1990 työntämään maailmanennätystä 23,12 ei ole vielä rikottu, päälle 22 metrin työntäviä mörssäreitä on jo niin paljon, että ME-lukemat ovat mahdollisia käytännössä kisassa kuin kisassa. Niin myös lauantaina Dohan MM-finaalissa.

Lajin timanttisesta nykytasosta kertoo, että ennätyksellisesti jo kahdeksan miestä on työntänyt yli 22 metriä ulkoratakaudella 2019. Kun lasketaan kauden kaikki päälle 22 metrin kantaneet työnnöt, eli myös muut kuin pelkkä sarjan paras tulos, kivikovana rajapyykkinä aiemmin pidetty 22 metriä on ylittynyt jo 50 kertaa.

Määrä on pysäyttävä, sillä entinen ennätys oli 33 työntöä vuodelta 2017. Aiheesta voit lukea lisää tästä linkistä.

Koska taso on ennennäkemättömän kova, esimerkiksi Dohan MM-kisojen karsinnassa karsintaraja oli asetettu 20,90:een. Sen rikkoi 12 työntäjää, joista Uuden-Seelannin Tom Walsh pukkasi pisimmän, 21,92, kantaneen työnnön.

Walsh on puolustava maailmanmestari ja työntänyt tällä kaudella 11 kertaa yli 22 metrin. Hänen paras työntönsä on kantanut 22,44, minkä lisäksi hän työnsi samaisessa kilpailussa kolme muuta kakskakkosta.

Vaikka kuulamiehet ovat ennätyskovassa vireessä, edes he eivät olleet uskoa silmiään, kun Yle Urheilu esitteli mörssäreille 22-metristen työntöjen tilaston.

– Aikamoista, Walsh totesi silmäillessään listaa Dohan MM-kisojen haastattelualueella.

– En olisi uskonut, että näitä on jo 50. Olisin veikannut maksimissaan 40, komppasi Nigeriaa edustava Chuckwuebuka Enekwechi.

Molemmat ennustivat, että lauantaina finaalissa mestaruuteen vaaditaan yli 22,5 metrin tulos. Se olisi uusi kisaennätys. Vielä toistaiseksi ennätysmies on Sveitsin Werner Günthör, joka pukkasi pakitustyylillä mestariksi Roomassa 1987 tuloksella 22,23. Dohan finaalissa pakittajia ei nähdä – historiallista sekin.

– Täällä on erinomainen mahdollisuus työntää ennätyksiä, sillä rinki on erittäin nopea. Se sopii minulle täydellisesti, Walsh sanoi.

Kun Walsh voitti MM-kultaa Lontoossa 2017, seitsemän miestä työnsi yli 21 metriä. Suomalaisista Mika Halvari ja Arsi Harju työnsivät MM-tasolla parhaimmillaan 20,93, jolla Halvari sai hopeaa Göteborgissa 1995 ja Harju pronssia Edmontonissa 2001.

Dohan MM-finaalissa on puolestaan jopa realismia, että kaikki 12 työntäjää ylittävät 21 metriä.

Lue lisää:

Mitä ihmettä jättiläismäisille mieskuulantyöntäjille on tapahtunut? Häkellyttävä muutos herättää kysymyksiä

Kahdeksan suomalaista tulessa tänään, asiantuntijalta realistinen näkemys Mäkelän kolmiloikkafinaalista: "Kahdeksan joukkoon pitää rikkoa Suomen ennätys"

Dohan MM-kisojen järjestäjät aiheuttivat stadionille yleisöryntäyksen tekemällä perjantaista ilmaistapahtuman, lipun ostaneet suomalaiskatsojat eivät päässeet sisään – "Tappio täytyy vain niellä"

Kommentti: Kokenut Kristiina Mäkelä tajusi kyllä heti, mitä tuli tehtyä Dohan MM-areenalla

Suosittelemme sinulle