Hyppää sisältöön

Etelätalo jahtaa pistesijaa keihäässä – pika-aiturit kärkkyvät paikkaa MM-finaaliin kovassa seurassa: "Pitää olla uran paras juoksu"

Yleisurheilun MM-kisat Dohassa päättyvät sunnuntaina. Viimeisenä päivänä tositoimissa nähdään vielä keihäänheittäjä Lassi Etelätalo sekä pika-aiturit Reetta Hurske, Annimari Korte ja Nooralotta Neziri.

Nooralotta Neziri kilpailemassa Dohassa lauantaina.
Nooralotta Nezirillä jäi lähtöön paljon parannettavaa 100 metrin aidoissa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kirsi Teiskonlahti,
Petra Manner

Yleisurheilun MM-kisojen suorat lähetykset, aikataulut, kisauutiset ja videot löydät Yle Urheilun Kisaoppaasta.

Suomi lähtee Dohan MM-kilpailujen viimeiseen päivään ilman yhtäkään pistesijaa. Sunnuntaina synkkää saldoa on vielä mahdollisuus kirkastaa, sillä peräti neljä suomalaista on tositoimissa vielä kisojen päätöspäivänä.

Naispika-aiturit saavuttivat jo lauantaina historiallisen tuloksen, kun kaikki kolme Suomen edustajaa, Reetta Hurske, Annimari Korte ja Nooralotta Neziri, juoksivat MM-välieriin.

Finaaliin kolmikolta tarvitaan todellista venymistä. Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni arvioi, että MM-finaaliin vaadittava aika on lähellä Suomen ennätystä.

Tällä hetkellä Suomen ennätystä pitää hallussaan Korte, joka päästeli 100 metrin aidat aikaan 12,72 kesällä Joensuussa. Juoksuun Korte sai kuitenkin hieman apuja olosuhteista, sillä kisa käytiin 1,3 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa.

– Myötätuuliapuja ei tällä stadionilla ole. Välierän pitää olla uran paras juoksu kaikilta suomalaisilta, jotta MM-finaaliin on mahdollisuudet, Finni arvioi.

Annimari Korte, Doha2019, alkuerät
Annimari Korte juoksi Suomen ennätyksen 12,72 Joensuussa heinäkuun loppupuolella. Kuva: Diego Azubel/AOP

Alkuerissä kaikki suomalaisnaiset päästelivät alle 13 sekunnin, vaikka parannettavaa jäi vielä välieriin. Kolmikosta nopein oli Neziri ajallaan 12,92. Hänen lähtönsä oli kuitenkin koko jyväskyläläisen alkuerän heikoin.

– Neziri oli ajallisesti suomalaisista vahvin, vaikka hän epäonnistui lähdössä aika totaalisesti. Se oli huono lähtö. Siitä huolimatta hän tuli noinkin hyvään aikaan. Se lupaa hyvää välierään, Finni sanoo.

Myös Kortteelta Finni odottaa petrausta sunnuntaina. Suomen ennätysnainen juoksi alkuerässä aikaan 12,97.

– Kortteen meno näytti siltä, että hän meni varmistellen alle 13 sekunnin. Hänen juoksussaan ei ollut vielä sellaista aggressiivista imua lopussa, jota hän parhaimmillaan saa. Jos sitä tulee, ennätys on mahdollinen.

Brianna McNeal, Doha2019, 100 m aitojen alkuerät

Alkuerissä nähtiin myös draamaa, kun kaikkien aikojen tilastonelonen, Yhdusvaltain Brianna McNeal liputettiin punaisella kortilla ulos kisasta. McNeal nykäisi voimakkaasti telineessä ennen lähtöpaukkua. Tämä johti hylkäämiseen.

Tämän kauden maailmantilastossa Rion olympiavoittaja McNeal on kymmenes. Hän oli eittämättä yksi suosikki 100 metrin aitoihin.

Maailmanmestaruudesta nähdään tästä huolimatta mielenkiintoinen kilpailu.

– Voitto on useamman urheilijan kauppa. Luulen, että maailmanennätysnainen Kendra Harrison on aika nälkäinen. MM-kisoissa hänellä jäi viimeksi aika paljon hampaankoloon, Finni veikkaa.

Harrison oli Lontoon MM-kisojen neljäs. Hän jäi mitalista kaksi sadasosasekuntia.

