Hyppää sisältöön

Voiko perheellisestä miehestä tulla pappi Brasilian sademetsään? Katolinen kirkko pohtii ympäristökysymyksiä ja joustoa selibaattisääntöön

Kolmiviikkoinen kokous pureutuu tuhoisista maastopaloista kärsineeseen Amazoniaan ja sen alkuperäisväestöön.

Paavi Franciscus avasi piispainkokouksen Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkossa. Paikalla oli uskonnollisia johtajia Etelä-Amerikasta. Kuva: Giuseppe Lami / EPA

Paavi Franciscus avasi sunnuntaina Pyhän Pietarin kirkossa yli kolme viikkoa kestävän synodin eli piispainkokouksen, joka on jo etukäteen herättänyt erimielisyyttä katolisen kirkon sisäpiirissä.

Kokous pureutuu tuhoisista maastopaloista kärsivään Amazoniaan, sen alkuperäisväestöön ja alueella suunniteltuihin pappien vihkimisiin.

Kokoukseen osallistuu AP:n mukaan 180 kardinaalia, piispaa ja pappia sekä alkuperäisväestöä Amazonin alueen maista.

Voiko avioitunut toimia pappina?

Amazonian syrjäisillä seuduilla on pulaa uskonnollisista johtajista. Jotkut kirkon jäsenet eivät pääse osallistumaan messuun moneen kuukauteen, sillä vain papit voivat siunata ehtoollisen.

Piispainkokouksen polttavin kysymys on, voidaanko seurakunnan vanhimmat vihkiä papeiksi, vaikka he ovat naimisissa.

Ongelmallisen päätöksestä tekee se, että perinteisesti papin pitäisi elää selibaatissa ja omistautua täysin Jumalalle. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan saksalaiskardinaali Walter Brandmüllerin kerrotaan arvioineen, että Amazonian piispainkokous saattaa tarkoittaa kirkon tuhoavan itsensä.

Toinen kiistoja aiheuttava asia on, voitaisiinko naisjäsenille antaa joitakin uusia tehtäviä kirkon sisällä. Kokouksen järjestäjät ovat tosin tehneet selväksi, ettei naisilla ole jatkossakaan asiaa papiksi.

Paavin Franciscuksen aloitteita vastustavat konservatiivikriitikot ovat luonnehtineet myös tätä aloitetta "harhaoppiseksi" ja "pakanalliseksi", kertoo AP. Vastustajat ovat keränneet adresseja ja pitäneet konferensseja saadakseen äänensä kuuluviin.

Franciscus tunnetaan Amazonian puolustajana

Argentiinalaissyntyinen paavi Franciscus tunnetaan Etelä-Amerikan puolustajana.

Jo kardinaalina toimiessaan paavi Franciscus luonnosteli yhdessä muiden Etelä-Amerikan piispojen kanssa dokumenttia, jonka mukaan taloudelliset intressit uhkaavat Amazoniaa ja sen alkuperäiskansoja.

Viime vuonna paavi matkusti Perun Amazonin alueelle ja vaati yrityksiä lopettamaan säälimättömän luonnonvarojen hyväksikäytön.

Uutistoimisto AP:n mukaan paavi Franciscus on myös kuvaillut Amazonian ja sen alkuperäiskansojen olevan "kirkon sydän", minkä vuoksi heidän oikeutensa alueen asioiden päättämisessä on tunnustettava.

Amazonian palot olivat pahimmillaan heinä-elokuussa. Sittemmin palojen määrä on jo vähentynyt.

Lue lisää:

Paavi: Ilmastonmuutos on tuhoamassa ihmiskunnan

Amazonian sademetsää tuhoutunut tänä vuonna ennätystahtiin – metsäpalojen määrä on vähentynyt syyskuun alussa

Suosittelemme sinulle