Suomi saavutti yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa yhden pistesijan. Parhaaksi lajiksi nousi jälleen kerran keihäänheitto, jossa Lassi Etelätalo venyi neljänneksi viimeisenä kisapäivänä. Etelätalon lisäksi suomalaisista finaaliin pääsi ainoastaan kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, joka jäi lauantaisessa loppukilpailussa viimeiseksi.
MM-kisoihin Suomi lähti suurella, 22 urheilijan joukkueella. Etukäteen tavoitteeksi asetettiin kuusi finaalipaikkaa tai pistesijaa.
Urheilijat Suomen MM-joukkueeseen valittiin porrastetusti. Ensimmäiset kärkinimet saivat kutsunsa MM-areenalle jo maaliskuussa. Joukkuetta täydennettiin ensimmäisen kerran heinäkuun alussa.
Varhaisilla valinnoilla taata kärkiurheilijoille rauha harjoitella ja rakentaa kuntohuippua kohti kauden päätavoitetta. Tästä huolimatta osa aikaisin kutsun saaneista jäi kauden parhaastaan Dohassa.
– Suomen joukkueen kokonaistaso oli kohtuullinen. Meillä oli urheilijoita, jotka olisivat kauden parhaallaan sijoittuneet pistesijoille. Juuri kukaan niistä urheilijoista ei onnistunut monista eri syistä. Oli sairastumisia, loukkaantumisia tai muuten kisa ei onnistunut, Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni arvioi.
Toisaalta Suomen joukkueessa oli myös urheilijoita, jotka pärjäsivät Dohassa paremmin kuin heidän tilastosijoituksensa antoi olettaa. Tällaisia nimiä olivat muun muassa Etelätalo ja pika-aidoissa kauden parhaansa juossut Nooralotta Neziri.
MM-kisat antoi kuitenkin hyvän signaali ensi kesää ajatellen. Tuolloin kilpaillaan paitsi Tokion olympialaisissa myös yleisurheilun EM-kisoissa.
– Isolle joukolle Suomen urheilijoita EM-kisat on realistisempi paikka kamppailla oikeasti kovista sijoista, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja sanoi.
Lupauksia ei saa enää hukata
Finnin ja Rajan suurin huolenaihe on se, miten suomalaisista lupaavista nuorista jalostetaan menestyjiä aikuisten MM-kisoihin.
Juuri nyt Suomella on kasvamassa urheilijoita, jotka ovat pärjänneet mainiosti alle 22-vuotiaiden sarjoissa. He ovat jo ottaneet ensimmäisen askeleen kohti terävintä kansainvälistä kärkeä parantamalla tuloksiaan 19-vuotiaiden sarjasta 22-vuotiaisiin merkittävästi.
– Tällaisia urheilijoita meillä on todella monta, mutta seuraava pykälä on iso. Siinä puhutaan kansainvälisestä huippu-urheilusta ja murtautumisesta vaikkapa kahdeksan parhaan joukkoon omassa lajissaan. Tällä vuosikymmenellä olemme onnistuneet siinä aika huonosti, Finni sanoi.
Tuhannen taalan kysymys on ehdottomasti se, ymmärretäänkö oikeasti, kuinka kovaa kansainvälinen urheilu on, ovatko harjoitusmäärät riittäviä ja niin poispäin. Meidän seuraavalla lahjakkaalla joukollamme olisi oikeasti edellytykset nousta tänne ihan kovimmalle tasolle.
Tuomas Raja
Suomella on aiemminkin ollut nousevia yleisurheilutähtiä, mutta heitä ei ole onnistuttu kehittämään menestyjiksi aikuisten tasolle. Jotta tuo temppu onnistuisi nyt, suomalaisessa yleisurheilussa on tehtävä muutoksia.
