Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mikä trilleri! Keihäskarsinnasta oli muodostumassa suomalaisittain täysi pannukakku, mutta Etelätalo räväytti viimeisellään: "En uskonut siinä vaiheessa, että heitto riittää"

Suomalaisista keihäänheittäjistä ainoastaan Lassi Etelätalo nähdään sunnuntain finaalissa.

Lassi Etelätalo
Lassi Etelätalo heitti ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan keihäsfinaaliin. Kuva: Mikko Lieri/AOP
Kirsi Teiskonlahti,
Inka Henelius,
Petra Manner
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisojen suorat lähetykset, aikataulut, kisauutiset ja videot löydät Yle Urheilun Kisaoppaasta.

Dohan MM-kisojen sunnuntaisessa keihäsfinaalissa nähdään yksi suomalainen. Lassi Etelätalo nappasi lauantain karsinnasta viimeisen jatkopaikan kolmannen kierroksen tuloksellaan 82,26 metriä.

Pitkään näytti siltä, että suomalaiset jäävät kokonaan keihäsfinaalin ulkopuolelle. Aiemmin iltapäivällä heittänyt Antti Ruuskanen rykäisi vaisusti 75,05 metriä, mikä riitti karsinnan kolmanneksi viimeiseen sijaan.

Etelätalon kanssa samassa ryhmässä heittänyt Oliver Helander mittautti vain toisen kierroksen heittonsa, jolla hän jäi 80,36 metriin. Lopputuloksissa Helander oli 19:s.

Suomalaisista viimeisenä viivalle asteli Etelätalo, jolla oli allaan ensimmäisen kierroksen 75,11 metriä ja toisen kierroksen yliastuttu heitto. Viimeisellään Etelätalo kiidätti keihään kauden toiseksi parhaaseensa. Tuolla tuloksella suomalainen siirtyi karsinnassa sijalle 12.

Etelätalon jälkeen oli tulossa vielä seitsemän urheilijaa. Heistä suomalaisen takana tuloksissa oli esimerkiksi Saksan Andreas Hofmann, joka on heittänyt tällä kaudella 89,65 metriä.

Lopulta Valko-Venäjän Aliaksei Katkavets pääsi viimeisellä kierroksella lähimmäksi Etelätaloa. Hän jäi finaalipaikasta 18 sentin päähän. Hofmann ei pystynyt parantamaan ensimmäisen kierroksen tulostaan 80,06.

– Siellä oli aika kovia tulossa vielä takana. En uskonut siinä vaiheessa, että heitto riittää finaaliin, mutta riitti, Etelätalo sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

31-vuotias Etelätalo on edustanut Suomea arvokisoissa vain kerran aikaisemmin. Myös vuoden 2014 EM-kisoissa Etelätalo selvisi finaaliin viimeisellä heitollaan.

Etelätalolle on ominaista, että hän syttyy kisan edetessä parempiin heittoihin.

– Olen yrittänyt ottaa aiemminkin lämmittelyheitot kisanomaisina, mutta kisaan sytyn jotenkin vasta vähän myöhemmin. Huomenna vauhdin pitäisi alusta asti olla kunnossa.

Suomalaisista Etelätalo oli heittänyt ennen MM-kisoja lyhimmän heiton. Hän oli maailmantilastossa sijalla 21. Ruuskanen piti sijaa 18. Helander lähti Dohaan tilastokymppinä.

Helander: "Leirillä lensi pidemmälle"

22-vuotias Oliver Helander on kärsinyt tällä kaudella kahdesta eri vammasta. Turkin viimeistelyleiri lupasi kuitenkin hyvää, ja nuorukainen odotti pääsevänsä finaaliin, vaikka karsintaraja oli kova, peräti 84 metriä.

– Vähäinen kilpailu näkyi vähän. Viimeinen treeni oli hyvä. Siinä keihäs lensi pidemmälle. Harmittaa, että meni näin tällä kertaa. Tokiossa sitten paremmin, Helander kommentoi.

Helander ei osannut sanoa, minkä vuoksi tulos jäi vaatimattomaksi.

– Jotenkin oli niin epävarmaa tekemistä, teknisesti tuli todella huonoja suorituksia.

Keihäänheiton lajivalmentajan Petteri Piirosen mielestä Helanderin karsinta ei ollut erityisen huono.

– Kokemattomuus näkyy hänestä vielä. Nuori mies ja vähän kovatehoisia kilpailuheittoja tällaisessa tiukassa paikassa. Se näkyy vielä, mutta taas otettiin askel eteenpäin viime vuodesta.

Viime vuonna Helander kilpaili ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa. Hän jäi tuolloin EM-kisoissa keihäskarsintaan kauden tasoonsa nähden heikolla tuloksella.

Keihäsfinaali käydään sunnuntaina kello 19.55 alkaen.

Lue myös:

Ruuskanen paukutti viimeistelyleirillä yli 80 metrin kaaria, mutta Dohassa heitto oli vaisua – valmentaja Blom otti pettymyksen raskaasti: "Katsotaan nyt, onko minulla vielä työpaikka"

Hallitseva mestari Vetter kiskaisi keihäskarsinnassa ensimmäisellään yli 89 metriä nilkkavaivaisena – leikkaus odottaa ensi viikolla: "Tokiossa minun pitäisi olla kunnossa"

Etelätalo heittää olympiavuoden rahoituksesta, Ruuskanen hakee ensimmäistä MM-mitaliaan: "Ei mikään ihme olisi, jos finaalissa nähtäisiin kolme suomalaista"

Kahdeksan suomalaista tulessa tänään, asiantuntijalta realistinen näkemys Mäkelän kolmiloikkafinaalista: "Kahdeksan joukkoon pitää rikkoa Suomen ennätys"

Suosittelemme sinulle