Keihäsfinaalissa nähtäneen 90 metrin ylityksiä

Jo lauantaina keihäskarsinnassa nähtiin huimia kaaria.

Saksalainen Johannes Vetter tykitti karsinnan pisimmän heiton heti ensimmäisellään. Keihäs lensi vaivattoman näköisesti 89,35 metriin. Tämän kauden maailmantilaston ykkönen, Viron Magnus Kirt, puhkaisi karsintarajan vasta toisella heitollaan, mutta ylitti 84 metrin rajan sitten reilusti tuloksella 88,36 metriä.

Finni uskoo, että voittotaisto käydään juuri Vetterin ja Kirtin välillä. Mikäli loukkaantumisista tällä kaudella kärsinyt Vetter on sunnuntainakin heittokunnossa, saatetaan stadionilla nähdä todella pitkiä kaaria.

– Yli 90-metrisiä voidaan odottaa keihäässä, jos Vetterin paikat kestävät. Sen verran hyvät tehot hänellä oli.

– Vetter ei ole tottunut viime aikoina siihen, että heitetään kahtena päivänä peräkkäin. Kirt taas on edelleen siinä kunnossa kuin tällä kaudella on nähty.

Johannes Vetter heittää keihästä.

Pronssimitaliin vaadittaneen Finnin arvion mukaan 86–87 metriä. Kolmannesta sijasta kamppailevia on useita, mutta yhdeksi mitaliehdokkaaksi asiantuntija nostaa Julius Yegon, joka pääsi tuloksellaan 83,86 finaaliin.

Kenialainen Yego voitti maailmanmestaruuden neljä vuotta sitten Pekingissä.

– Yego saattaa olla kova. Hän heitti karsinnassa aika matalia, mutta jos hän saa yhtään tuen kautta nostetta keihäälle, hän voi heittää tosi pitkälle.

Ainoana suomalaisena keihäsfinaalissa nähdään Lassi Etelätalo. Hän nappasi viimeisen paikan finaaliin kauden toiseksi parhaalla tuloksellaan 82,26 metriä.

– Finaalipaikka oli ihan mahtava juttu Lassille. Hänellä on pitkä ura ja monta vuotta odottelua, ettei ole oikein lähtenyt, eikä terveyttä ole riittänyt harjoituskaudellakaan. Nyt on ollut ehjä kausi takana. Se näkyi ja palkittiin karsinnassa. Lassilla on vain voitettavaa finaalissa.

Lassi Etelätalo

Lue myös:

Suomen pika-aiturikolmikko historiallisesti MM-välieriin! – Neziri nopein suomalainen, vaikka lähtö epäonnistui: "Kyllä minä ennätyskunnossa olen"

Hallitseva mestari Vetter kiskaisi keihäskarsinnassa ensimmäisellään yli 89 metriä nilkkavaivaisena – leikkaus odottaa ensi viikolla: "Tokiossa minun pitäisi olla kunnossa"

Mikä trilleri! Keihäskarsinnasta oli muodostumassa suomalaisittain täysi pannukakku, mutta Etelätalo räväytti viimeisellään: "En uskonut siinä vaiheessa, että heitto riittää"

Kun Nooralotta Neziri palasi ylirasitustilan jälkeen lenkkipolulle, hän jaksoi juosta vain 600 metriä, kunnes oli pakko pysähtyä: "Olin niin väsynyt ja alamaissa, ettei minua kiinnostanut tehdä mitään"

MM-alkueriin valmistautuvan Nooralotta Nezirin elämän varrelle on mahtunut surua ja epätoivoa: ”Olin niin loppu, että lyyhistyin radalle ja itkin”

Annimari Korte nautti mojitoja rannalla, kun 100 metrin aitojen MM-mitalit olivat edellisen kerran jaossa – "En uskonut, että ikinä urheilisin uudestaan"

“Haluan näyttää epäilijöille, että he ovat väärässä” – pika-aituri Annimari Korte selätti sairaudet ja palasi huipulle 

Reetta Hurske on perisuomalainen urheilusankari – tuhannesosatappioistaan ja toistuvasta epäonnestaan tunnettu aituritähti sai vihdoin Suomen mestaruuden: "Väänsin kyyneleitä ennen juoksua"

Yleisurheilun huippunaiset saavat seuralta palkkaa, mikä näkyy tuloksissa: "Ei tässä kauppaneuvokseksi tulla, mutta turvataan perusarki"

Suosittelemme sinulle