– Se vaatii varmasti valmennusopillista päivittämistä suomalaiseen valmennukseen, koska viimeisessä murtautumisessa puhutaan vähän eri asioista, kun haetaan sitä uran kaikkein kovinta suoritusta lahjakkaille urheilijoille. Silloin puhutaan yleensä noin 25–28-vuotiaiden urheilusta, Finni arvioi.
– Tuhannen taalan kysymys on ehdottomasti se, ymmärretäänkö oikeasti, kuinka kovaa kansainvälinen urheilu on, ovatko harjoitusmäärät riittäviä ja niin poispäin. Meidän seuraavalla lahjakkaalla joukollamme olisi oikeasti edellytykset nousta tänne ihan kovimmalle tasolle, Raja jatkoi.
Asiantuntijat huomauttavat, että maailmalla potentiaalisilla kärkiurheilijoilla on käytössään loistavat harjoitusolosuhteet ja paras mahdollinen valmennus. Suomen on päästävä kilpailuun mukaan luomalla olosuhteista entistä paremmat. Se taas vaatii paljon töitä ja resursseja.
"Vähän jo yliluonnollisen oloisia tuloksia"
Kokonaiskuvaa katsottaessa Dohan MM-kisat muistetaan todella kovasta tulostasosta. Esimerkiksi kuulantyönnön finaalissa ei ole koskaan ennen nähty yhtä pitkälle lentäneitä pukkauksia kuin nyt Dohassa. Darlan Romani jäi ensimmäisenä mitalien ulkopuolelle tuloksella 22,53 metriä. Kuvaava on, että hänenkin pisin työntönsä olisi ollut ennen Dohan kisoja uusi MM-kisojen ennätys.
– Osittain oli ihan järkyttävän kovia tuloksia. Ne ovat vähän jo yliluonnollisen oloisia tuloksia. Kyllä se mietityttää, miten ihmeessä noin koviin tuloksiin voidaan ollenkaan päästä, Raja mietti.
Finni ja Raja arvioivat, että kovaan tulostasoon vaikutti ainakin kaksi asiaa.
Ensinnäkin maailman absoluuttiset huippu-urheilijat olivat suurimmaksi osaksi osanneet ajoittaa kuntonsa Dohaan. Toiseksi olosuhteet olivat stadionilla hyvät. Ilmastoinnin ansiosta lämpötila oli urheiluun sopiva, ja olosuhteet olivat kaikille samanlaiset.
Kabinettipäätösten jälkimainingit pelottavat
Vaikka kisat tarjosivat urheilullisesti iloisia tuloksia, kabineteissa nähtiin omituisia päätöksiä.
Dohassa nähtiin jopa poikkeuksellisen paljon protesteja, jotka menivät vieläpä lähes poikkeuksetta läpi.
Moukarinheitossa MM-pronssi jaettiin protestin jälkeen kahdella eri tuloksella Bence Halaszille ja Wojciech Nowickille. 110 metrin aidoissa puolestaan espanjalainen Orlando Ortega nostettiin protestilla viidenneltä sijalta MM-pronssille.
– Näimme täällä todella kummallisia päätöksiä, jotka eivät olleet sääntöjen mukaisia. Sääntöjä ei pitäisi lähteä tulkitsemaan tuolla tavalla. Toivottavasti tämä ei ohjaa seuraavissa kisoissa päätöksiä tai laajene muualle. Hyvä puoli tässä oli se, että huomattiin sääntökirjan puuteet, joita pitää tarkentaa seuraaviin kisoihin, Finni sanoi.
Myös Raja ihmetteli kohupäätöksiä. Hänen mukaansa tuomaroinnin ei pitäisi olla niin vaikeaa, kuin miltä se Dohassa näytti.
– Nämä ihmeelliset päätökset täällä eivät saa olla ennakkopäätöksiä. Silloin kaikelta katoaa pohja pois, jos kisan jälkeen aletaan miettiä, mikä olikaan järjestys.
Lue myös:
Maria Huntington avautui MM-kisapettymyksestä tunteikkaasti: "Tuntuu vähän epäreilulta"