Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Perättäisillä kisapäivillä kallis hinta? Keihäänheiton lajivalmentaja ei usko Kirtin kuntoutuvan Tokion olympialaisiin MM-kisojen vammasta

Viron Magnus Kirt ei pystynyt kilpailemaan keihäänheiton maailmanmestaruudesta loppuun saakka. Kirtin olkapäävamman jälkeen puheenaiheeksi nousi kisojen aikataulu.

Magnus Kirt, MM-finaali 2019, Doha
Magnus Kirt vietiin paareilla pois kentältä kesken keihäsfinaalin. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images
Kirsi Teiskonlahti,
Nina Vanhatalo,
Inka Henelius
Avaa Yle-sovelluksessa

Dohan MM-kisojen keihäsfinaalissa nähtiin pelottava hetki, kun Magnus Kirt jäi makaamaan maahan viidennen heittonsa jälkeen. Virolaisen huippuheittäjän vasen olkapää otti tilanteessa osumaa, eikä Kirt uskaltanut nousta omin avuin. Hänet vietiin lopulta paareilla pois kentältä.

Suomen keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen arvioi tuoreeltaan, ettei tämän kauden pisimmän kaaren heittänyttä Kirtiä nähdä Tokion olympialaisissa ensi kesänä.

– Jos olkapää on sijoiltaan ja jännealueelle on tullut jotain repeämää, kymmenen kuukautta on aika pirun lyhyt aika saada kaikki kuntoon.

Kirt kävi pokkaamassa MM-mitalinsa käsi kantositeessä, mutta ei saapunut median haastateltavaksi sen jälkeen. Kisajärjestäjien mukaan virolainen lähti palkintoseremoniasta suoraan sairaalaan.

Yhdeksi suureksi syyksi valitettavaan loukkaantumiseen nähtiin kisa-aikataulu. Keihäänheiton karsinta käytiin lauantaina ja jo seuraavana päivänä heitettiin finaali. Palautumisaika oli lyhyt, ja Kirtkin joutui käyttämään karsinnassa kaksi heittoa finaalipaikan lunastamiseen.

– Perättäisinä päivinä ei ole helppoa heittää. Kroppa kuormittuu aika paljon. Se näkyy tuossa ja oli osittain varmasti yksi syy Kirtin loukkaantumiseen. Lihaksisto ei välttämättä ehdi palautua ja voi tulla aika pahojakin loukkaantumisia, Piironen kommentoi Yle Urheilulle.

Keihäskisan tulostaso jäi ylipäätään vaisuksi. Voitto meni Grenadan Anderson Petersille 86,89-metrisellä. Kirt saavutti lopulta MM-hopeaa tuloksella 86,21 metriä, vaikka viides heitto epäonnistui täysin olkapäävamman takia ja viimeinen heitto jäi kokonaan heittämättä. MM-pronssille ylsi Saksan Johannes Vetter, joka heitti toisellaan 85,37 metriä.

Karsintatulostaan pystyi kisassa parantamaan vain kisan voittanut Peters ja neljänneksi sijoittunut Lassi Etelätalo. Karsinnassa pitkät kaaret nähtiin Vetteriltä (89,35) ja Kirtiltä (88,36).

Magnus Kirt, palkintojenjako, MM2019 Doha
Magnus Kirt tuli hakemaan MM-hopeansa heittokäsi kantositeessä. Kuva: Yahya Arhab/AOP

Suurimmaksi syyksi heikkoon tulostasoon nähtiin juuri lyhyt palautumistaika. MM-kisat kestivät kymmenen päivää.

– Aika moni oli ihan väsynyt kolmen kierroksen jälkeen, koska ei ollut lepopäivää karsinnan jälkeen. Monet joutuivat kuitenkin karsinnassa heittämään kolme heittoa ja se näkyi nyt. Kymmeneen päivään ei näemmä saanut meille lepopäivää mahtumaan, Etelätalo sivalsi.

Etelätalo oli todella harmissaan Kirtin kohtalosta finaalissa.

– Se oli ikävä homma. Tuntui, että hänellä olisi ollut virtaa heittää vieläkin pidemmälle.

Muokattu 6.10.2019 kello 23.28: Lisätty tieto, että Kirt kävi hakemassa mitalinsa ja lähti sen jälkeen sairaalaan.

Lue myös:

Kauden kärkimiehen Kirtin MM-finaalille hirvittävä loppu: jäi makaamaan viidennen heiton jälkeen viivalle olkapäätään pidellen – vietiin paareilla pois

Etelätalo täräytti taas tiukassa paikassa kisan parhaan kaarensa – MM-neloseksi jääminen ei kaivellut: "Tänään en olisi pystynyt parempaan"

Lassi Etelätalo venyi keihäsfinaalissa hienosti neljänneksi! – Yle Urheilu seurasi yleisurheilun MM-kisojen päätöspäivää

Suosittelemme