Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ruuskanen paukutti viimeistelyleirillä yli 80 metrin kaaria, mutta Dohassa heitto oli vaisua – valmentaja Blom otti pettymyksen raskaasti: "Katsotaan nyt, onko minulla vielä työpaikka"

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen jäi ensimmäistä kertaa urallaan karsintaan yleisurheilun arvokisoissa.

Antti Ruuskanen, Doha2019
Antti Ruuskanen jäi ensimmäistä kertaa arvokisoissa ulos keihäsfinaalista. Kuva: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisojen suorat lähetykset, aikataulut, kisauutiset ja videot löydät Yle Urheilun Kisaoppaasta.

35-vuotiaalle keihäänheittäjälle Antti Ruuskaselle Dohan MM-kisat olivat jo uran kymmenennet yleisurheilun arvokisoissa. Lauantaisessa keihäskarsinnassa Ruuskasen uskomaton finaaliputki katkesi, kun suomalainen jäi ensimmäistä kertaa koskaan arvokisojen karsintaan.

Karsintaraja 84 metriä olisi vaatinut Ruuskaselta kauden toiseksi parasta kisaheittoa. Suomalaisen paras tulos lauantain karsinnassa tuli toisella heitolla: 75,05 metriä. Sillä Ruuskanen jäi A-ryhmän kolmanneksi viimeiseksi.

Ruuskasen valmentaja Jyrki Blom otti vaisun vireen kontolleen katsomossa jo kisan ollessa käynnissä.

– Kyllä Antin työskentely on pehmeää. Vika ei ole miehessä, vaan tässä penkillä. Löysäsimme harjoittelua liian paljon. Kroppa meni ylilöysäksi. Lihakset ovat liian pehmeinä, ja tukijalka vuotaa.

Kaksikko oli tehnyt kovat harjoitukset tiistaina ja keskiviikkona. Blom luotti siihen, että kevyt harjoittelu loppuviikosta olisi riittänyt, mutta kuuman kelin takia lihaksia olisi pitänyt herätellä vielä lähempänä karsintaa.

Blom vakuutti, että Ruuskanen tuli Dohaan Turkin-leiriltä hyvässä kunnossa.

Ruuskasen edellisestä kilpailusta oli aikaa yli kaksi kuukautta, ja hän on kilpaillut tällä kaudella vähän. Turkissa kaksikko teki kilpailunomaisia harjoituksia ja heittoja.

– Antti oli todella hyvässä kunnossa kaksi Belekin viikkoa ja tekniikka toimi. 80 metriä paukutettiin järjestäen leirillä. Sen jälkeen oli luottavainen olo.

Harmitus finaalipaikan karkaamisesta oli Blomilla todella kova.

– Harmittaa aika suunnattomasti, että tuli tehtyä tällainen perusmoka. Toivottavasti tämä ei vaikuta Antin tulevaisuuteen, tai katsotaan nyt, onko minulla vielä työpaikka.

"Mies oli tänään huono"

Ruuskanen itse oli luonnollisesti pettynyt vaisuun karsintaan, mutta vakuutti, ettei yhteistyö Blomin kanssa pääty.

– Kyllä Jyrkillä on vielä työpaikka. Ensi vuosi on iso vuosi. Minulla on ollut pitkään haaveena päästä Tokion olympialaisiin.

Heittäjällä itsellään oli kentällä hyvä olo, mutta tulos jäi siitä huolimatta vaisuksi.

– Mies oli tänään huono, ei siihen muuta voi sanoa.

Vaikka Blom antoi itselleen tiukkaa palautetta vääränlaisesta harjoittelussa Dohassa, Ruuskanen puolusti valmentajaansa. Heittäjän mukaan hänen pitääkin keventää harjoittelua kisojen alla, sillä kyseessä on kokenut urheilija. Ruuskanen uskoi, että kaksikko teki kaiken Dohassa niin hyvin kuin oli mahdollisuus.

Ruuskanen allekirjoitti ongelmaksi sen, että tukijalka ei pitänyt kunnolla.

– Viimeisessä heitossa jalka luistikin. Mutta oli siinä kaksi kierrosta aikaa tehdä kova tulos ja mennä sillä jatkoon.

Keihäskarsinnan B-ryhmässä lauantaina heittävät Oliver Helander ja Lassi Etelätalo kello 18 alkaen. Keihäsfinaali käydään sunnuntaina kello 19.55 alkaen.

Lue myös:

Hallitseva mestari Vetter kiskaisi keihäskarsinnassa ensimmäisellään yli 89 metriä nilkkavaivaisena – leikkaus odottaa ensi viikolla: "Tokiossa minun pitäisi olla kunnossa"

Loukkaantumisista kärsineen Helanderin heittokunto on täysi arvoitus – MM-debytantti myhäili salaperäisesti valmentajansa kanssa harjoituskaarien pituuksista kysyttäessä

Antti Ruuskanen repäisi parhaan heittonsa kolmeen vuoteen – yllättynyt asiantuntija nosti MM-kisojen mitalikandidaatiksi

Antti Ruuskanen halusi jo lapsena voittaa jokaisen kisan – pienen pojan unelma olympiavoitosta elää vahvana: ”Uraa on sen verran takana, että nyt on kaikki pelissä”

Petteri Piironen rikkoi hiljaisuuden Kalevan kisoissa – antoi havainnollisen esimerkin suomalaisen valmennuksen ongelmista: "Alakerroksissa"

Suosittelemme sinulle