Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

"Pronssimitalin antaminen Ortegalle oli liioittelua" – brittilegendan mielestä dramatiikka kuuluu aitajuoksun luonteeseen

Colin Jackson uskoo, että Orlando Ortegan poikkeuksellinen protestipäätös tulee näkymään jatkossa, kun tuomaripäätöksiä tehdään.

Colin Jackson
Colin Jackson ihmettelee tuomarien päätöstä myöntää espanjalaisjuoksijalle pronssimitali. Kuva: AOP
Joska Saarinen,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstai-iltana yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa nähtiin poikkeuksellinen tuomaripäätös, kun viidenneksi miesten 110 metrin aitafinaalissa sijoittunut Espanjan Orlando Ortega palkittiin pronssimitalilla. Kisassa kolmanneksi tullut Ranskan Pascal Martinot-Lagarde sai niin ikään pitää pronssimitalinsa.

Päätös pohjautui siihen, että Ortega oli kilpailussa toisena ennen viimeistä aitaa, jolloin Jamaikan Omar McLeod osui häneen. McLeod kaatui ja Ortega valahti viidenneksi.

Lajin suurimpiin tähtiin 1990-luvulla kuulunut Colin Jackson pitää tuomariston päätöstä pronssimitalista käsittämättömänä. Törmäykset ja kompastelut ovat aitajuoksussa arkipäivää.

– Mielestäni se kuuluu aitajuoksun luonteeseen. Ihmiset sanovat, että "Colin, eikö tuo ole aika jyrkästi sanottu", Jackson kertoo Yle Urheilulle Dohassa.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

52-vuotias brittilegenda muistuttaa, että McLeod osui Ortagaan viimeisellä aitavälillä, josta matkaa maaliin oli vielä yli kymmenen metriä.

Vaikka törmäykseltä McLeodin kanssa olisikin vältytty, olisi espanjalainen silti saattanut törmätä viimeiseen aitaan ja pudota joukon hännille.

– Aitajuoksu on sellaista, että kaikki eivät juokse puhdasta juoksua joka kerta. Olen nähnyt monessa kisassa, että Ortega osuu viimeiseen aitaan, kun hänellä on paineita. Pronssimitalin myöntäminen hänelle oli liioittelua.

Kaksi MM-kultaa 1990-luvulla voittanut Jackson pelkää, että tuomariston selkärangattoman toiminnan takia urheilijoiden taustajoukot vetoavat Orlandon tapaukseen jatkossa saadakseen protestinsa läpi.

– Tästä eteenpäin valmentajat voivat sanoa, että "päätitte niin Ortegan kohdalla, joten miksi etten myös minun urheilijani tapauksessa". Sen kortin voi aina vetää jatkossa, Jackson naurahtaa.

Kymmenen aitaa, kymmenen ongelmaa

Colin Jackson kertoo seuranneensa suomalaisaituri Annimari Kortteen läpimurtoa kymmenen parhaan aitajuoksijan joukkoon maailmassa. 31-vuotiaan suomalaisen huima kehityskäyrä on Jacksonin mukaan mahdollista juuri aitajuoksussa.

– Hurja kehitys on mahdollista aitajuoksun rytmin takia. Kun kehittää jokaisen aidan ylitystä, voi ero kasvaa todella isoksi. Ketään ei pidä laskea pois kärkikamppailusta. Kymmenen aitaa, kymmenen ongelmaa, Jackson sanoo.

Jackson sanoo, että välierävaiheessa eräjaot ratkaisevat monen juoksijan kohtalon. Jos kaikki huippunimet juoksevat samassa välierässä, voi kahdesta muusta erästä nousta yllättäviäkin nimiä loppukilpailuun.

– Kaikki riippuu siitä, keitä välierässäsi juoksee. Jos olet maailmantilastossa sijoilla 7–10, tarvitset hieman tuuria finaaliin päästäksesi.

Suomalaisnaiset kilpailevat 100 metrin aitajuoksun alkuerissä lauantaina kello 17.15. Välierät ja finaali käydään sunnuntai-iltana.

Lue myös:

Suomalaispäättäjä oli mukana tekemässä MM-kisojen kohuttuja mitaliratkaisuja – myöntää nyt ristiriitaisuudet sääntötulkinnoissa Kommentti: Kansainvälinen yleisurheiluliitto sivuuttaa asiantuntijansa – tässä on syy Qatarin MM-kisojen "reilun pelin" mitalikohuun Dohan MM-helteessä alkoivat yleisurheilun hullut päivät: jo toinen reilun pelin mitali sai suomalaistuomarin puhaltelemaan – "Älä kysy noin vaikeita"

Taas iso tuomariratkaisu MM-yleisurheilussa! Espanjalaisaituri nostettiin viidenneltä sijalta pronssille

Taas iso tuomariratkaisu MM-yleisurheilussa! Espanjalaisaituri nostettiin viidenneltä sijalta pronssille

Suosittelemme sinulle